Tuesday, July 21, 2015

- Moody’s does not know Norway – Dagens Næringsliv

Boligmarkedet

Sjeføkonom Jan Andreassen avfeier det amerikanske analyseselskapets varsel om boligboble i Norge. Norsk analyseselskap mener på sin side det er «mulighet for en boligboble».

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Det amerikanske analysebyrået Moody’s la tirsdag frem en rapport der det kommer frem at Norge, Tyskland og Storbritannia er de landene i Europa med størst risiko for boligboble.

Størst risiko ser Moody’s i Oslo og Norge.

BAKGRUNN: Den største risikoen for boligboble ligger i Norge

- Kjenner ikke Norge

Sjeføkonom Jan Ludvig Andreassen i Eika-gruppen er uenig i at Norge og Oslo er Europas mest overprisede boligmarkeder.

- Moody's kjenner ikke Oslo eller Norge for å være helt ærlig. Jeg synes det er feil å bruke ordet boble, sier han, og trekker heller frem det han kaller «sårbarheter» for det norske boligmarkedet:

- Dersom oljeprisen holder seg på dagens nivå på lang sikt, vil økonomisk vekst i Europa føre til et økt rentenivå. I tillegg kan Norge komme til å endre skattesystemet for å veie opp for tapte oljeinntekter, og legge om fra et skattesystem som favoriserer boliginvesteringer, til et system som straffer investeringer. Hvis alt dette inntreffer, vil vi helt klart ha en svært dårlig situasjon for det norske boligmarkedet, men det tror ikke jeg vil skje, sier Andreassen, som ikke ser markant trøbbel i sikte for det norske boligmarkedet.

Han peker blant annet på at boligprisene i Norge er for lave til at man kan investere i betydelig boligbygging.

- Jeg ser ingen tydelig feilprising i dagens boligmarked, gitt dagens investeringsnivå. Hvis boligprisene fortsetter å vokse mer enn inntektene i Norge, havner vi derimot i utrygt lende etter hvert, sier han.

Boligmarkedet mot nye høyder

- Det er mulighet for en boligboble i Oslo hvis investorene i økende grad snur seg mot boligmarkedet i mangel på god avkastning andre steder, sier sjeføkonom Kjell Senneset i analyseselskapet Prognosesenteret.

Det norske boligmarkedet har vært usedvanlig hett i år. I juni opplevde markedet svært sterk vekst, og det har aldri blitt solgt mer enn de i overkant av 13.000 boligene den måneden.

Da disse tallene ble presentert, mente Senneset at Norge nærmet seg en boligboble:

- Oi, dette var veldig høyt. Mye høyere enn vi både hadde håpet og trodd. Det er helt klart at vi snuser på en boligboble. Dette er en uforklarlig prisvekst, sa han da.

BAKGRUNN: – Vi snuser på en boligboble

Vestlandet går fri

Senneset mener det er Oslo som er nærmest en boligboble i Norge. Han avviser muligheten for at noe sånt skal inntreffe i de største Vestlandsbyene, men fastslår at risikoen ikke er borte i de andre norske storbyene:



Sjeføkonom Kjell Senneset i analyselskapet Prognosesenteret. Foto: Per Ståle Bugjerde

- Risikoen er mindre for en boligboble i  for eksempel Trondheim, Drammen og Tromsø. Stavanger og Sandnes går selvsagt fri, kanskje også Bergen, sier han.

LES OGSÅ TERJE ERIKSTADS KOMMENTAR: Farlige bobler (DN+)

Les også på DN.no:

Derfor kommer den kraftige nedgangen i råvareprisene nå

Det vil bli dyrt å fortsatt være storbank i USA

– Det er massevis av olje i markedet, punktum

Se DNTV:

Slik lokker de unge til å spare

 

LikeTweet

No comments:

Post a Comment