Boligpriser
Få boliger til salgs gir hissige budrunder. I høst kan investorer bli jokeren i boligmarkedet, mener sjeføkonom.
Artikkelen er lagt til i din leseliste.
- Første bud lå 150.000 kroner over takst. Deretter fikk vi bare inn bud i 50.000 kroners størrelsen. Så det gikk relativt hissig oppover, kan du si, sier eiendomsmegler Anders Wekre i Ihus Torshov.
Tirsdag solgte han en 38 kvadratmeter stor toroms leilighet i Iladalen, sentralt i Oslo, som gikk 700.000 kroner over prisantydningen på 2,3 millioner kroner.
- Prikken over i-en er vel at kjøperen kjøpte leiligheten usett. Det er mindre risikabelt å kjøpe usett når man kjøper en mindre toroms i relativt god stand der badet er tatt i regi av borettslaget. Men vi anbefaler på generelt grunnlag å delta på visning, sier Wekre.
Han avviser at prisantydningen var satt kunstig lavt.
- Få boliger til salgs og stor etterspørsel bidrar til at prisen ender der den gjør, sier Wekre.
- Vekst i store deler av landet
Boligprisene har snitt steget 8,1 prosent her til lands det siste året. Eiendomsmeglerne har rapportert om usedvanlig høy aktivitet midt i fellesferien, og gode priser for de tross alt få objektene som har blitt lagt ut i sommer.
Les saken:
Brennhet boligjakt
Administrerende direktør Finn Magnus Rogne-Hansen i Aktiv eiendomsmegling, tror juli-fasiten blir positiv.
- Vi har i juli hatt bra salg sammenlignet med fjoråret, da spesielt på de mindre leilighetene i Oslo, men også fritidsmarkedet. Endelige tall er ikke klare, men jeg antar at vi får en vekst på rundt 10 prosent. Det blir spennende å se hva prisstatistikken sier, men slik vi opplever det, er det fortsatt sesongkorrigert vekst i store deler av landet, sier Rogne-Hansen.
Han tror august, september og oktober kan bli meget gode måneder.
- Prisene stiger normalt mest om våren, mens de synker eller flater ut på høsten.
- Boligprisene sesongkorrigeres for å kunne skille mellom sesongfaktorer og trend.
- Differansen mellom endringen i faktiske priser og sesongkorrigerte priser tilskrives sesongvariasjoner.
Kilde: Eiendom Norge og Eiendomsverdi
Vis mer
- Vi følger selvfølgelig ledighetstallene i forbindelse med nedgangen i oljesektoren nøye nå, men tror effekten for boligmarkedet vil komme senere, med unntak av Rogaland, sier Rogne-Hansen.
- Viktigere enn at rentene faller
Sjeføkonom Kjell Senneset i Prognosesenteret har en prisprognose for juli som tilsvarer et fall på 1 prosent, uten justering for sesonvariasjoner.
- Men det er vel en ønskedrøm. Uendret fra juni er nok mer realistisk, sier Senneset.
- Normalt skal prisene falle litt ut over høsten, etter stigning i august, og det tror jeg de kommer til å gjøre inntil noe annet er bevist. Økonomien er tross alt mer usikker enn før, og det er viktigere enn at rentene faller, sier Senneset.
Han ser likevel en faktor som kan presse prisene ytterligere oppover.
- Jokeren her er om investorer for alvor begynner å snu seg mot boligmarkedet, sier Senenset.
Han viser til at det er lite å hente i aksjemarkedet, obligasjonsmarkedet, markedet for næringseiendom og i bankinnskudd. Dermed mener han at oppkjøp av boliger for utleie med spesiell tanke på prisgevinst, kan bli attraktivt.
- Da kan det fort bli prisvekst på boliger også i høst, i hvert fall i mange av de større byene, og nok til at snittet for landet blir positivt. Og det til tross for god minus i Stavanger/Sandnes-regionen, sier Senneset.
Etterlysning: Dagens Næringsliv ønsker å intervjue noen på boligjakt, gjerne en førstegangskjøper, som har et finansieringsbevis som snart må fornyes. Kontakt vår journalist: bjorn.mikalsen@dn.no
Ser fare for allmenn fremtidsangst
Sjeføkonom Jan L. Andreassen i Eika-gruppen mener juli vil være en måned hvor overskuddslagrene burde tømmes.
- Det ser ut til å ha skjedd mange steder, men ikke i Rogaland og ikke for de dyreste objektene. Det ser ut som om prisene i gjennomsnitt har flatet ut, med nullvekst fra måneden før. Dette er godt nytt for en måned som normalt ser et moderat prisfall, sier Andreassen.
Tips oss om boligsaker!
- Høsten vil bringe mer av det samme., med gode markeder der hvor boligtilbudet er begrenset. Oljebransjens problemer er velkjente og vil fortsette å tynge Rogaland. Kanskje det farligste markedet å bli for aggressiv i er Bergen. Her er det åpenbart fare for at oljeuroen kan gi et omslag fra overdreven optimisme til allmenn fremtidsangst, sier Andreassen.
Onsdag 5. august legger eiendomsmeglerbransjen frem den landsomfattende bruktboligstatistikken for juli.
- Etter flere måneder med moderat utvikling i boligmarkedet, ble juni måned overraskende sterk. Det blir spennende å se hvordan boligmarkedet har utviklet seg i juli måned, skriver administrerende direktør Christian Vammervold Dreyer i Eiendom Norge i en melding.
Se på DNtv: 30 kvm uten bad. Gjett prisen!
Les også:
1,7 mill. for leilighet uten eget bad
Spår prisløft for mini-leiligheter
No comments:
Post a Comment