Saturday, August 22, 2015

Chief Economist warns: – This is a financial crisis – Dagens Næringsliv

Verden

Nå er det bare ett spørsmål som gjelder, mener Jan L. Andreassen.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Denne uken har markedenes øyne vært rettet mot Kina.

Kraftig børsfall, yuan-svekkelse og svake industritall øker bekymringen for at økonomien for alvor sliter i motbakke. Sjeføkonom Jan L. Andreassen i Eika-gruppen er ikke i tvil:

- Dette er en finanskrise. Spørsmålet er bare hvordan man rydder opp, sier han til DN.

- Mye tapt

Riktignok er det knyttet stor usikkerhet til alle data som kommer fra Kina, understreker Andreassen. Dette mener han ikke minst gjelder kinesiske bnp-tall (bruttonasjonalprodukt).

Når sjeføkonomen likevel er så sikker i sin sak, er det fordi han merker seg særlig tre ting:

Befolkningen krymper, mens gjeldsgraden øker. Samtidig fortsetter aktivitetsnivået i industrien å falle kraftig.

Fredag kom det nye tall som viste at aktivitetsnivået i den kinesiske industrien ikke har falt mer siden slutten på den globale finanskrisen.

Andreassen legger ikke skjul på at utviklingen er skremmende. I flere år ble veksten i Kina drevet av gjeldsfinansierte investeringer som boligbygging, påpeker han.

- Nå har alt gått litt i stå. Siste anslag er at det er 20 til 40 millioner tomme boliger i Kina, sier sjeføkonomen og fortsetter:

- Fallende børser og fallende eiendomsverdier: Det er åpenbart at veldig mye penger er tapt.

DNs valgportal: SE HVEM DU ER MEST ENIG MED

Yuan-svekkelse og oljeprisras

Kinesiske myndigheter sendte sjokkbølger i markedene, da de i forrige uke startet å nedjustere sin valuta mot amerikanske dollar. Spekulasjonene gikk på at Kina har akutt behov for økt eksport for å stimulere økonomien. I dette bildet er blant annet oljeprisen utsatt.

- Når kinesisk valuta svekker seg, blir det dyrere for Kina å importere. Det kan påvirke etterspørselen etter olje ytterligere. Og dette er fryktelig dårlig nyheter for Norge, uttalte sjeføkonom Kari Due-Andresen i Handelsbanken Capital Markets til DN.

Prisen på nordsjøolje er nå på finanskrisenivå – og falt fredag under 46 dollar fatet. Oljeanalytiker Thina Saltvedt i Nordea Markets peker på de svake industritallene som bakgrunnen for den siste svekkelsen.

- Fallet i aksjemarkedene underbygger bare synet om at det er svakere i Kina, sier hun til DN.

- På den annen side fortsetter oljeimporten å øke, og det er en kraftig lagerbygging i Kina. Men dette er jo midlertidig, sier Saltvedt.

Andreassen i Eika-gruppen ser imidlertid ett lyspunkt: Mens den private gjelden er veldig stor, er statsgjelden til Kina heller beskjeden, ifølge han.

- Staten kan derfor steppe inn og overta den private gjelden, sier Andreassen, som tror dette også blir løsningen.

Ett uunngåelig virkemiddel i denne prosessen er å la yuankursen svekke seg videre, mener han.

Følg oljeprisen på DNs børs- og markedssider

- Ingen krise

Seniorøkonom Ole André Kjennerud i DNB Markets skriver om Kina i meglerhusets ferske konjunkturrapport denne uken.

- Situasjonen rundt den kinesiske økonomien har blitt svært uoversiktlig, særlig etter børsfallet tidligere i sommer og den nylige omleggingen av valutapolitikken, skriver han.

Kjennerud tror overkapasitet i deler av økonomien og høy gjeld i selskapene legge «en naturlig demper» på veksten de neste årene. Samtidig viser han til at myndighetene har satt igang flere tiltak for å holde aktiviteten oppe.

Meglerhuset venter derfor en økning i bnp på omlag syv prosent i år, før veksten avtar noe de påfølgende årene.

- Dette er ingen krise, selv om flere indikatorer i 2015 har indikert økt sannsynlighet for at bildet kan bli vesentlig svakere, mener Kjennerud.

Les også:

– Gode ledere bryr seg ikke om pengene

– Det er dette som er så skremmende

Se DNtv: Fjelløper med fantastisk rekord

 

LikeTweet

No comments:

Post a Comment