Monday, December 8, 2014

- A large burden for Telenor and especially the CEO – Dagens Næringsliv

- A large burden for Telenor and especially the CEO – Dagens Næringsliv

Telenor

- Vi ønsker å klargjøre hva som er Telenor og hva som er Vimpelcom, sier Telenors styreleder.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

I ettermiddag meldte Telenor at Telenors konsernsjef Jon Fredrik Baksaas trekker seg fra styret i Vimpelcom med umiddelbar virkning.

Les sakene:
  Baksaas trekker seg fra Vimpelcom-styret
– Det forandrer ingenting  

  • I 2012 ble TeliaSonera mistenkt i Sverige og Sveits for korrupsjon etter at det skaffet mobillisenser i Usbekistan gjennom det Gibraltar-registrerte selskapet Takilant.
  • Takilant blir knyttet til presidentdatter Gulnara Karimova.
  • DN avdekket høsten 2012 et tilsvarende partnerskap mellom Telenors deleide selskap Vimpelcom og Takilant.
  • I mars 2014 ble det gjennomført razzia hos Vimpelcom og TeliaSonera på mistanke om bestikkelser og hvitvasking. Saken etterforskes i Nederland, Sverige, Sveits og USA. Økokrim var hos Telenor, som har status som vitne.
  • Vimpelcom har betalt nær 700 millioner kroner for mobillisenser i Usbekistan.

Vis mer

– Det er klart at Vimpelcom er under etterforskning og vi tar den saken på alvor, sier styreleder  Svein Aaser i Telenor til Dagens Næringsliv.

- Jeg går ut av styret i VimpelCom for å kunne fokusere helt og fullt på å ivareta Telenors interesser som eier. Telenor har nulltoleranse for korrupsjon, og som eier i VimpelCom vil vi støtte den pågående etterforskningen, sier konsernsjef i Jon Fredrik Baksaas i Telenor i en pressemelding mandag ettermiddag.

- For å unngå en dobbeltrolle, som han har hatt noe tid, og som kunne skape problemer, så klargjør han sin rolle og er i den sammenheng kun konsernsjef i Telenor, sier Aaser.

- Trenger ikke være rakettingeniør

  • Telenor kontrollerer 43 prosent av det russiske mobilselskapet Vimpelcom. Den største eieren er Alfa Group, gjennom selskapet Altimo, kontrollert av den russiske oligarken Mikhail Fridman.
  • Vimpelcom har hovedkontor i Amsterdam, og norske Jo Lunder er konsernsjef.
  • Er børsnotert på Nasdaq i New York.

Vis mer

-  Du trenger ikke være rakettingeniør for å se at Vimpelcom har vært en betydelig belastning for Telenor,  i og med etterforskning fra mange myndigheter, sier Aaser.

- Er det en måte å ta avstand på?

- Nei, vi tenker ikke på den måten. Det er bare for å klargjøre hva som er Telenor-rolle og hva som ikke er Telenor-rolle, sier Aaser.

- Er det fordi dere kan dere havne i konflikt med Vimpelcom?

- Her kan man nok kjøre mange scenarier, men de er under etterforskning og vi ønsker at Telenor-folk kun skal fremstå som Telenor-folk og ikke ha noen bindinger mot Vimpelcom, sier Aaser.

To andre i Vimpelcom-styret jobber også for Telenor.

- De andre styremedlemmene, har ikke de lenger aktive roller i Telenor?

- Jo, men vi har konsentrert oss om konsernsjefens rolle, sier Aaser, som sier han ikke vet om de andre også vil trekke seg. Det er ingen dramatikk i det,  men ønsker å klargjøre hva som er Telenor og hva som er Vimpelcom, sier Aaser.

- Hvordan oppleves dette av Baksaas?

- Man trenger ikke være spesielt høyt utdannet for å se at dette er en stor belastning for Telenor og spesielt konsernsjefen, sier Aaser.

Les mer:

Den lydige oligarken 

Taus om anklager 

En vegg av taushet 

Fikk Vimpelcom-forsikringer 

- Det står ikke i brevet at korrupsjon ikke har funnet sted

- Ingen garanti for at ulovlige handlinger ikke har funnet sted

Eva Joly: – Økokrim må etterforske Telenor

Fra rød løper til husarrest

LikeTweet

No comments:

Post a Comment