Onsdag morgen ble det kjent at Seadrill har sikret en 18 måneders kontraktsforlengelse med Petrobras for drillskipet West Tellus. Forlengelsen trer i kraft i april 2018 og løper til utgangen av 2019.
For å sikre forlengelsen har Seadrill imidlertid måttet gå med på et betydelig ratekutt under den nåværende kontrakten, hvilket gir en effekt som meglersjef Thomas Breivik i DNB Markets overfor E24 beskriver som «ny rekord i lave dag-rater».
Uansett hva man legger til grunn, innebærer forlengelsen en betydelig reduksjon i ratene Seadrill oppnår på sine ultradypvannsenheter. Dette sier igjen mye om de elendige forholdene i riggmarkedet.
Ratefall
I dagens melding fremgår det at forlengelsen øker Seadrills ordrebok med omtrent 164 millioner dollar. Dette gir en dag-rate på drøyt 300.000 dollar per dag.
Dag-ratereduksjon under den eksisterende kontrakten gir en reduksjon i ordreboken på 132 millioner dollar.
Netto effekt av avtalen blir dermed 32 millioner dollar. Dersom man legger dette til grunn, gir det en dagrate på kun drøyt 59.000 dollar per dag.
– Økningen i ordreboken blir veldig liten. Selskapet fikk en 18 måneders forlengelse, men man må trekke ut reduksjonen på den eksisterende kontrakten. Da sitter man igjen med en ordrebokeffekt på 32 millioner dollar, i praksis ingenting. Men de får kontantstrøm til 2019, sier analytiker Janne Kvernland i Nordea Markets.
Raten under den nåværende kontrakten var på rundt 467.000 dollar per dag.
Man skal imidlertid ikke lenger tilbake enn våren 2014, den siste perioden før oljeprisen stupte og oljeselskapene snurpet igjen pengesekken, for å finne en rate på 635.000 dollar for den samme riggen.
Dette var det samme året som riggen gikk ut i arbeid, og den har således truffet «blink» på nedturen i oljesektoren.
Tveegget
Hos DNB anslår de «break-even», på norsk ofte omtalt som dekningspunkt eller nullpunkt, for denne typen rigger på mellom 130.000 og 140.000 dollar per dag.
Kvernland i Nordea tipper omtrent 180.000. Hun tror uansett ikke at Seadrill har hatt stort handlerom.
– Selskapet har nok ikke så mye valg. Dette er nok greit i forhold til at de har mye gjeld, og denne riggen har gjeld som forfaller i 2018. Da blir det lettere å rullere på den delen av gjelden, enn hvis riggen hadde stått uten kontrakt. Fra det perspektivet er dette positivt, og det er nok også det selskapet tenker, sier hun.
Avtalen medfører imidlertid at Seadrill er dårligere posisjonert for en eventuell bedring i riggmarkedet.
– Det er negativt med tanke på at de får lave rater enda lenger ut i tid. Nå får de lave rater ut 2019, mens de fleste analytikere – meg selv inkludert – ligger inne med greie rater igjen da.
Venter ytterligere reforhandlinger
I sin daglige rapport skriver Paretos energiteam at de venter at Petrobras de kommende månedene vil gjennomføre en større runde med reforhandlinger med sine leverandører.
Janne Kvernland påpeker at det brasilianske selskapet i dag sitter med gode kort på hånden og har store valgmuligheter.
– Samtidig er Petrobras i en vanskelig situasjon. De må kutte ytterligere i pengebruken og tvinge kostnadene ned. Dette er nok et ledd i dette, og jeg tror det kan komme mer fra Brasil, sier hun.
Dette kan igjen bety hodebry for Seadrill:
Selskapet har fem ultradypvannsrigger i Brasil, inkludert Sevan Drilling sine to. Av disse er Sevan Driller i opplag (hot stacked), mens Orion, Sevan Brasil, Carina og Tellus nå er på kontrakt til henholdsvis 2016, 2018, 2018 og 2019.
Seadrill-aksjen faller på børs onsdag, og er ned 4,61 prosent til 28,1 kroner ved lunsjtider.
No comments:
Post a Comment