AKER BRYGGE (E24): Da Røkke mandag la frem resultatet for første kvartal for Akastor, var inntektene nær halvert. Selskapet, som ble skilt ut fra Aker Solutions høsten 2014, styrer en portefølje av forskjellige selskaper som i all hovedsak er rettet inn mot olje- og gassnæringen.
Spesielt i MHWirth har det gått hardt for seg. Selskapet lanserte i 2015 kutt til alle årstider og staben er redusert drastisk. Akastors finansdirektør Leif Borge påpekte at selskapet, som spesialiserer seg på borepakker til rigger og offshorefartøy, innen sommeren vil ha «godt under 2.000 ansatte», ned fra 4.500 for et par år siden.
Resultatmessig har det heller ikke gått særlig godt. MHWirths brutto driftunderskudd (EBITDA) var på -90 millioner, og i tillegg kom et underskudd på -37 millioner under post «andre eiendeler». Det var sterkt bidragsytende til at Akstors brutto driftsresultat endte på -12 millioner kroner.
Situasjonen bedres heller ikke at hele 4,5 av MHWirths ordrebok på 5,5 milliarder er «låst» opp i en kontrakt med Jurong-verftet i Singapore. Jurong fikk kontrakten om å bygge skipene i 2012, men betalingene har stoppet opp og de er nå i forhandlinger med Petrobras-kontrollerte Sete.
Skandaleeksponerte
Finansdirektør Leif Borge kunne mandag fortelle at MHWirth derfor har satt seks av syv borepakkene som skal leveres til skipene, på vent, og at man ikke forventer noen betaling før situasjonen i Brasil er avklart.
Samtidig med dette risikerer Akastor å måtte kutte i faktureringen av Petrobras. To av offshorefartøyene i datterselskapet AKOFS Offshore, Skandi Santos og Wayfarer er begge utleid på kontrakter til det brasilianske selskapet, som står midt opp i Brasils gigantiske korrupsjonsskandale i tillegg til oljekrisen.
– Vi har fått mange spørsmål om skipene. Vi er i en produktiv dialog med Petrobras. Selv om vi har faste kontrakter, jobber vi med kunden for å finne frem til en løsning som bistår dem i å nå kostnadsmålene sine. Det er alt vi kan si nå, sa Røkke til forsamlingen.
Tar fra sparekontoen
Resten av selskapene i Akastor gikk i pluss, men det var altså ikke nok til at sistnevnte må trekke av sparekontoen for å få hjulene til å gå rundt.
Akastor måtte ta 78 millioner av kontantbeholdningen i første kvartal, fordi utgiftene var høyere enn de løpende inntektene. I fjor ble kontantbeholdningen redusert med drøye 500 millioner, og ved utgangen av mars hadde man 485 millioner igjen på sparekontoen. Brutto gjeld var ved utgangen av mars på 5,7 milliarder, netto 5,1 milliarder.
På sikt er målet til Akastor å utvikle selskapene slik at man enten kan selge noen av dem, eller utvikle dem sammen med andre aktører for å skape verdier.
Nedturen i oljenæringen har imidlertid lagt en effektiv demper på kjøp- og salgsaktiviteten (M&A) i oljenæringen, blant annet fordi mange sitter på gjerdet. Under presentasjonen fortalte Røkke at han foreløpig har sett mye snakk, men lite handling, i M&A-markedet. Han er fortsatt ikke sikker på når ting vil snu.
– Men vi skal være godt posisjonert når det skjer, sier Røkke til E24 og legger til at slike prosesser er langsiktige i natur.
Mens man satser på salgsteamene og investeringer i visse produkter, nærmere bestemt MHWirth og Frontica, har Akastor samlet sett redusert investeringsbudsjettet betydelig. I første kvartal i fjor gikk 1,13 milliarder kroner med til investeringer og utvikling, i fjerde kvartal i fjor var det 146 millioner, og i første kvartal i år hadde det sunket til 70 millioner.
– Capex-nivået (investeringsbudsjettet, journ.anm.) har vært ganske høyt de siste årene, og slik markedet har utviklet seg, har vi strupt veldig igjen. Det er ikke behov for mer kapasitet i det markedet vi har nå, så det vi investerer i, er i større grad knyttet til teknologi, sier finansdirektør Leif Borge.
– Men teknologiinvesteringene er også betydelig mindre nå enn før, så vi er veldig selektive på hva vi bruker penger på i disse dager, legger han til.
Populær frostvæske
Et av lyspunktene for Akastor om dagen er utviklingen i Fjords Processing. Selskapet er det eneste som hadde en vekst i omsetningen i første kvartal, mot samme periode i fjor. Omsetningen steg fra 392 til 463 millioner i første kvartal, mot samme periode i fjor. I 2015 samlet sett falt omsetningen fra 2,3 til 1,9 milliarder kroner.
Selskapet spesialiserer seg på løsninger for behandling av olje, gass og vann i industrielle anlegg, fartøy og installasjoner.
I første kvartal fikk Fjords inn ordrer for 1,1 milliard kroner, mot 435 millioner på samme tid i fjor. Akastor viser særlig til to kontrakter kontrakt til henholdsvis et gassanlegg og et oljeseparasjonsprosjekt i Midtøsten.
– Utfordringen i Fjords Processing de siste par årene har egentlig vært inntjeningen og marginene. Vårt fokus har vært å stabilisere omsetningen på nivået vi nå ligger på, rundt to milliarder, og få opp marginene. Får vi til dette, kan vi være fornøyd, sier Borge.
Finansdirektøren forklarer at mye av oppgangen selskapet nå skyldes blant annet kommer fra kontrakter til gassfelt.
– Gassfelt er litt annerledes fordi det ofte er snakk om lokale markeder, der feltet er viktig for den lokale energiforsyningen. Man er dermed ofte ikke like avhengig av den internasjonale oljeprisen, sier Borge.
Han trekker frem MEG-teknologien som bare brukes på gassfelt, som litt enkelt sagt går ut på at man sprøyter inn en frostvæske som sprøytes inn i gassen for å unngå at gassen fryser under transport.
– Vil Fjords klare å holde på inntektsnivået man har nå fremover?
– Vi har en ambisjon om at Fjords skal klare å levere en omsetning på nivåer vi har sett de siste par årene, og det er klart at ordreinngangen vi så nå i kvartalet bidrar til dette.
No comments:
Post a Comment