Wednesday, May 4, 2016

Rema, Coop and Kiwi convened emergency meeting on Sunday trading – Aftenposten



Kulturdepartementet har onsdag innkalt de tre dagligvarekjedene Rema 1000, Norgesgruppen og Coop til møte med kulturministeren om de søndagsåpne butikkene.

Dette er regelverket for å holde søndagsåpne dagligvarebutikker.

Turiststed: Der en vesentlig del av kundegrunnlaget kommer fra turister, skal man kunne holde åpent også på søndag.

Brustadbu: Butikk som har under 100 kvadratmeter butikklokale. Bl.a. skal det være eget lokale med egen inngang, og fastmonterte vegger som begrenset butikkarealet.

Ombygde butikker: Noen butikker løser arealkravet ved å holde bare en del av butikken åpen for å kunne drive handel også på søndager.

Møtet finner sted allerede til fredag 6. mai, står det i et brev fra Kulturdepartemenet.

Det har den siste tiden vært mye krangling om hvilke butikker som får lov til å holde åpen og hvordan regelverket skal tolkes. Rema har selv gått rundt med lasermåler og målt opp konkurrentenes butikker. I første omgang for å anmelde dem for brudd på loven. Politiet henla alle de anmeldte sakene.

Etter politianmeldelsen har Rema fortsatt å måle butikker og melde fra om det de mener er lovbrudd. Samtidig har Norgesgruppen, Coop, Virke og Handel og Kontor samarbeidet og kommet frem til en felles søndagsplakat om hvordan de skal tolke regelverket. Dette ville ikke Rema være med på.

I stedet har de besluttet å holde sine egne butikker åpent. Så langt har de åpnet 45 butikker på søndager, og de planlegger å åpne flere så fort det lar seg gjøre.

Loven sier at de søndagsåpne butikkene skal ha fastmonterte vegger og egen inngang. Remas søndagsåpne butikker har sperret av 100 m² med sperrebånd, og ansatte står på baksiden av sperrebåndet og tilbyr seg å hente varer fra området som er sperret av.

Da Aftenposten spurte Rema 1000 om de kom til å fortsette med lovbruddene og fortsatt holde sine butikker åpne på søndager, svarte de slik:



- Ja, vi kommer til å fortsette å tolke lovverket på samme måte som våre konkurrenter i alle år har tolket det, sier kommunikasjonsdirektør Mette Fossum Beyer til Aftenposten.

Hun sier at de ikke har noen tro på at Norgesgruppen har kjøpmennene med seg på opprydningen.

Norgesgruppen sier til Aftenposten at konsernsjef Tommy Korneliussen stiller på møtet.

- Vi vil gjøre det som er nødvendig for at våre butikker forholder seg til loven, sier direktør for samfunskontakt Bård Gultvedt i Norgesgruppen.

  • Kjenner du deg igjen i denne? Sender du en mann inn for å kjøpe Coca-Cola, kommer han ut med en halvliter til seg selv. Hva skjer når damene sendes inn i butikken med samme oppdrag? Her får du svaret
LikeTweet

No comments:

Post a Comment