Thursday, May 12, 2016

- The interest rate should have been set down – Dagens Næringsliv

Norges Bank

Sjeføkonom frykter sterk krone gir konkursbølge.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

- Mangel på fokus preger nå Norges Bank sin tenking rundt bruk av rentevåpenet, sier sjeføkonom Jan L. Andreassen

Sentralbanksjef Øystein Olsen holder styringsrenten uendret på 0,5 prosent etter gårsdagens rentemøte i Norges Bank.

Det kom frem i en melding torsdag formiddag.

- En samlet vurdering av ny informasjon tilsier at styringsrenten holdes uendret på dette møtet, sier sentralbanksjefen i en pressemelding.

Ifølge Olsen avviker ikke utviklingen i norsk økonomi vesentlig fra anslagene i forrige pengepolitiske rapport som kom i mars.

Les saken:  Norges Bank rører ikke renten

- Det er ikke mulig å ha for mange mål med bare ett virkemiddel tilgjengelig.  Norges Bank ønsker å ta hensyn til mange forhold samtidig, men nettopp derfor tillater de kronen å styrke seg videre. Renten må innrettes på å holde kronekursen svak, sier Andreassen.

- Renten burde vært satt ned

Sjeføkonomen mener det ikke er rom for å legge mye vekt på andre hensyn enn dette.

- Renten burde vært satt ned for å hindre en for rask styrking av kronekursen til altfor høye nivåer. Den sterke kronen vil ikke bare ødelegge for eksportnæringer og norsk virksomhet som konkurrer med utlandet. Blir kronen for sterk, vil antall konkurser skyte i været, hvilket vil påføre bankene tap. Bankene på sin side må da øke sine kredittmarginer til det øvrige næringsliv, sier Andreassen.

Venter rentekutt i september

Sjeføkonom Kari Due-Andresen i Handelsbanken Capital Markets ser få signaler i meldingen fra Norges Bank.

- Norges Bank kommenterer at utviklingen i hovedsak har vært som ventet, men at kronen har vært sterkere enn de la til grunn. Dette trekker rentebanen ned. På den annen side har oljeprisforventningene tatt seg noe opp, noe som reduserer usikkerheten i norsk økonomi. En annen



Sjeføkonom Kari Due-Andresen i Handelsbanken. Foto: Øyvind Elvsborg

usikkerhetsfaktor er boligmarkedet som har vært sterkere enn ventet, noe som på marginen trekker opp, sier Due-Andresen.

I tillegg blir forslaget revidert statsbudsjett som ble lagt frem av regjeringen onsdag en faktor, påpeker sjeføkonomen.

- Finanspolitikken blir et tema, ettersom den er mer ekspansiv enn Norges Bank har lagt til grunn, noe som trekker rentebanen opp, sier Due-Andresen.

- Med den ekspansive finanspolitikken og en sterkere enn ventet krone kan vi se bort fra et rentekutt i juni. Disse faktorene taler snarere for et rentekutt i september, sier sjeføkonomen.

Tror ikke budsjettet påvirker

- Utfallet var ingen stor overraskelse. 13 av 14 hadde ventet uendret rente. Hva den 14. tenkte på vet jeg ikke, sier sjeføkonom Øystein Dørum i DNB Markets til DN.

Han viser til at det stort sett kun har kommet positive tegn fra norsk økonomi siden forrige rentemøte.

- Det har ikke skjedd all verdens etter at Norges Bank satt ned renten. Kronen er noe sterkere på grunn av noe høyere oljepris, og det virker positivt, sier han.

DNBs økonomer venter at Norges Bank kutter renten i høst, og Dørum tror ikke det reviderte nasjonalbudsjettet vil påvirke dette.

- Budsjettet lagt frem onsdag var mer ekspansivt enn både vi og Norges Bank hadde regnet med. Når vi ser dette opp mot en svakere økonomi og betydningen av renteutviklingen rundt oss for rentesettingen i Norge, tenker jeg at dette isolert sett ikke kommer til å bety noe for rentesettingen til høsten, sier han.

Les også: – Hvis ikke konjunkturene snur kraftig, vil vi bare skyve problemene foran oss

– Selvfølgelig går andelen oljepenger opp i norsk økonomi  

LikeTweet

No comments:

Post a Comment