Tuesday, December 23, 2014

Giving away one billion – Dagens Næringsliv

Giving away one billion – Dagens Næringsliv

Frank Mohn

Trond Mohn kjøper ut sønnen Frederik av familieselskapet, samtidig gir selskapet bort en milliard kroner.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

«Wimoh AS og Perestroika AS har inngått og gjennomført en avtale hvoretter Wimoh AS har kjøpt ut samtlige aksjer som Perestroika AS eier i Wimoh AS. Etter gjennomføring av avtalen er Wimoh AS 100 % eiet av Meteva AS og Marit Mohn AS, kontrollert av henholdsvis Trond Mohn og Marit Mohn. Perestroika AS er kontrollert av Frederik W. Mohn. », heter det i en pressemelding familien Mohn sendte ut tirsdag.

Kjøper ut sønnen

Trond Mohn, søsteren Marit Mohn og Tronds sønn Frederik eier familieselskapet Wimoh AS sammen.



Frederik W. Mohn. Foto: Mikaela Berg

Tirsdag ble det imidlertid kjent at sønnen Frederik Mohn, som er hovedeier av selskapet Perestroika AS, kjøpes ut av selskapet.

Tidligere i år solgte Wimoh AS sine aksjer i Frank Mohn-konsernet til Alfa Laval. Som følge av at hovedvirksomheten er solgt, har aksjonærene funnet ut at det ikke lenger er naturlig å opprettholde den tidligere aksjonærstrukturen med et felles investeringsselskap.



Les også: Tar 1,3 mrd. i utbytte

Gave på en milliard

Navn: Trond Mohn
Alder: 71
Stilling: Styreleder og største eier i Wimoh AS
Bakgrunn: Oppvokst i Bergen sammen med tvillingbroren Stein og søsteren Marit. Troner øverst på formuestoppen i Bergen, med over fire milliarder kroner i 2011. Har gitt over 1,4 milliarder kroner i gaver til forskning, utdannelse og idrett. Er Sportsklubben Branns største velgjører.

Navn: Marit Mohn Westlake
Alder: 67
Stilling: Styremedlem Wimoh As, styreleder Framo Developments AS
Bakgrunn: Norsk forretningskvinne bosatt i London, rangert som landets 53. rikeste av Kapital med en formue på rundt tre milliarder kroner i 2013. Søster til Trond Mohn.

Navn: Frederik Wilhelm Mohn
Alder: 37
Bakgrunn: Som barnebarn av pumpekonserngründer Frank Mohn og sønn av bergens­milliardær Trond Mohn, lå det i kortene at Frederik Mohn skulle inn i familiebedriften. I januar 2011 ble han sjef i Frank Mohn as, men sluttet etter knappe to år. Far og styreleder Trond Mohn ble overrasket over sortiet. På egen hånd investerte Frederik Mohn friskt gjennom sitt investeringsselskap Perestroika, blant annet med suksess i Norwegian og Tesla. I april 2014 solgte plutselig Trond Mohn familiebedriften til svenske Alfa Laval for 13 milliarder. Sønnen var svært uenig i salget og mente han hadde forkjøpsrett. Han kjente ikke til salgsplanene og mente han var blitt ført bak lyset av sin far. Han reagerte kraftig offentlig og kalte det en skam.

Vis mer

Ifølge pressemeldingen har man kommet til enighet om en transaksjon hvor Perestroika AS etter eget ønske, og aksept fra samtlige av selskapets aksjonærer har blitt kjøpt ut av selskapet.

I forbindelse med dette har aksjonærene Meteva AS, Marit Mohn AS og Perestroika AS i felleskap besluttet at Wimoh AS skal gi en gave på en milliard norske kroner til Bergens Forskningsstiftelse. Pengegaven er til fritt bruk for forskningsstiftelsen, så lenge den brukes til  stiftelsens visjoner og mål.

«Stiftelsen har som allment formål å støtte forskning og forskningsfremmende tiltak ved Universitetet i Bergen og Helse Bergen HF. Stiftelsen har videre som formål å støtte forskning både ved Universitetet i Bergen og Helse Bergen HF i skjæringsfeltet mellom basalforskning og klinisk medisinsk virksomhet», fremgår det i pressemeldingen.

Les også:

– Russland står overfor en fullverdig økonomisk krise

Så mye vokser verdensøkonomien på oljepris-stupet

Boligsalget peker rett opp  

LikeTweet

No comments:

Post a Comment