Saturday, September 17, 2016

Large Bank: 5,300 employees fired after discovery of ghost accounts – E24

Det har pågått utbredt triksing med kundevervingen i storbanken Wells Fargo.

5.300 ansatte er innblandet i opprettelsen av fiktive kontoer, såkalte spøkelseskontoer.

Motivet skal ha vært å trikse med tallene slik at det har sett ut som om bankens ansatte har solgt flere bankprodukter enn realiteten er. Slik har de ansatte også mottatt høyere bonusutbetalinger fra arbeidsgiveren.

Får rekordhøy bot

Saken er undersøkt av det amerikanske forbrukerbyrået for finanstjenester (the Consumer Financial Protection Bureau), som har funnet ut at 1,5 millioner innskuddskontoer er omfattet av svindelen, mens 565.443 kredittkontoer er opprettet.

De fiktive kontoene er opprettet ved hjelp av falske e-postadresser og falske pin-nummer, og penger er flyttet mellom kontoene uten kundens samtykke.

Kontogebyrene har altså havnet hos intetanende amerikanske bankkunder, som verken er informert om at bankkort eller pinkoder er opprettet i deres navn.

Wells Fargo bekrefter overfor CNN Money at 5.300 ansatte er tilknyttet ugjerningen, og at samtlige er sparket. 

Forholdet går tilbake til 2011, og CFPB har gitt banken bøter på 185 millioner dollar. Det tilsvarer 1.465 milliarder kroner etter dagens kurs.

Det er den største boten noensinne gitt av CFPB, ifølge Financial Times.

70 millioner kunder

Wells Fargo er verdens mest verdifulle bank, og har over 70 millioner kunder over hele verden, ifølge Financial Times og Forbes.

Storbanken regnes som én av de fire store innen den amerikanske banknæringen, sammen med Bank of America, JP Morgan Case og Citigroup.

Samtlige ble hardt rammet av finanskrisen i 2008, og Wells Fargo kjøpte da den kriserammede banken Wachovia.

NRK omtalte nyheten først i Norge.

No comments:

Post a Comment