Saudi-Arabia er Opecs største produksjonsland – og landets mektige oljeminister Ali al-Naimi har det siste døgnet hatt møter med sin russiske kollega Aleksander Novak.
Nå meldes det altså at russerne og Opec-landene har besluttet å fryse oljeproduksjonen på nivå per 11. januar.
Like etter avtalen ble kjent falt oljeprisen (Brent spot) fra 35,20 til 33,60 dollar fatet.
I skrivende stund koster et fat olje 34,11 dollar.
Det var nyhetsbyrået Bloomberg som først meldte om nyheten.
Følg oljeprisutviklingen i vårt livestudio her.
Står for 46 prosent av verdens oljeproduksjon
Opec har tidligere uttalt at de ikke vil kutte oljeproduksjonen om ikke andre store aktører utenfor kartellet bidrar. Nå synes det altså som om Russland har respondert.
Dersom beslutningen om oljeproduksjonsfrys trer i kraft, vil det få stor betydning for det globale, overforsynte oljemarkedet.
Tall fra EIA, det amerikanske energiinformasjonsbyrået, viste at Opec-landene produserte 33,3 millioner fat om dagen i snitt de første ti månedene av 2015.
Verdens oljeproduksjon lå i oktober 2015 på 96,3 millioner fat om dagen, opp fra 95 millioner i mai.
Samlet står Russland og Opec for omtrent 46 prosent av verdens oljeproduksjon om dagen.
I Norge lå nivået for 2015 på mellom 1,87 og 2,03 millioner fat om dagen. Med andre ord er Russland og Opecs produksjon 20 ganger større enn vår.
Vil skape balanse i markedet
Oljeanalytiker Trond Omdal i Pareto Securities mener produksjonsfrysen vil sørge for en balanse i markedet allerede i andre halvår.
– Markedet vil fortsatt være overforsynt i første og andre kvartal, men hvis de bestemmer seg for å fryse oljeproduksjonen på januar-nivået, vil det gi større sjanse for balansering i andre halvår, sier han til E24.
Omdal forteller at grepet vil gi støtte til at oljeprisen holder seg over 30 dollar.
– Dette tyder på at flere av de sentrale OPEC-landene ikke ønsker en oljepris under 30 dollar. En så lav pris styrker ikke, men svekker verdensøkonomien og er svært uheldig.
Fortsatt stor skepsis
En høyere oljepris avhenger av at flere land kutter ned på sin oljeproduksjon.
– I noen av uttalelsene står det at avgjørelsen om produksjonskutt er betinget av at andre land også kutter. Iran og Iraq har ikke vært med på diskusjonene, så spørsmålet er hvorvidt de kan, eller er villige til å øke produksjonen.
Slike betingelser gjør at markedet fortsatt er skeptisk, ifølge Omdal.
– Utfallet kan påvirke effekten på råolje betydelig, sier Takayuki Nogami, sjeføkonom i Japan olje og gass (JOGMEC) til Reuters.
Ikke overrasket
NUPI-forsker og BI-professor Ole Gunnar Austvik sier til E24 at han ikke er overrasket over nyheten.
– Jeg er overhodet ikke overrasket. Det Opec gjør nå er å se det som faktisk er situasjonen.
Han forteller at markedet trolig ikke forventet at det ville skje noe nå.
– Opec er nødt til å la markedet stabilisere seg for å se hvordan følgende ting skjer: skrifterproduksjonen og hva man tåle der, samt Irans tilbakekomst i markedet. Dette er to viktige ting på tilbudssiden som Opec må ta hensyn til før de kan vite hva som er riktig å gjøre.
No comments:
Post a Comment