Thursday, March 31, 2016

Statoil distributes billion contracts – E24

Statoil har tildelt tre selskaper ytterligere borearbeid. Det er snakk om utøvelse av opsjoner på tidligere tildelte kontrakter, som omfatter 17 faste installasjoner på norsk sokkel.

Selskapet anslår at kontraktsverdien for den aktuelle toårsperioden samlet sett vil kunne utgjøre opp mot fem milliarder kroner.

De tre selskapene det er snakk om, er Archer, KCA Deutag og Odfjell Drilling.

– Leverandørene har vist evne til nytenking og levert gode forslag til fortsatt utvikling av disse tjenestene, og Statoil er positiv til å kunne fortsette arbeidet med alle tre selskapene, sier Geir Tungesvik, direktør for Boring og brønn i Statoil.

Han fortsetter:

– Kontraktene vi har nå vil bidra til å opprettholde aktivitet med konkurransedyktige betingelser i en tid der aktivitetsnivået utfordres av lønnsomhet.

De aktuelle leverandørene ble i 2012 tildelt kontrakter på fire år med tre toårige opsjoner. Statoil har nå forlenget disse avtalene gjennom utøvelse av den første runden opsjoner.

Arbeidet under kontraktene omfatter bore- og brønntjenester, samt vedlikehold av boreanlegg, modifikasjoner og eventuelt tilleggsarbeid.

– Veldig fornøyd

KCA Deutag har fått ytterligere arbeid på Oseberg (B, C, Sør og Øst), samt Gullfaks (A, B og C). Odfjell har sikret mer arbeid på Grane og Heidrun, Archer på Statfjord (A, B og C), Visund, Njord, Sleipner (A) og Snorre (A og B).

– Jeg er veldig fornøyd med at det utmerkede arbeidet til våre borelag over de siste årene har vunnet Statoils tillit og resultert i tildelingen av denne viktige kontraktsutvidelsen for levering av boretjenester i Norge, sier Kenny Dey, sjef for boretjenester til faste installasjoner i Archer.

Tildelingene kommer etter alle solmerker svært godt med for de tre selskapene, som nå sikrer mer arbeid i en vanskelig periode for leverandørindustrien. Eksempelvis sto Archers ordrebok ved utgangen av fjoråret på 1,3 milliarder dollar, ned fra 2,5 milliarder ved utgangen av 2014.

Archer er blant annet eksponert mot amerikansk oljeproduksjon. Selskapets største aksjonær er John Fredriksen.

Norway Group boss about discount war: – It will continue – E24

Dagligvaregiganten Norgesgruppen fikk et overskudd etter skatt på 2,36 milliarder kroner i 2015, en økning fra 1,93 milliarder i 2014.

Omsetningen økte med knappe fem milliarder kroner til 76,2 milliarder i 2015.

– Vi er meget godt fornøyd med vår omsetningsutvikling for alle våre butikkjeder. Alle hadde en god utvikling i 2015, sier konsernsjef Tommy Korneliussen i Norgesgruppen til E24.

– Vi er særlig fornøyd med Kiwis sterke vekst, som gjennom sin aggressive prissetting økte sin markedsandel betydelig. Vi er også fornøyd med totalresultatet, selv om det er preget av priskonkurranse.

Kiwi har økt omsetningen både i nye og eksisterende butikker. Lavere priser i Kiwi er en investering for framtidig vekst, og omsetningsutviklingen viser at Kiwi får stadig flere nye kunder, skriver Norgesgruppen i årsresultatet.

First House leaves the county – NRK



Da Bjørn Richard Johansen sluttet i First House ved årsskiftet, tok Kari Holm Hejna over som prosjektleder.

Foto: Solfrid Leirgul Øverbø / NRK

– Vi fikk kake i hvert fall, sier Kari Holm Hejna, First House-konsulenten som i sluttfasen har ledet prosjektet Invest in Telemark, når NRK treffer på henne i gangen i fylkeshuset.

Onsdag var det oppsummeringsmøte for prosjektet, det ble satt endelig punktum for PR-byråets treårige engasjement i Telemark, og Hejna ble takket av med kake og kaffe.

Avtalen med First House kostet Telemark fylkeskommune seks millioner kroner, og målet var å skaffe mellom 300 og 500 arbeidsplasser i fylket.

Les: First House og fylkeskommunen med regning til skattebetalerne: Konjakk, chablis og softis med strø



Etter at NRK belyste faktureringspraksisen i First House, fikk fylkeskommunen tilbakebetalt flere småbeløp, blant annet for softis og sjokolade. Også administrasjonsgebyr ble tilbakebetalt.

Resultatene har vært magre, og prosjektledelsen i Invest in Telemark er så langt mest kjent for å ha fakturert softis med strø på skattebetalernes regning.

Les: First House-sjef: – Uheldig og umusikalsk av oss

Fylkesordfører: – Nå venter Invest in Telemark 2.0

Da NRK i for høst satte søkelyset på manglende resultater, uttalte First House at de fortsatt håpet på å levere etter avtalen.

– Vi har ikke fått til å skaffe arbeidsplasser, så langt. Så ærlige må vi være, sier Hejna.

I går var det bare godord fra fylkeskommunen som ikke vil kritisere prosjektets manglende resultater.

– Det er vært et spennende prosjekt. Vi har lært om det å være offensive og lært arbeidsmetodikk, sier Sven Tore Løkslud (Ap), fylkesordfører i Telemark.



Fra møtet i januar: Sven Tore Løkslid, Kari Holm Hejna og tidligere prosjektleder Bjørn Richard Johansen. Johansen har nå sluttet i First House.

Foto: Anne Lognvik / NRK

– Jeg ser allerede konturene av et Invest in Telemark 2.0, sier Løkslid, som understreker at det er fylkeskommunen og ikke First House som skal stå for 2-0-versjonen av prosjektet.

Du sier dere har lært arbeidsmetodikk av First House. Ble ikke dette et litt dyrt kurs?

– Det blir å regne som risikokapital.

Er det vel anvendte skattepenger?

– Prosjektets ambisiøse mål ble ikke nådd. For å få folk interesserte må man tørre å ta litt risiko, sier fylkesordfører Løkslid.

First House: – Telemark er satt på kartet

– Det tar lang, lang tid. Noen ganger kan det falle på plass raskt, andre ganger kan det ta år, sier Hejna, om det å skaffe arbeidsplasser.

