Oljemarkedet
Oljeanalytiker Torbjørn Kjus forklarer hvorfor han mener 2015 er et «test-år» for oljemarkedet.
Artikkelen er lagt til i din leseliste.
- 2015 vil bli et test-år, sier oljeanalyitker Torbjørn Kjus i DNB Markets til DN.
Mandag kveld falt prisen på nordsjøolje igjen under 50 dollar til 49,53 dollar per fat. Det er første gang siden januar, skriver nettstedet Marketwatch.
På ett år er oljeprisen redusert fra 110 dollar fatet. Nye situasjoner har ført til ubalanse i oljemarkedet, noe investorer og produsenter nå forsøker å gjenvinne.
Blant annet har amerikanske oljelagre i år nådd nye rekordvolumer. Disse er nå så høye at produsentene sliter med å bli kvitt oljen, og må dumpe prisen. Enighet om en ny atomavtale vil i tillegg gjøre det mulig for en ny produsent å eksportere olje igjen: Iran.
Samtidig fortsetter verdens største oljeprodusent, Saudi-Arabia, å pumpe olje ut i markedet i håp om å skvise ut andre, dyre oljeprodusenter.
Ny situasjon
- Det er helt åpenbart at dette er en ny situasjon, sier oljeanalytiker Torbjørn Kjus i DNB Markets til DN.
Han utdyper:
- Vi vet ikke hvor lav prisen må være for å få til tilstrekkelig reduksjon i tilbudet – og få tilstrekkelig høy etterspørselsvekst for å oppnå en ny balanse i markedet. Markedet vil være i et testemodus for å finne hva slags pris som skal til for å balansere etterspørsel og tilbud igjen, tror Kjus.
Ubalansen i markedet forsterkes særlig av forsinkelser i den amerikanske oljeproduksjonen, forklarer analytikeren.
Dette har blitt ekstra synlig etter at amerikanerne begynte med såkalt «pad-drilling».
- Før borret produsentene én brønn per pad (en pad kan være på størrelse med en fotballbane) for å holde lisensen. Nå borrer de gjerne 15-20 brønner per pad, og starter ikke produksjonen før alle disse brønnene er borret. Den effekten har nok bidratt til en meningsfull produksjonsforsinkelse fra antall rigger i arbeid til effekt på produksjonen, forklarer Kjus.
Han tror det er denne effekten vi har sett så langt i år som har gjort at fallet i antall rigger så langt ikke har ført til særlig fall i produksjon. Men pad-drillingen er bare én av forklaringene, påpeker han.En annen medvirkende faktor til ubalansen, er effektiviseringen som har pågått over lengre tid.
- Du trenger ikke like mange rigger som før for å holde samme nivå på produksjonen, sier Kjus.
Lavere nivåer
I forrige uke nedjusterte Nordea Markets sine oljeprisestimater for andre halvår i 2015 fra 67 til 64 dollar fatet for nordsjøolje.
Oljenalytiker Thina Salvtedt i Nordea Markets har heller ikke lenger tro på en oljepris på 75 dollar i 2016, og nedjusterte forventingen til 72 dollar per fat da Iran-avtalen ble signert.
NTB skriver at iranske myndigheter søndag meldte at landet vil øke sin oljeproduksjon med 500.000 fat per dag så snart sanksjonene mot landet oppheves. Deretter skal produksjonen holdes på mellom 3,8 og 3,9 millioner daglige fat, ifølge nyhetstjenesten.
Det har Kjus derimot liten tro på. Han ventet at markedet ville komme til å teste en oljepris på nærmere 40-tallet, samme dagen oljeprisen snek seg under 50 dollar fatet.
Det uttalte han blant annet til TDN Finans mandag.
Oljeanalytikeren tror imidleritd oljeprisen vil klatre oppover igjen relativt raskt.
- Den blir nok ikke på 40-tallet, understreker Kjus.
Les også: – Plutselig kan du få en høyblokk rett foran boligen eller en motorvei i hagen
- Jeg sa alvorlig farvel til familie og venner
Biblioteket så ikke for seg at det var dette som skulle vippe Jo Nesbø og Jojo Moyes ned fra toppen av utlånslisten…
Se også:
Morgendagens konsertmestre:
No comments:
Post a Comment