Bruttonasjonalprodukt
BNP-tall for Fastlands-Norge som ventet.
Artikkelen er lagt til i din leseliste.
Saken oppdateres
BNP for Fastlands-Norge økte med 0,2 prosent i 2. kvartal 2015, etter en svak utvikling fra sommeren 2014. Det viser tall offentliggjort av Statistisk sentralbyrå klokken 10 torsdag. På forhånd var det ventet at BNP ville stige i gjennomsnitt 0,2 prosent sekvensielt, fremgår det av estimater TDN Finans har hentet inn.
Særlig næringer som leverer til petroleumsvirksomhet opplevde en svak utvikling, fremgår det. SSB skriver at bruttoproduktet i industri og bergverk falt med 1,5 prosent i kvartalet. De foreløpige tallene viser at petroleumsinvesteringene falt med 3 prosent i 2. kvartal.
Andre næringer opplevde imidlertid «klar» vekst, deriblant kraftproduksjon, fiske og akvakultur.
«Bruttoproduktet i tjenesteytende næringer utenom offentlig forvaltning økte med 0,1 prosent fra 1. til 2. kvartal, etter en moderat vekst kvartalet før og gjennom 2014. Utviklingen hos leverandører til petroleumsnæringen trekker også tjenestenæringene ned. Bruttoproduktet i offentlig forvaltning økte med 0,4 prosent i 2. kvartal», skriver SSB.
Sysselsettingen økte
Samlet sysselsettingen økte med om lag 5 500 personer i årets andre kvartal. Dette tilsvarer rundt 0,2 prosent. I 1. kvartal var økningen på om lag 3 000 personer.
Antall utførte timeverk økte også med 0,2 prosent i 2. kvartal, etter å ha gått ned med 0,1 prosent i kvartalet før.
SSB publiserte også reviderte BNP-tall for årets første kvartal torsdag. Den viser en noe svakere sesongjusterte vekst enn ved forrige publisering da Fastlands-BNP for første kvartal vokste mer enn ventet med 0,5 prosent.
Endringen kan skyldes at de sesongjusterte tallene for tidligere kvartal påvirkes når tall for et nytt kvartal foreligger, mener SSB.
- Reversering
Makroøkonom Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken Capital Markets var én av dem som ventet vekst på 0,2 prosent.
- I likhet med konsensus venter vi at tallene vil vise en kvartalsvis vekst i Fastlands-BNP på 0,2 prosent. Dette er i så fall ned fra 0,5 prosent i første kvartal, skriver han i morgenrapporten torsdag.
Dette begrunner Hov blant annet med at han tror kraftforsyningen har gitt et ekstrabidrag til veksten i andre kvartal på nærmere 0,1 prosentpoeng.
- Hovedårsaken til at vi venter en markant nedgang i veksttakten, er at produksjonsveksten (altså BNP) holdt seg godt oppe i første kvartal, samtidig som etterspørselsbildet var svakt. Dette ga da et solid lagerbidrag, som vi tror ble reversert i andre kvartal, legger Hov til.
Makroøkonomen mente det var «grunn til å tro at konsum, boliginvesteringer og offentlig sektor bidro til å holde veksten oppe, men at etterspørselen fra sokkelen trakk kraftig ned».
Han tror oljebremsen nå har slått inn i deler av tjenesteproduserende sektorer, altså sektorer med indirekte leveranser til norsk sokkel. Hov undertsreker imidlertid at førsteutgaven av BNP er forbundet med stor usikkerhet.
- Tallene er foreløpige, og ofte gjenstand for (betydelige) revisjoner, skriver han.
Forberedt på svekkelse
Analytiker Joakim Bernhardsen i Nordea Markets ventet også at oljenedturen ville reflekteres i BNP-tallene for andre kvartal med 0,1 prosent vekst – i likhet med Norges Bank.
I morgenrapporten begrunner han dette med at oljerelatert industri melder om lavere produksjon.
- Vi tror også veksten svekkes innenfor oljerelatert tjenesteyting. God vekst i forbruket og boligbyggingen forhindrer imidlertid at vi får et negativt tall, forklarte Bernhardsen før BNP-fremleggelsen.
Analytiker Camilla Viland i DNB Markets mener den største overraskelsen underden forrige BNP-fremleggelsen var oljeinvesteringene steg med 0,8 prosent etter fall de foregående fem kvartalene.
- Vi tror imidlertid dette kun var et blaff og at investeringene igjen vil trekke ned dette kvartalet, skrev Viland i sin morgenrapport.
Les også:- Kroner er ikke noe man ønsker å ta i med ildtang
Ny bunn for oljeprisene
Disse yrkene kan bli overtatt av roboter
Se også:
- Det er den store skrekken for Norge:
No comments:
Post a Comment