Også First House mener prosjektet fremdeles kan bære frukter på lengre sikt. Men hvorvidt de er fornøyde med prosjektet og egen innsats, vil Hejna ikke svare på.

– Fylkeskommunen har aldri uttrykt at de er misfornøyde. Utover det er det vanskelige å sette karakter på seg selv. Det synes jeg ikke man skal gjøre, sier Hejna.

– Er dere lettet over at dere er ferdige med prosjektet nå?

– Nei. Det har vært et offensivt prosjekt. I den situasjonen Norge er i nå, er det viktig for Telemark og andre å tenke nytt. Dette handlet om å sette Telemark på kartet, avslutter Hejna.

Les: PR-ekspert: – Uryddig av First House å holde tilbake informasjon

Les: First House viste til relasjon med Lippestad for å vinne kontrakt

Les: First House avviser dobbeltfakturering – revisor utelukker ikke feil

LikeTweet

Expert meetings massive criticism after dismissal of wage agreement with several hundred … – Aftenposten



Expert har meldt seg ut av arbeidsgiverorganisasjonen Virke. I februar i år fikk Handel og Kontor beskjed om at elektronikkjeden ikke ønsker å fornye tariffavtalen med LO-forbundet Handel og Kontor som utløper 31. mars.

Vil øke bonusordningene

Handel og Kontor har ca. 150 medlemmer av de 440 ansatte i Expert-kjeden, ifølge nestleder Børn H. Mietinen i Handel og Kontor.

Kjeden vil blant annet fjerne ulempetillegg som er tariffestet og i stedet øke bonus- og provisjonsordninger, ifølge en redegjørelse som adm. direktør Anders Nilsen i Expert Norge har lagt ut på butikkjedens hjemmeside.

Dette gjelder blant annet tillegg for kvelds- og helgejobbing.

Massive reaksjoner

Etter at NRK brakte nyheten om dette onsdag morgen, utløste det sterke reaksjoner med kritikk av elektronikkjeden på sosiale medier.

Både kjente politikere og mindre kjente folk har hengt seg på kritikken med mishagsytringer Expert-ledelsen.





«Fagforeningsknusing»

Mietinen i Handel og Kontor sier det Expert-ledelsen har gjort, langt på vei minner om det som blir kalt fagforeningsknusing.

- Når en arbeidsgiver går så aktivt inn for å fjerne en tariffavtale, bortfaller tariffestede rettigheter om lønn og arbeidstid. Tillitsvalgte mister rettigheter etter hovedavtalen. Det hele er en kraftig forskyvning av maktforholdene fra ansatte til ledelse. Arbeidsgiverne sitter igjen med det jeg vil kalle en utvidet styringsrett, sier Mietinen til Aftenposten.

Han sier at det bedriften har gjort, kan få store økonomiske konsekvenser for mange av medlemmene.

- Ansatte som snart er 62 år mister retten til avtalefestet pensjon (AFP) når tariffavtale bortfaller. AFP-tillegget gir 11 prosent av sluttlønn. For mange kan dette utgjøre opp mot én million kroner, sier nestlederen.

Handel og Kontor kommer til å varsle plassoppsigelse med krav om å opprette tariffavtale når gjeldende avtale utløper 31. mars.

Hvis bedriften avviser dette, kan forbundet gå til streik etter at det har vært ført forhandlinger og eventuell megling.

- Forbundet har forsøkt å få ledelsen i tale, men dette har ikke ført frem, sier Mietinen.

«Arbeidsmiljøloven gjelder»

- Ingen i Expert Norge kommer til å få en grunnlønn som er lavere enn tarifflønn. Arbeidsmiljølovens regler om overtid, arbeidstid osv. vil selvsagt bli fulgt av arbeidsgiver, skriver adm. direktør Anders Nilsen og fortsetter:

- Den største forskjellen på nytt og gammelt lønnssystem vil være at ubekvemstillegget fjernes og erstattes med nesten to uker mer fritid pr. år for hver arbeidstager, samt bedre bonus- og provisjonsordninger. Vi ønsker å betale ut mer til våre medarbeidere enn vi gjør i dag, basert på prestasjon, hevder han.

Expert har også tidligere vært ute i hardt vær for sin behandling av ansatte.

Kritisert for PR-kampanje

Etter at kjeden i 2013 nesten var konkurs, ble det foretatt en omfattende restrukturering. Kjeden la ned butikker, flere lagre og kvittet seg med over 1400 ansatte.

I reklameinnstikk og annonser på TV skrøt Expert av å ha kvittet seg med medarbeidere for å senke prisene til forbrukerne.

«1432 gode medarbeidere har dessverre måttet slutte. Alt gjør vi for å senke prisene», skrev elektronikkjeden i sine annonser.

- Dette er ikke noe å skryte av. Det blir et «hår på brystet-argument» for å vise handlekraft, som mange kan reagere på, sa markedsføringsekspert Tor W. Andreassen, professor på Handelshøyskolen BI, til Aftenposten den gangen.

Åpen og ærlig, sa ledelsen

Adm. direktør Nilsen forsvarte kampanjen med at kjeden ville være ærlig:

- Vi ønsker å være åpne. Vi har kommet på trygg grunn etter å ha vært gjennom en tøff runde og gjort ting vi ikke har hatt lyst til å gjøre. Alt dette har vi gjort for å være en konkurransekraftig aktør. Vi har tenkt på de 4000 arbeidsplassene som er igjen og vi ønsker å skape nye arbeidsplasser, sa han.

Expert eies av Anders Wilhelmsen-rederiet og Dolphin Invest. Selskapet har butikker i Norge, Danmark og Finland.

- Expert har dedikerte og engasjerte medarbeidere. Disse er Experts viktigste ressurs og viktigste suksesskriterie, står det på selskapets hjemmeside.

LikeTweet

Oslo Stock Exchange opens down – OBI Online

Oslo Stock Exchange opens down Thursday morning.

In just over 20 minutes’ trade is the main index of 577.34, down 1.33 per cent, and it is so far sold shares for NOK 298 million.



Oil prices

Brent oil falls Thursday 0.82 percent to $ 39.72 a barrel, while WTI oil is down 1.15 percent to $ 37.88 a barrel.

in comparison, a barrel of North Sea oil traded at $ 40.24 a barrel at the close of trading on Wednesday.

