Monday, January 26, 2015

Now this is the x-factor in the housing market – Dagens Næringsliv

Now this is the x-factor in the housing market – Dagens Næringsliv

Boligbygging

Tross en sterk slutt på fjoråret, er boligbyggerne usikre på hvilke vei markedet bærer.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Boligprodusentenes forening la mandag frem tall som viste at byggingen og salget av nye boliger falt i 2014.

Aktiviteten tok seg riktignok opp etter sommeren, og i fjerde kvartal ble det solgt hele 40 prosent flere nye boliger enn samme periode året før – det nest beste registrert siden 1999.

- Generelt har den gode trenden kommet tilbake igjen, mener administrerende direktør Bjørn M. Birkeland i Prognosesenteret, som utarbeider rapporten for Boligprodusentene.

Samtidig understreker han at det i dag er betydelig usikkerhet knyttet til hvordan oljeprisfallet vil påvirke markedet.

Salgsfall i Rogaland

Administrerende direktør Per Jæger i Boligprodusentenes Forening mener to årsaker forklarer salgsboomen på slutten av fjoråret: Økt konkurranse om boliglånskundene og lave renter.

Riktignok fordelte utviklingen seg ujevnt mellom områder, påpeker han. I Rogaland ble det faktisk solgt 6 prosent færre nye boliger enn samme periode året før, opplyser boligtoppen. På årsbasis falt salget i oljefylket med hele 18 prosent.

- Nå er det store spørsmålet hvordan oljenedturen vil gå utover resten av landet, sier Jæger.

Ser prisvekst

Foreløpig lander både Jæger og Birkeland på at byggingen og salget skal fortsette å øke utover i 2015 – selv om farten i norsk økonomi slakker av.

Dette vil tilsi at prisene på bruktboliger skal øke med mellom 3 og 5 prosent i år, hevder de to. I den sammenheng vises det ikke minst til befolkningsvekst og det underliggende markedsbehovet.

Norge mangler i dag omlag 37.000 nye boliger, anslår Prognosesenteret. 

- Når man bygger for lite, får du prisvekst, sier Jæger og peker på overraskende sterk utvikling i desember.

På den annen side er han særlig bekymret for den svake kronekursen, som gjør at prisen på importerte byggevarer skyter i taket.

- Vi vet ikke hvordan dette vil slå ut i byggingen, sier han.

Stor optimisme

Sjefanalytiker Erik Bruce i Handelsbanken Capital Markets mener mandagens rapport gir god grunn til å være optimist på vegne av boligmarkedet.

- Det ser absolutt ut som at ting har tatt seg opp. Dette er heller ikke uventet, gitt den sterke prisveksten vi har sett i bruktboligmarkedet, sier Bruce.

Sjefanalytikeren tror boligprisene fort kan få et realt løft i løpet av året, men også han understreker usikkerheten knyttet til olje.

- Da er det viktig å huske på at knapt under 10 prosent av befolkningen som jobber i oljerelaterte næringer. For øyeblikket ser det ut som at optimismen er høy, men det kan snu i løpet av året, sier han.

Ettersom lønnsomheten går opp med stigende priser, tilsier dette også mer bygging.

- På sikt er det slik at jo høyere byggingen er, dess lavere priser må du regne med. Men denne effekten tar tid, sier Bruce.

Les også:
Hyller John Knight
Derfor er deflasjon så skremmende
Dette er markedets tre dyreste boliger

LikeTweet

No comments:

Post a Comment