Friday, August 7, 2015

- Can not sit and sit back and take it easy – Dagens Næringsliv

Norge

Javad Mushtaq (26) hadde to deltidsjobber da han studerte. Nå oppfordrer siviløkonomen andre studenter til å sette seg høyere mål.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Mange lo da Javad Mushtaq (26) fra Halden ville flytte til Oslo og studere ved en privatskole som kostet 60.000 kroner i året – uten å ta opp studielån.

I 2012 leverte han masteroppgaven sin ved Handelshøyskolen BI, fremdeles uten å skylde Lånekassen en eneste krone.

Da ble det stille.

- Når du tenker litt stort, blir du også ledd av – helt til du beviser at du faktisk klarer å nå målene, sier siviløkonomen til DN.

26-åringen er i dag ansatt i industrikonsernet Aker Solutions, og er én av mange som har fått med seg utspillet til oljeanalytiker Thina Saltvedt i Nordea Markets.

Til DN uttalte Saltvedt at hun er lei av norsk ungdom som ikke vil bruke sommerferien til å jobbe, noe hun mener er viktig for både å tilegne seg arbeidserfaring og lære verdien av penger.

Dette er Mushtaq helt enig i.

- Jeg har ikke vokst opp i noen rik familie og har alltid måttet jobbe for ting, sier han.

- For enkelt

Altfor mange studenter velger den «enkle» veien, og dropper deltids- og sommerjobb til fordel for studiene, tror Mustaq. Han mener dagens studenter ikke tør å utfordre seg selv.

- Det er ikke så mye «sult». Alt for mange forsøker å «cruise» gjennom studiene. Kanskje handler det om at min generasjon har fått det meste servert på sølvfat, spekulerer Mushtaq.

Da han tok fatt på siviløkonomistudiet på BI, måtte han ha to deltidsjobber for å få økonomien til å gå rundt. Fire dager i uken var han på jobb. Resten av tiden fikk han både studert, engasjert seg i studentorganisasjoner og startet flere bedrifter – deriblant en nettjeneste.

Mens andre dro hjem, brynte Mustaq seg på case-konkurranser.

- Formålet med alt jeg gjorde, var å tilegne meg kunnskap, forklarer Mushtaq. Og det har lønnet seg:

 I 2010 ble han kåret til årets økonomistudent, og har siden vunnet en rekke stipender. BIs studentambassadørstipend ble til og med opprettet spesifikt for Mushtaq.

Høyere mål

Nå etterlyser han større engasjement fra norske studenter. 26-åringen, som både har bodd i Asia og USA, mener nordmenns kultur skiller seg klart fra andres:

- Janteloven gjør at man ender opp i et middelmådighetssamfunn, vi har ingen kultur for å løfte hverandre opp og frem, forklarer han.

Det gjør ham bekymret for fremtiden.

- Erna Solberg har uttalt at kompetanse er den nye oljen. Er vi ikke best på det, hvordan skal vi da konkurrere internasjonalt når oljeæraen er over, spør Mushtaq.

Han utdyper:

- Vi kan ikke sitte og lene oss tilbake og tenke at vi tar det som det kommer – vi tar det rolig. Vi må utfordre oss selv mer.

Kan gi energi

En jobb ved siden av studiene gir kunnskap som ikke kan læres fra skolebenken, mener 26-åringen.

- Én ting er det teoretiske perspektivet du får gjennom studiene, en annen ting er den relle erfaringen du får ved å jobbe i en bedrift. Praksis kan i mange tilfeller være ulikt teorien, sier Mushtaq.

- Hvordan har du fått tid til alt?

-  Jeg har prioritert.



Førsteamanuensis Christina Nerstad ved Institutt for ledelse og organisasjon på Handelshøyskolen BI.

 

Førsteamanuensis Christina Nerstad ved Institutt for ledelse og organisasjon på Handelshøyskolen BI mener en deltidsjobb ved siden av studiene rett og slett kan gi mer energi til både skole og fritid.

Hun kjenner til den pågående debatten om studenter og sommerjobb, men uttaler seg til DN på generelt grunnlag.

- Det kan være veldig positivt å ha fokus på litt andre ting enn studiene fordi det blir en form for avkobling. På samme måte som varierte arbeidsoppgaver i en fulltidsjobb virker motiverende, kan kanskje en deltidsjobb ved siden av studiene gi samme opplevelse av variasjon og ulike utfordringer, forklarer Nerstad.

Hun understreker imidlertid at det er viktig å oppleve jobben som meningsfylt.

- Det kan være mange motivasjonsfaktorer bak det å ha en deltidsjobb, enten det handler om å opparbeide seg erfaring eller tjene litt ekstra penger. Men det er viktig å ha rom for fritid også, alle trenger en form for avkobling. Finner du balansen, kan det bli vinn-vinn-situasjon hvor man får energi til alt, sier Nerstad.

Les også: Glem lønnsøkning – ønsk deg dette i stedet

- Disse tingene detter ikke ned fra himmelen

Her tjener t-baneførerne mer enn arktitekter

 

Se også:

Stirrer på mobilen – ikke kjæresten:

 

LikeTweet

No comments:

Post a Comment