Brent oil peaked according to Bloomberg News and TDN Finans out Wednesday afternoon, right after the announcement of the weekly figures from the US authorities.

They showed that crude oil inventories rose 2.3 million barrels in the week leading up to 25 March, the expected increase of 3.1 million barrels. This is the seventh week in a row with an increase in crude oil stocks.

The news agency notes that oil prices are up about 12 percent in March on speculation that the oversupply in the market will result in lower production from the United States.

– the rally was exaggerated and the expectation is a further moderation of prices, says chief strategist at CMC Markets, Michael McCarthy, to Bloomberg News.

It also appears that, according to Ecuador’s oil minister Carlos Parejo will Ecuador and Venezuela support a production cut at the meeting between the major exporters in Doha on 17 April.

Parts 5 billion.

Statoil falling 2.27 percent to 128.90 kroner. Oil giant allocated in 2012 contracts for four years with three options of two years to Archer, KCA Deutag and Odfjell. Thursday morning reports that the extension agreements with suppliers, with the exercise of the first option.

Statoil estimates that the contract value for the coming two-year period total could constitute up to five billion crowns.

Archer rises entire 27.76 percent to 3.82 million at the news, while Odfjell Drilling is up 0.86 percent to 5.89 million.

Major contract

Norwegian has signed deal with all regional health authorities in Norway, which means that Norwegian is the first choice for patients traveling on 13 of the most important domestic airlines.

the agreement takes effect on April 1 and is for four years. Health trusts flying domestically in Norway for approximately 350 million per year.

Norwegian falling 1.32 percent to 314.20 kroner.



Finance

Norwegian Forest reported Thursday that they have completed a new facility with GSO and Cyrus of up to 100 million euros in funding.

This will only be used to replace Sparebank 1 Gruppen Finans AS-factoring agreements and to finance working capital cost and other operational liquidity needs of the company’s plants.

the company also reports that it has received subscriptions for 63,460,714 new shares at a subscription price of NOK 2.24 in the share issue directed at GSO and Cyrus. The total proceeds from the private placement 142,150,000 respectively.

Norwegian Skog shares climb 2.56 percent to 2.00 million.



New Market

Gaming Innovation Group Inc. (GIG) has signed an agreement with a German operator. It is the company’s first customer in the German market.

The launch is expected in Q2 2016, and the agreement has an estimated annual value of approximately 800,000 euros.

The share climbs 6.23 percent to 3.92 million.



Hams Wooden stocks

Watrium AS has acquired 5,000,000 shares in Weifa at a price of 1.00 million.

the company is represented in Weifa board through Kristin LA Wilhelmsen, and after the transaction own 12.1 percent of all shares in Weifa.

Weifa rising 4.00 per cent to 1.04 million.

LikeTweet

You can lose a lot of scamp with your tax return – BergensAvisen

On the night of Thursday, March 31, was the tax return available in Altinn.

Approximately 3.7 million Norwegians who have registered as email user can now check if they have to pay arrears, or about they get a tax refund.

Many taxpayers can not be bothered to take the trouble to check whether the information in the tax return is correct. It may cost them dearly, warns lawyer Per-Ole Hegdahl Accounting Norway.

– The state does not give money away, just as taxpayers “get” money through tax settlement. Accounts Norway recommend everyone to see on your tax return as a complicated “settlement” from a vendor, where you get some kind of settlement with plenty of information, says Hegdahl to Manager.

– You do not leave the supplier to check settlement is correct, and the same should apply to the tax return. You should definitely check if your income, deductions and formuesfastsettelser is correct, he said.



– Risking paying too much tax

The Tax Administration also encourages all about checking tax return carefully.

tax Return 2016 (for the fiscal year 2015)

* available online from March 31.

* Anyone who is registered email user with the IRS, you can log onto Altinn.no and see tax returns digitally.

* This year it is also possible to check your tax return Altinn new app.

* Changes in the tax return must be made by April 30, which is the delivery deadline for wage earners and pensioners. Changes can not be done within the app.

* For businesses, the deadline for changes and submission on 31 May.

* From 22 June to 12 October, makes people notice either by SMS or email stating that the tax settlement is available.

– It is important to be aware that the tax return is not completed. The pre-populated. There are several deductions that are not entered, and there may be errors in the data are. Therefore it is important that all checks tax returns its carefully. Otherwise you risk paying too much tax, says the tax director Hans Christian Holte said.

Last year there were 870,000 employees and pensioners who actually made changes in their tax returns. Most joined deducted or corrected incorrect information.



– Money again is not a gift

Accounting Norway’s experience is that those who receive a tax settlement showing that they owe money, checks better than those who have money left.

– this is because many who get money back on taxes, looking at this as a gift. It’s wrong. Payment or credit balance, shows only that you have drawn too much tax during the year, and it is therefore equally important that this tax settlement controlled. The call is: Check your tax return carefully! says Hegdahl.

Hegdahl has the following tax tips for wage earners:


Get an overview of the economy

Tax return time is a good occasion to get a good overview of their own finances. are you going to have to invest in a new roof or new car, or have big plans to buy boat or other assets, it may make sense to create a plan for how you will manage to cope with these additional costs.

If you take up more loans to finance the costs, it may make sense to change the withholding allowing increased interest deduction is taken into account. Higher loan with higher interest expenses also increased tax deductions that reduce the need for withholding. In result means that you get more paid as salary after taxes. However, be careful withholding not being less than you are obliged to pay, otherwise you can get arrears which rarely are some pleasant surprise.

Important items:
* Pass and caring for children
have you had expenses for the passports of children younger than 12 years in the tax year, you can deduct up to NOK 25,000 for one child and 15,000 for each children you may have as well. 3 children gives other words the right to deduction of up to 55.000 million assuming you’ve had similar costs and can document them. Do you have children who are 12 years or older and who have a particular need for care and treatment, you can get a deduction for this even within the same aforementioned thresholds.

* COMMUTING
most people who live near the work site, can not claim a deduction for travel expenses between home and work. However, if the annual travel costs exceed 16,000 crowns, you can claim a deduction for the excess. Travel expenses in connection with work are deductible with a maximum of 76,500 kroner for 2015, but remember to subtract the minimum allowance of 16,000 kroner. Maximum deduction amounts are therefore 60,500 kroner (£ 76,500 – £ 16,000 = £ 60,500). Have you had major travel expenses, make sure you get checked to make sure they are with.

