Renten
Kredittekspert Pål Ringholm i Swedbank mener nullrente får selv de mest sindige av oss til å ta mer risiko.
Artikkelen er lagt til i din leseliste.
Aker-selskapet til Kjell Inge Røkke, Ocean Yield hentet én milliard kroner i et usikret obligasjonslån onsdag.
Pål Ringholm, analysesjef for kreditt i Swedbank sier kredittmarkedet snudde allerede i slutten av februar.
– Globalt er det alt annet enn kredittørke. Nullrente gjør de underligste ting med folk, sier Ringholm.
Det faktum at renten er null og den tyske tiårige renten er rett over null prosent, gjør folk litt villere, ifølge analytikeren.
– Selv de mest sindige av oss tar mer risiko enn de opprinnelig hadde tenkt å gjøre, sier Ringholm om dagens lave rentenivå.
Festbrems
Det er et sted det ikke akkurat har vært feststemning i år.
– Energirelatert virksomhet, der gikk rullgardinen ned i starten av oktober ifjor. Gardinen har vært nede i fire sørgelige måneder, men så begynte det å skimtes litt lys i februar og tørken er over innenfor høyrisikosegmentet, sier Ringholm.
Skipsinvesteringsselskapet Ocean Yield og kjemikalietankrederiet Stolt-Nielsen er de eneste store børsnoterte selskapene som har hentet ekstra kapital hittil i år, ifølge Nordea Markets og Swedbank.
– Vi har vært rundt på et roadshow nå de to siste dagene, sier finansdirektør Eirik Eide i Ocean Yields om forarbeidet til emisjonen på én milliard kroner.
Lånet til Ocean Yield forfaller i 2020 til en nibor-rente på 4,00 prosentpoeng årlig med kvartalsvise betalinger.
Røkkes fotspor
Nordea Markets og Swedbank venter at flere følger etter det Røkke-deleide selskapet og tar opp obligasjonslån.
– Vi venter at flere selskaper i samme ratingkategori som Ocean Yield og Stolt-Nielsen vil tegne obligasjonslån. Det vil si selskaper i den øvre delen av høyrentesegmentet, sier sjefanalytiker for kreditt Lars Kirkeby i Nordea Markets.
Selskaper som derimot er sårbare for lav oljepris, har mer enn nok å gjøre med å reforhandle eksisterende lånebetingelser, særlig riggselskapene. Oljeprisen er halvert siden ifjor sommer, som har gjort at flere store transaksjoner er satt på vent.
Så langt i år har det blitt utstedt selskapsobligasjoner for en samlet verdi på 13 milliarder kroner i det norske markedet, sammenlignet med 42 milliarder kroner i samme tidsperiode ifjor.
– Noen sektorer vil slite med å hente inn ny kapital, spesielt innenfor seismikk og rigg. Der er man mer bekymret over hvem som overlever, enn innhenting av mer kapital, sier Kirkeby.
Les også:
Advarer om utradering av årets Statoil-oppgang
Dette er hennes viktigste råd til boligkjøpere
No comments:
Post a Comment