Oljefondet
Oljefondets Yngve Slyngstad ser ingen grunn til å gi flere tall for fondets risikojusterte avkastning. De vil uansett vise «0,00 et eller annet».
Artikkelen er lagt til i din leseliste.
Oljefondets sjef Yngve Slyngstad la onsdag frem et godt resultat for første kvartal. Etterpå snakket han med DN om fondets praksis med å rapportere risikojustert avkastning.
- Oljefondet er på rundt 7000 milliarder kroner fordelt på aksjer, obligasjoner og eiendom.
- Fondet har siden oppstart og til og med første kvartal 2015 en avkastning på 6,04 prosent. 0,26 prosentpoeng bedre enn referanseindeksen.
Vis mer
Oljefondet rapportert årlig kun ett måltall for risikojustert avkastning, og det er det ene tallet der det scorer bra. På øvrige nøkkeltall for risikojustert avkastning scorer fondet ikke så bra: Før kostnader er den risikojustert meravkastningen i praksis null, etter kostnader er fondet i minus, skrev DN tidligere denne uken.
– Hvis hovedstyret i Norges Bank eller Finansdepartementet ber om at Oljefondet rapporterer flere slike nøkkeltall på årlig basis, vil dere gjøre det?
– Ja, selvsagt. Vi leverer de rapportene til hovedstyret som hovedstyret ber om, uansett. Det samme gjelder Finansdepartementet. Det som er viktig er at den interne rapporteringen til hovedstyret har en bred risikorapport med en del flere tall, sier Slyngstad.
Utvidet rapportering
– Hva rapporteres til hovedstyret?
– Hovedstyret får en utvidet rapportering. Jeg får en utvidet rapportering til meg, så går den videre til neste ledd.
– Du får de tallene som DN oppga, eller en del av dem?
– Altså, noen av de tallene synes ikke jeg gir informasjon. Vi har et mye bredere informasjonssett. Veldig mange tall får man stor støy i. Hvis man tar aksjer og renter sammen, får man en pussig effekt i 2008, så det første man må gjøre er å se aktivaklasse for aktivaklasse.
– Men hadde det ikke vært fint at utenforstående får se dette?
– Vi mener vi gir en bred rapportering. Hvis det er konkrete ønsker om mer, så skal vi se på det.
– Men du ser det ikke som hensiktsmessig?
– Jeg mener, som sagt, at vi har gitt bred rapportering i dag, sier Slyngstad.
0,00
Slyngstad viser til at fondet gir en rapport om såkalt faktorrisiko hvert kvartal, en årlig gips-rapport (internasjonal standard for rapportering), pluss brede rapporter hvert fjerde – femte år, pluss en uavhengig professorrapport med tilsvarende mellomrom. Sistnevnte rapport kom i 2014, de neste kommer trolig i 2018/19. Finansprofessor Richard Priestley mener «det luktet lang vei» av fondets rapporteringspraksis, har DN skrevet.
– Jeg tror det skal en del til, for å trekke den konklusjonen som DN trekker, at det ikke er bred rapportering, sier Slyngstad.
– Men det ene tallet dere oppgir på årlig basis er informasjonsraten – og kun det. Det er et faktum.
– Vi gir mer på årlig basis.
– Ja, dere gir en avkastningsserie på excel som man selv kan regne på?
– Det gjør vi også. Og vi kommer jo med gips-rapporter.
– Det står jo ikke noe om risikojustert avkastning i gips-rapportene?
– Gips-rapportene gir ikke så veldig mye tall på risikojustering. Problemet med risikojustering er, helt enkelt, at det er så veldig mange måter å gjøre det på. Og du vil i praksis se at fondet ikke avviker så mye fra de brede indeksene, så du vil få et tall som er 0,00 et eller annet, fordi vi ikke tar noen annen risiko enn det som ligger i indeksen, fordi vi ligger så nær indeksen. Derfor blir de fleste tallene meningsløse, sier Slyngstad.
Oslo: Oljefondets samlede avkastning var på 5,3 prosent, tilsvarende 401 milliarder kroner, i første kvartal. Oljefondets mål, sett fra politikernes side, er å levere fire prosent årlig avkastning etter inflasjon. Fondet er over denne grensen for første gang på lang tid, takket være god avkastning og lav inflasjon.
Aksjeporteføljen gjorde det 0,39 prosentpoeng bedre enn markedet i kvartalet. Her er det fjorårets taperaksjer som har bidratt mest.
– De investeringene som var særlig svake ifjor, har vært særlig sterke i år, sier Oljefondets sjef Yngve Slyngstad, og ramser opp avkastning siste kvartal:
- BG Group opp 36 prosent.
- Tesco opp 20 prosent.
BG Group, der Helge Lund er sjef, er i ferd med å bli overtatt av Shell, og kursen her steg kraftig etter at budet fra oljegiganten ble kjent.
Oljefondet kjøpte seg ifjor kraftig opp i Tesco, den britiske dagligvarekjeden som har vært forfulgt av skandaler, noe det har fått betalt for i år.
Men fortsatt ligger aksjekursen her på et lavt nivå i et lengre perspektiv.
Oljefondet har aldri hatt en høyere avkastning målt i kroner enn i siste kvartal. Det skyldes en bra fart i aksjemarkedet og at fondets størrelse har økt kraftig.
Men det er ikke alt som øker. Fondet fikk tilført skarve fem milliarder oljekroner, det laveste siden 1999. Snittet har ligget på 60 milliarder kroner. Det er den lave oljeprisen som gjør at tilførselen til fondet reduseres.
Les hele avisen
No comments:
Post a Comment