* Union dues
Paying union dues entitle reduced by up to 3850 per year. The sum is normally pre-entered in your tax return, but this is also a relationship it is wise to check that has come with so you do not pay more tax than you need to.

* Stocks
as to any capital losses or gains, this item is also pre-populated with net capital losses or gains from Norwegian companies and foreign companies registered on the Oslo stock Exchange, as specified in RF-1088 “Share task.” But here it is important to check that the number of shares are properly recorded, and that the input values ​​(purchase price) of the shares is correct. The difference between the purchase price and later selling price is decisive for any taxable gain on shares or deductible capital losses. So even if the input values ​​of the shares seem unimportant to control now, they have great importance in connection with a subsequent sale.

* Donations to NGOs
Donations to voluntary organizations also entitled to a deduction of up to NOK 20,000 per year. Monetary donation must be at least 500 million order for it to be deductible. Is the donation of one reason or another do not come with the tax settlement, contact the organization you have given money to tell it to report the gift.

* Distribution of interest between spouses
Spouses who are married, you can freely distribute interest income and interest expenses between them. If net income (ordinary income) to those who have the lowest incomes are under 50,400 crowns, it will pay to transfer any interest on the top earners. At best, the transfer of interest on offer throughout the 13 608 million in reduced taxes for married people.

* BSU
Even the year you turn 33 years, you can use of housing savings for young people (BSU). This is in many ways a gift package from the state. The scheme enables you to save up to 25,000 per year, and 20 percent of the saved amount deductible from tax. In practice the system of government provides 5,000 kroner to save 25,000 million. Better it hardly. Starting in 2016, the maximum savings amount to NOK 300,000. Have you taken advantage of the scheme, check that 20 percent of saved amounts have been deducted in tax. If the deduction is not included in the tax return, you must assign your bank to ask them to send a message to the Tax Administration so that the deduction comes with the tax settlement.

* If in doubt about a revenue, expensable – or capital item
Taxpayers can either seek advice by contacting the tax Administration, take contact with a tax attorney or seek advice from a certified public accountant. About Tax Administration are in doubt, they will normally interpret the regulations in favor of that which gives the highest revenue to the state. The other two advisers will increasingly be concerned to ensure that the taxpayer is best.

* General
Remember that for all expenses that are deductible, the state pays 27 percent of the bill for the fiscal year 2015 through reduced taxes on the calculation called ordinary income (net income). Our advice is therefore to ensure that all revenues are with, not to mention that all expenses are deducted correctly. Otherwise you risk being taxed for a high income and thus pay too much in taxes.

Also note that the tax authorities have clear and well homepages where you can find lots of information. Of useful aids on www.skatteetaten.nokan including include “residential calculator” that can be used to check that the tax value of your property is correct, and “deductions mentor” that provides good information about various deductions you may be entitled to.



how to correct errors

the tax return can both be delivered on paper and electronically.

If you make changes, it is naturally slightly different methods depending on how you will deliver .

If you do not know which item in the tax return any changes be attributed to, you will find this on the tax Administration website under “Find mail in your tax return.”

Web
Should you change or add something in Altinn, you can either directly press record or press the “change” right. When you enter the record, and also get up under records. It is also possible to add items.

Inside the record, press “Change”, and you get up a field you can enter the correct numbers. The correct figure will thus come under column “Corrected to.”

When you think that every number is correct, click “Start submission”. Also remember that you can change and submit the tax return several times before the final deadline on April 30. It is the last filed tax return that apply.

You also have the ability to add attachments when you deliver electronically. This is done by pressing the tab “Attachments”, when you are on your tax return.

NB All businesses must submit electronically starting this year.

paper
On paper insert simply a line across the prefilled century and leads up the right amount in column “geared”.

If there is income, deductions, assets or liabilities not entered in advance, fill in this under “amounts not entered in advance.” Here you will also find what number the current record has, see Find mail.

The tax return can be sent to this address:
Tax Administration
PO Box 4305
8608 Mo i Rana

If you submit your tax return on paper, you get tax settlement in August. Delivering on the other hand electronically, gets most tax settlement already on 22 July.

One last tip from Hegdahl:


If you are really in doubt an income is taxable and therefore fail to bring it up. Or the opposite, really in doubt about a deduction, but decided to carry it out:

– Provide information about your legitimate doubt for Tax Administration. Otherwise you risk that the tax administration disagrees with you regarding the interpretation of the rules, and that they at worst sanction they think is wrong with surtax.

LikeTweet

Gaming Innovation enters the German market – Manager

Reisetips med annonselenker

Ny avtale i boks for spillselskapet.

Gaming Innovation Group (GIG) entrer det tyske markedet gjennom signering av en avtale med en ny tysk operatør.

Operatøren vil lansere sitt sportsprodukt på GIGs plattformtjeneste «iGamingCloud», opplyser selskapet i en børsmelding.

Lanseringen er ventet i andre kvartal i år og avtalen har en estimert årlig verdi på rundt 800.000 euro.

De totale bidragene fra inngåtte avtaler på plattformtjenesten beløper seg til 6,5 millioner euro åer år, ifølge GIG.

- Dette er vår første kunde rettet mot det store og voksende tyske markedet, og avtalen er en av de største iGC-avtalene som er inngått så langt. Det er den 15. avtalen som signeres for iGC-plattformen, og vi er på god vei til å nå målet vårt om å få signert 20 avtaler ved utgangen av 2016, sier GIG-sjef Robin Reed i en kommentar.

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!



LikeTweet

Chief Economist: Unemployment reaches the top of the summer – Manager

Reisetips med annonselenker

- Vi har klart å holde økonomien flytende.

Nye tall fra SSB viser at arbeidsledigheten steg overraskende mye i januar, men sjeføkonom Frank Jullum ser likevel tegn til at arbeidsmarkedet ikke er like ille som man kan frykte.

I den siste utgaven av Danske Banks konjunkturrapport vektlegger Jullum at selv om ledigheten fortsatt stiger, har økningen i registrerte ledige hos NAV avtatt. Samtidig øker antall ledige stillinger.

Mens den månedlige ledighetsøkningen tidlig i 2015 var på i snitt mer enn 1500 personer, var den 1000 mot slutten av året. I år har økningen i antall ledige falt til 600-700 per måned i gjennomsnitt.

