Reisetips med annonselenker
- Vi har klart å holde økonomien flytende.
Nye tall fra SSB viser at arbeidsledigheten steg overraskende mye i januar, men sjeføkonom Frank Jullum ser likevel tegn til at arbeidsmarkedet ikke er like ille som man kan frykte.
I den siste utgaven av Danske Banks konjunkturrapport vektlegger Jullum at selv om ledigheten fortsatt stiger, har økningen i registrerte ledige hos NAV avtatt. Samtidig øker antall ledige stillinger.
Mens den månedlige ledighetsøkningen tidlig i 2015 var på i snitt mer enn 1500 personer, var den 1000 mot slutten av året. I år har økningen i antall ledige falt til 600-700 per måned i gjennomsnitt.
Les også: Storbank: – Bunnen er nådd
– Ikke bind renta nå
Sjeføkonom: – Norsk næringsliv har stagnert
- Vi er farlig nær nullstreken i norsk økonomi
Artikkelen fortsetter under grafen
Tempoet i ledighetsøkningen har avtatt, mens antallet ledige stillinger er på vei oppover.
Utviklingen forklarer sjeføkonomen med at den store nedbemanningen i oljesektoren var størst i fjor. Toppen i den registrerte NAV-ledigheten vil komme denne sommeren, på rundt 3,5 prosent, lyder prognosen.
- Det vi har begynt å se nå er at arbeidsledigheten øker betydelig mindre enn det bruttoledigheten i oljesektoren gjør. Det forteller meg at det bildet vi har av andre
Han viser til den viktige undersøkelsen Regionalt nettverk som utføres av Norges Bank.
- Man ser at det bare er i oljesektoren det er fall, det er bare på Sørvestlandet det er fall, ledigheten i Oslo er lavere enn i fjor. Når vi da tror økningen i bruttoledigheten i oljesektoren er i ferd med å bli mindre, fordi den største bølgen var i fjor, da vil ledigheten begynne å flate ut. Ledigheten topper ut fordi man er ferdig med de store oppsigelsesrundene, fortsetter Jullum.
- Motvinden i ferd med å avta
Selv om effektene av den lave oljeprisen, som startet det bratte fallet i 2014 med påfølgende nedtur i oljesektoren, virker med et tidsetterslep på økonomien, ser Jullum fortsatt ikke tegn til alvorlige ringvirkninger, hverken i andre sektorer eller geografisk.
- Vi har sittet og bitt negler. Vil det spre seg. Men nå har det gått to år. Det vi ser på arbeidsmarkedet er at den usikkerheten er i ferd med å bli mindre. Arbeidsmarkedstallene forteller meg at det bildet vi har tegnet av norsk økonomi, med enorm nedbemanning i oljesektoren fra februar til september i fjor, den virkelig store motvinden var da og er i ferd med å avta, det er rett, mener sjeføkonomen.
- Klart å holde økonomien flytende
Både ekspansive offentlige budsjetter, lave renter og svak kronekurs hjelper til med å holde ledigheten i sjakk, påpeker Jullum.
- Det holder ledigheten nede. Og det holder ledigheten ned lenge nok til at vi kan ta unna de som blir ledige i oljesektoren.
- Det er fallende ledighet i de folkerike fylkene i Norge. Det forteller meg at det ikke er ringvirkninger. Snarere tvert imot. Politikkvirkemidlene har vært kraftige nok til at vi har klart å holde økonomien flytende, før ringvirkningene kommer, sier sjeføkonomen.
Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!
No comments:
Post a Comment