- Det er vanskelig å finne et tall. På det nåværende tidspunkt er mengden vi produserer rimelig med tanke på markedet, markedet godtar det, sa avtroppende OPEC-generalsekretær Addalla El-Badri etter møtet.
Hovedpunktet på sakslisten torsdag var å velge ny generalsekretær etter El-Badri, som har ledet OPEC siden 2007.
Møtet samlet seg om nigerianske Mohammed Barkindo, som på forhånd var en av de mest aktuelle kandidatene til å overta. Barkindo er tidligere leder av det statlige nigerianske oljeselskapet.
- Markedet korrigerer seg selv
Før møtet uttalte Saudi-Arabias nye energiminister at oljemarkedet er i ferd med å finne en god balanse på egen hånd, og fasto at oljekartellet er svært fornøyd med tingenes tilstand.
- Alle er fornøyd med markedet. Markedet er i ferd med å justere seg mens vi snakker. Etterspørselen er svært sunn og robust, sa energiminister Khaled al-Falih til journalister.
Han fastslo også at oljeforsyningene fra land utenom OPEC minker, og at oljeprisen vil endre seg som følge av dette.
Ett av målene med å holde produksjonen oppe til tross for lav pris, har vært å presse USAs skiferoljeproduksjon ut av markedet.
Store svingninger
Oljeprisen ligger nå på rundt 50 dollar fatet, men var nede på 30 dollar for få måneder siden. I 2011 lå den i snitt på over 100 dollar fatet.
Al-Falih, som representerer ett av OPECs mektigste medlemsland, mener at oljeprisen har ligget for lavt for lenge, men nå tror han på oppgang.
- Vi tror vi er på vei oppover, og vi håper vi vil bli enige om en moderat linje som oppmuntrer til investeringer, men ikke for mye investeringer, som fører til overproduksjon igjen, sier al-Fatih.
Han tar til orde for det han kaller en «svært myk tilnærming».
- Vi ønsker på ingen måte noe oljesjokk, verken på kort eller lang sikt. På lang sikt betyr det at vi ønsker å oppmuntre til investeringer, sier han.
Ikke samstemte
I flere tiår var OPEC-landene i stand til å regulere oljeprisen ved å øke og kutte produksjonen. Men i dag er det langt vanskeligere å få landene til å bli enige om en samlet linje.
Irans oljeminister Bijan Zanganeh avviste på forhånd at OPEC-landene ville bli enige om et produksjonstak. I stedet tar han til orde for en nasjonal kvoteordning.
Iran, som fra januar fritt har kunnet eksportere olje til omverdenen etter flere år med sanksjoner, har motsatt seg alle forsøk på å begrense produksjonen for å presse oljeprisen oppover.
I mai produserte Iran to millioner fat olje hver dag, et tall Zanganeh spår vil dobles i løpet av kort tid.
Les også:
- Saudi-Arabia gir ikke opp å tvinge amerikanske oljeselskap i kne
Oljeprisen er på vei oppover – årsbeste mandag
Russland og Saudi-Arabia truer med å oversvømme oljemarkedet
Slik virker Opec på verden
No comments:
Post a Comment