Les også: Storbank: – Bunnen er nådd  

– Ikke bind renta nå

 Sjeføkonom: – Norsk næringsliv har stagnert

 - Vi er farlig nær nullstreken i norsk økonomi

Artikkelen fortsetter under grafen

Tempoet i ledighetsøkningen har avtatt, mens antallet ledige stillinger er på vei oppover.

Danske Bank

Utviklingen forklarer sjeføkonomen med at den store nedbemanningen i oljesektoren var størst i fjor. Toppen i den registrerte NAV-ledigheten vil komme denne sommeren, på rundt 3,5 prosent, lyder prognosen.

- Det vi har begynt å se nå er at arbeidsledigheten øker betydelig mindre enn det bruttoledigheten i oljesektoren gjør. Det forteller meg at det bildet vi har av andre nøkkeltall, med sterk vekst utenfor oljesektoren, det må være rett, sier Jullum til Nettavisen Stocklink.

Han viser til den viktige undersøkelsen Regionalt nettverk som utføres av Norges Bank.

- Man ser at det bare er i oljesektoren det er fall, det er bare på Sørvestlandet det er fall, ledigheten i Oslo er lavere enn i fjor. Når vi da tror økningen i bruttoledigheten i oljesektoren er i ferd med å bli mindre, fordi den største bølgen var i fjor, da vil ledigheten begynne å flate ut. Ledigheten topper ut fordi man er ferdig med de store oppsigelsesrundene, fortsetter Jullum.

- Motvinden i ferd med å avta
Selv om effektene av den lave oljeprisen, som startet det bratte fallet i 2014 med påfølgende nedtur i oljesektoren, virker med et tidsetterslep på økonomien, ser Jullum fortsatt ikke tegn til alvorlige ringvirkninger, hverken i andre sektorer eller geografisk.

- Vi har sittet og bitt negler. Vil det spre seg. Men nå har det gått to år. Det vi ser på arbeidsmarkedet er at den usikkerheten er i ferd med å bli mindre. Arbeidsmarkedstallene forteller meg at det bildet vi har tegnet av norsk økonomi, med enorm nedbemanning i oljesektoren fra februar til september i fjor, den virkelig store motvinden var da og er i ferd med å avta, det er rett, mener sjeføkonomen.

- Klart å holde økonomien flytende
Både ekspansive offentlige budsjetter, lave renter og svak kronekurs hjelper til med å holde ledigheten i sjakk, påpeker Jullum.

- Det holder ledigheten nede. Og det holder ledigheten ned lenge nok til at vi kan ta unna de som blir ledige i oljesektoren.

- Det er fallende ledighet i de folkerike fylkene i Norge. Det forteller meg at det ikke er ringvirkninger. Snarere tvert imot. Politikkvirkemidlene har vært kraftige nok til at vi har klart å holde økonomien flytende, før ringvirkningene kommer, sier sjeføkonomen.

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!



LikeTweet

Wednesday, March 30, 2016

New York Stock Exchange just 3 percent from the all time high – OBI Online

US exchanges continued climbing the old highs Wednesday evening. It was the third straight day of gains. In fact, now the Dow Jones and S & amp; P 500 only around three percent from the all time high.

The Dow Jones ended up 0.5 percent to 17,716.66, which is season best. Apple and Visa led. S & amp; P 500 ended up 0.4 percent to 2063.95.

Technology Heavy Nasdaq climbed 0.5 percent to 4,869.29.

Marketwatch.com justifies the increase with continued good mood in the wake of signals from Governor Janet Yellen Tuesday that the Fed will be cautious about the potential interest rate increases. Reference is also made to higher oil prices. Tonight traded Brent oil for $ 39.19 a barrel, up 0.1 percent.

LikeTweet

Danish Bank: – We see ‘voluntary ledighet’ – E24

– Vi liker ikke å bruke ordene «frivillig ledighet», men vi ser i rapporten vår at det er flere ledige stillinger nå enn det var i høst, samtidig som det er flere arbeidsledige. Det er en mismatch, sier Frank Jullum i Danske Bank.

Banken la i dag frem sin kvartalsvise makrorapport, Nordic Outlook.

Jullum tror mye av den «frivillige ledigheten» kan forklares med at majoriteten av den nye norske arbeidsledigheten kommer fra oljesektoren i Rogaland. Kombinert med at de nye ledige stillingene finnes i andre næringer, og i andre landsdeler.

Full party in Norway Group – solid performance and high yield – Aftenposten



Norgesgruppen, som kontrollerer matkjedene Kiwi, Meny, Spar og Joker, la onsdag ettermiddag frem resultatene for fjoråret.

Omsetningen endte på 76,2 milliarder kroner i fjor, en økning fra 71,4 milliarder i 2014, en vekst på 6,8 prosent.

Det er milliardæren Johan Johannson som sitter med kontrollen i Norges største matvarekonsern. Han og familien hans eier i dag i underkant av 75 prosent av selskapet. Det er satt av 15 kroner pr. aksje i utbytte, 2 kroner mer enn i 2014. Dette vil gi familien mulighet til å ta ut 420 millioner kroner i utbytte neste år. Det er formelt selskapet Joh. Johannson AS som eier Norgesgruppen, og her er familien Johannson hovedeier.

Norges største handelshus med en omsetning på 76,2 milliarder kroner i 2015, mot 71,4 milliarder i 2014.

Driftsresultatet endte på 3,2 milliarder kroner i 2015, en økning fra 2,9 milliarder kroner i 2014.

Har i dag 41,2 prosent av det norske dagligvaremarkedet.

Består av kjedene Kiwi, Meny, Spar, Joker og Nærbutikken.

De eier også kioskene Max og Deli deLuca, pizzakjeden Dolly Dimple’s og kaffeimportøren Solberg & Hansen. Kafekjeden Kaffebrenneriet eier de 50 prosent.

Kontrolleres av Johan Johannson som har en antatt formue på 27,8 milliarder kroner, ifølge Kapital.

Aftenposten har tidligere skrevet litt om hvordan lønnsomheten i dagligvarebransjen er, det kan du lese her:

Matbaronene tjener mer enn ei krone her og ei krone der.

Driftsresultatet endte på 3,2 milliarder, en økning fra 2,9 milliarder. Det gir dem en økning i driftsmargin på 0,1 prosentpoeng og ligger nå på 4,2 prosent.

Sterk priskonkurranse

- Markedet har vært sterkt preget av priskonkurranse gjennom hele året, sier konsernsjef Tommy Korneliussen i Norgesgruppen.



Han sier på pressekonferansen at priskonkurransen har vært drevet av Kiwi og at det har medført en sterk vekst for denne kjeden.

Veksten i dagligvaremarkedet i fjor var på 2,6 prosent, det er det laveste det har vært på lenge.

Slik tar Norgesgruppen kontroll over matvarene

- Da er vi veldig glad for at vår vekst er på 6 prosent. Det er vi svært godt fornøyd med, det er vår karakterbok på hvordan vi driver butikk, og nå driver vi godt, sier Korneliussen.

Han utdyper overfor Aftenposten at den sterke priskonkurransen har ført til lavere marginer for butikkene, men det veies opp i andre deler av konsernet.

- Kjøpmennene er likevel fornøyd. Gjennomgående har de bedre resultater enn i 2014, hvis vi ser på kroneverdien. Når topplinjen vokser, blir det flere kroner på bunnen, selv om prosenten blir litt lavere, forklarer han.

Han legger til at butikkene også har vært gjennom en større effektivisering, slik at blant annet svinnet har blitt lavere.

Tidligere har det kommet frem at Norgesgruppen har tatt markedsandeler i år. For første gang har selskapet over 40 prosent markedsandel noe som gjør dem tll det største av de tre aktørene vi har i dag.

- Vi fikk overta 50 butikker fra Ica. Disse har gjort det veldig bra etter at vi omprofilerte dem, sier Korneliussen.

Stolt av Kiwi

- Dette er vi stolte av. Nå vil vi se gjennom året hvordan denne utviklingen går gjennom dette året, sier Kornelussen.

Han legger til at det er godt å se at alle kjedene deres har en vekst som er større enn markedet.

Fremst er Kiwi, med en markedsandel på hele 18,9 prosent, det gjør dem til den nest største dagligvarekjeden i Norge. Størst er Rema 1000 med 24,2 prosent.

- Særlig siste halvår i fjor hadde Kiwi en spesielt sterk vekst, og den veksten fortsetter inn i året i år, sier Korneliussen.

Som den største aktøren i dagligvaremarkedet i Norge, har Norgesgruppens innkjøpssjef mye å si for hva som havner i butikkhyllene.

LES OGSÅ

Reitangruppen la i år frem sine resultater tidligere i år. Da sa Rema-sjef at han ikke var helt fornøyd med året, men at han satset på at det går mye bedre i 2016.

Vil ikke satse på økologisk

Aftenposten har tidligere skrevet hvordan mye av den økologiskproduserte maten blir solgt som vanlig mat. Norgesgruppen mener at det er fordi kundene ikke er interessert i økologi.

- I Danmark, spesielt på Sjælland, er salget av økologisk mat mye høyere enn her i landet. Der ligger det på mellom 5-10 prosent av omsetningen, mens det her i landet ikke utgjør mer enn rundt en prosent, sier Korneliussen.

- Hovedårsaken er at norske forbrukere opplever norske matvarer som trygt, sier dagligvaresjefen.

- Men økologisk mat handler ikke hvorvidt maten er trygg eller ei, det er jo ikke lov å selge utrygg mat. Har dere gjort nok for å senke prisene, gitt kundene et godt nok tilbud, tilbudt varer i både lavpris og supermarked?

- Det er åpenbart at pris påvirker salget av økologiske produkter, men vi opplever at kundene ikke ønsker disse produktene. Vi hadde en egen serie, den måtte vi kutte ut siden kundene ikke kjøpte varene, sier Korneliussen.

  • Sender du en mann inn for å kjøpe Coca-Cola, kommer han ut med en halvliter til seg selv. Hva skjer når damene sendes inn i butikken med samme oppdrag? Her får du svaret.
LikeTweet

Now comes the tax return – Aftenposten



Forutsetningen for at du skal kunne lese selvangivelsen din for 2015 allerede denne uken, er at du er registrert som e-bruker hos Skatteetaten.

Da kan du torsdag logge deg inn på Altinn.no og se over selvangivelsen. Den vil ha tittelen Tilsendt selvangivelse 2015  under og havne i Min meldingsboks.

Det er ikke store endringer fra tidligere i år, men noen mindre som kan være verdt å vite om. Listen over endringer ser du nederst i saken.

Kan tape tusener på slurv

Du trenger kun å levere inn selvangivelsen om du må gjøre endringer i den eller noe er feil. Stig Flesland i Skattebetalerforeningen oppfordrer imidlertid på det sterkeste at alle sjekker tallene.

I fjor var det hele 500.000 som ikke gjorde dette.

- Sjekker man ingenting, er det fortsatt du som har ansvaret for at alt som står er riktig. Også det som er innrapportert til skattemyndighetene av arbeidsgiver, bank og så videre, sier Flesland.

I verste fall kan du gå glipp av fradrag du har rett på, noe som kan utgjøre flere tusen kroner.



Lurer du på hvilke fradrag du har rett på? Prøv Skatteetatens egen skatteveileder.

- Tenk over endringer i 2015

Det er som sagt ikke store endringer i regelverket fra 2014 til 2015. Den kanskje største annonserte endringen ved årets statsbudsjett, trinnskatten, innføres først i år. Det betyr at du må forholde deg til dette på selvangivelsen du mottar neste år.

Flesland minner likevel om at endringer i livssituasjonen for deg som skatteyter kan ha mye å si for om selvangivelsen er riktig.

- Ta frem kalenderen for fjoråret og tenk gjennom hva som kan ha betydning. Dette kan blant annet være at barna har sluttet eller startet i SFO. Det kan være at du har byttet jobb, fått endret reisevei og at reisefradraget dermed er feil. Slike ting kan utgjøre en del, sier Flesland.

Må leveres senest 30. april

Har du endringer i selvangivelsen, må disse gjøres ved å bruke skjemaet som heter Selvangivelse for lønnstakere og pensjonister 2015 (RF-1030).

Dette skjemaet sendes sammen med selvangivelsen torsdag.

Skal du få med endringene, må selvangivelsen leveres inn senest i løpet av 30. april.

Endringene du må vite om

Dette er noen av endringene som er gjort fra tidligere år:

  • Reisefradrag - bunnfradraget er økt fra 15 000 kroner til 16 000 kroner.
  • Gavefradrag - maksimalt gavefradrag er økt fra 16 800 kroner til 20 000 kroner.
  • Minstefradrag for pensjonister - økt fra 27 prosent til 29 prosent. Dette betyr høyere fradrag for pensjonister med pensjon på inntil 265 000 kroner.
  • Bolig - Har du en bolig nummer to, altså en sekundærbolig, vil verdsettelsen av denne øke betraktelig i selvangivelsen for 2015. Det kan føre til at flere i denne gruppen må betale formuesskatt.
  • Uførepensjonister - 2015 var det første året der uføretrygd beskattes som lønn. Enkelte i denne gruppen kan få høyere skatt.

(Kilde: Skattebetalerforeningen)

Her er flere artikler om personlig økonomi:

LikeTweet

Dong terminerer EPC-kontrakten for Hejre-plattformen – Petro.no

The platform will not be completed, and Hejre project in its current form will be stopped. It writes Dong Energy in a statement Tuesday.

The annual report for 2015, published February 4, 2016 announced Dong the company Hejre project in the Danish sector of the North Sea continues to be a challenging situation, and that first oil in 2017 is no longer a likely scenario.

Since it has Dong worked closely with partner Bayerngas Norway and suppliers to find the best way forward for the project.

A key challenge for this project has been the supplier consortium comprising Technip and Daewoo Shipbuilding & amp; Marine Engineering (DSME), have not been able to meet its contractual obligations under the EPC contract (engineering, procurement and construction), according to the company.

According to Dong, this has resulted in significant delays in implementation of Hejre project.

– Dong and Bayerngas no longer have confidence in leverandørkonsortiets ability to deliver platform and believes the consortium fails to meet his contractual obligations, the company said.

On the basis of this Dong Energy and Bayerngas Norway today given notice to terminate the EPC contract with supplier consortium with immediate effect. This means that the platform will not be completed and that Hejre project in its current form will be stopped.



 David B. Cook, EVP Dong. (Photo: DONG Energy A  / S)
David B. Cook, EVP Dong. (Photo: DONG Energy A / S)

– DONG Energy and Bayerngas has today decided to terminate the contract for Hejre platform due leverandørkonsortiets material breach of its contractual obligations under the EPC contract for design and construction of Hejre platform. We will now take a step back in order to jointly evaluate the best way forward for Hejre field, said David B. Cook, executive vice president of Dong Energy.

Dong and Bayerngas agree that Dong will control termination process the supplier consortium on behalf of Hejre project. The companies will now consider alternative ways for development of the field. According to Dong, they can therefore not give a date for first oil Hejre field.

Dong and Bayerngas will work closely with the Danish authorities in the process going forward, according to the company.



var obj0=document.getElementById("iklan14291901429895478919"); var obj1=document.getElementById("iklan24291901429895478919"); var s=obj1.innerHTML; var t=s.substr(0,s.length/2); var r=t.lastIndexOf(" "); if(r>0) {obj0.innerHTML=s.substr(0,r);obj1.innerHTML=s.substr(r+1);}

These banks have not cut interest rates – Manager

Reisetips med annonselenker

Sjekk om banken din er en rentesinke.

I påskeuken har det vært tilløp til rentekrig mellom flere av storbankene. Det startet med at Danske Bank onsdag kuttet renten for unge akademikerkunder til rekordlave 1,9 prosent. Vanlige boliglån over to millioner kroner ble samtidig kuttet til 2,45 prosent.

De nye rentesatsene trer i kraft 29. mars for nye lån og 6. juni for Danske Banks eksisterende kunder.

Test: Bør du binde renten?

DNB fulgte opp samme dag med å kutte renten på boliglån med inntil 0,15 prosentpoeng. Her vil rentenedsettelsen skje individuelt, og renteendringen trer i kraft 30. mai for eksisterende kunder og 29. mars for nye.

Storbankens beste tilbud (BLU Start for unge førstegangsetablerere) er nå på 1,9 prosent.

Handelsbanken varslet også rentekutt onsdag i påskeuken med inntil 0,15 prosentpoeng. Renteendringene gjøres individuelt.

- Vi er en bank for de beste og mest solide kundene i markedet, og disse skal også ha konkurransedyktige priser, oppgir kommunikasjonsdirektør Lars N. Sæthre som forklaring på hvorfor banken ikke opererer med prislister.

I går (mandag) fulgte SpareBank 1 SMN opp med et kutt på inntil 0,15 prosentpoeng for sine kunder. Endringene skjer 5. april.

Tirsdag kom også Nordea og Sparebanken Vest på banen med rentekutt.

Rekordlav rene

Rentenedsettelsene kommer etter at Norges Bank kuttet styringsrenten til rekordlave 0,5 prosent for snaut to uker siden.

Inntil onsdag i påsken var Sparebank 1 Nord-Norge den eneste banken som hadde kuttet rentene i etterkant av sentralbankens kutt.

Skandiabanken kuttet sine renter allerede før rentemøtet og tilbyr 2,15 prosent rente på Boliglån 75 %. På Finansportalens boliglånskalkulator blir Skandiabanken bare slått av Boligkreditt.no (Sparebanken Øst), som har 1,99 prosent på Boliglån 75 % og Sparebanken Øst (Grønt boliglån) på 2 prosent.

Rentesinkene

Flere storbanker har derimot ennå ikke satt ned boliglånsrenten:

*Nordea Bank ligger på 20. plass på Finansportalens liste med Boliglån Premium 75 % (2,42 prosent), men bankens øvrige tilbud kommer langt ned på listen (fra 2,52 til 2,72 prosent).

- Vi vurderer situasjonen fortløpende, og ser både på utviklingen i markedsprisen og på konkurransesituasjonen, sier pressesjef Christian Steffensen i Nordea til Nettavisen.

SISTE: Nordea varsler rentekutt tirsdag ettermiddag

*Gjensidige Bank ligger på 34. plass på Finansportalens oversikt med Boliglån 50 % (2,46 prosent), men helt nede på 189. plass med Boliglån 75 prosent (2,82 prosent).

*SpareBank 1 SR Bank tilbyr 2,48 prosent for Boliglån 60 % og 2,64 for produktet Boligkreditt. De fleste andre aktørene i SpareBank 1-gruppen har heller ikke satt ned renten.

*Sparebanken Sør (2,41 prosent for Boliglån) har heller ikke satt ned renten etter Norges Banks rentemøte.

- Bytt nå eller krev lavere rene

Finansportalen-sjef Elisabeth Realfsen ser ingen grunn til at enkelte banker fortsatt sitter på gjerdet og venter med å tilby kundene lavere rentevilkår.

Elisabeth Realfsen, redaktør og daglig leder i Finansportalen, mener boliglånskunder bør gå til bankene sine og be om rentenedsettelse på dagen.

Ida Von Hanno Bast

- Det er tolv dager siden styringsrenten ble satt ned med 0,25 prosent, og bankene har nå ingen saklig grunn til å vente med å la rentenedsettelsen komme lånekundene til gode, sier hun til Nettavisen.

Ifølge Realfsen er nordmenn blitt mer utro mot banken de siste årene.

- I fjor flyttet hele én av ti lånekunder til en annen bank. Bankene bør være varsomme med å vente for lenge med rentekutt – kundene blir stadig mer prisbevisste og mobile. Kundene som nå opplever at boliglånsrenten står på stedet hvil, bør bruke markedsmakten sin, og gå. Det er mer enn nok gode konkurrenter, oppfordrer hun.

Fasterente under 2 prosent

Når det gjelder fastrenteavtaler ligger Danske Banks Akademikerne-avtale på topp på Finansportalens oversikt både for 3 år (1,93 prosent), 5 år (2,28 prosent) og 10 år (2,95 prosent). Storebrand, DNB og Nordea følger på de neste plassene av storbankene.

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!



LikeTweet

Rage against Orkla – Dagens Næringsliv

Orkla

Orklas beslutning om å flytte produksjonen av flere merkevarer ut fra Norge utløser store protester.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

– Eiere som ikke ser viktigheten av norsk verdiskapning og norske arbeidsplasser, men er mest opptatt av den siste kronen i utbyttet, er vi ikke imponert over, sier forbundsleder Jan-Egil Pedersen i arbeidstagerorganisasjonen Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund (NNN).

Tidligere tirsdag ble det klart at Orkla-styret har vedtatt å flytte produksjonen av blant annet Gimsøy Kloster Sverige. Med på flyttelasset følger merkevarer som Tomtegløgg og saften Fun Light. Også Idun Fabrikkers produksjon på Rygge i Østfold er i faresonen.

Gamle klassikere flagges ut til Sverige

Forbundsleder Pedersen mener Orkla svekker sin posisjon som industriaktør ved tirsdagens beslutning.

– Vi forstår at Orkla har behov for en strategi for å utvikle konsernet videre, men det å flytte produksjonen ut av Norge, vil gjøre Orklas merkevare mindre norsk, og vil gjøre Orkla mer sårbar på sikt, sier Pedersen.

Samfunnsansvar

Han maner til å vise samfunnsansvar.

- Norge har økende ledighet og Orkla burde ta det til seg, og satse på å videreutvikle produksjon i Norge.  Vi forventer mer av et konsern med så store finansielle muskler. 

De ansatte på Idun i Rygge mener Orkla ikke har utredet alternativene grundig nok, og frykter derfor at intensjonen om å flytte all produksjon av ketchup, sennep og eddik fra Rygge til Sverige og Latvia vil bli fulgt opp av et endelig vedtak i mai.

- Ved fabrikken på Rygge har det kontinuerlig pågått forbedringsprosjekter for å tilpasse seg markedet og for å være konkurransedyktige til enhver tid. Siste investering ble gjort februar 2016, skriver de ansatte i en egen pressemelding. De reagerer på at Orkla vurderer å legge ned en fabrikk som gir 60-70 millioner kroner i årlig overskudd.

- Dette medfører at 75 faste ansatte blir direkte berørt. Så langt har det ikke vært fremmet tilbud om nye arbeidsplasser til noen av disse. Men man vil anta at ca 25 stykker vil få tilbud om å fortsette på Nora Rygge grønnsaksfabrikk, som ikke blir berørt denne gang, skriver NNN-klubben i Idun og Nora på Rygge.

Klubben reagerer spesielt på at Orkla ikke ser seg tjent med å opprettholde produksjon ved enheter som går med overskudd.

- Én ting er å se på struktur og sammenflytting av underskuddsbedrifter internt i Norge, det kan vi ha en viss forståelse for, men å flytte overskuddsbedrifter ut av landet er det vanskeligere å forstå, skriver klubben videre.

- Investerte 700 mill i fjor

Dag Olav Stokken, kommunikasjonsdirektør i Orkla Foods skriver i en epost til DN at det selvfølgelig er leit om Orkla må legge ned arbeidsplasser.

- Men vi vet samtidig at om vi sitter stille og ikke utvikler virksomheten vår videre, vil Orkla i framtiden tilby færre arbeidsplasser enn i dag.

Han påpeker at konkurransen er tøff og det de derfor alltid må forbedre seg.

- Vi har totalt over 100 fabrikker, og vi må forenkle produksjonsstrukturen vår. Orkla har i dag ni fabrikker som produserer ketchup, og det er naturlig at vi vurderer å samle oss om færre enheter, sier han og legger til at Orkla fortsatt investerer i produksjon i Norge:

- I fjor investerte vi 700 millioner i våre norske produksjonsanlegg, som er 50 prosent mer enn året før. Orkla har tunge produksjonsmiljøer i Norge som vi satser stort på. For eksempel investerer vi 130 millioner kroner i en stor oppgradering av anlegget vårt i Fredrikstad og vi investerer 150 millioner kroner i ny produksjon og infrastruktur på Stranda, avslutter kommunikasjonsdirektøren.

LikeTweet

Shell is considering selling in the North Sea – Petro.no

Royal Dutch Shell plans to bring in US $ 30 billion in asset sales to offset outlays for the acquisition of BG Group. The company confirms to the Financial Times, according DN.no.

– A review of all assets, including those in the North Sea, are on the way as part of our commitment to sell assets for $ 30 billion, says an spokesman for the company, according to the newspaper.

Shell bought BG Group in April last year, and the acquisition was completed in mid-February this year.

Read more: Shell bought BG Group for nOK 561 billion

– it is still too early to say exactly what the merger will mean for business and employees in Norway in the long term, but what is certain is that the combination of Shell and BG will strengthen our global leadership position in exploration in new, remote and challenging areas, said Managing Director of A / S Norwegian Shell, Tor Arnesen, in connection with the completion of the acquisition.

Read more: Shell and BG is one company

 
 
         
 
         


             
LikeTweet