Styret i London Stock Exchange Group (LSE) og ledelsen i Deutsche Börse AG annonserer i en pressemelding på LSE sine sider at de har blitt enige om vilkårene for den foreslåtte fusjonen av de to børsene.
Eierne i LSE vil eie 45,6 prosent av det sammenslåtte selskapet, mens eierne i Deutsche Börse vil eie 54,4 prosent.
Fusjonen knytter sammen London og Frankfurt, og det nye sammenslåtte selskapet vil ha kontorer begge steder, ifølge pressemeldingen.
– Stor konkurranse for å sikre seg kunder
– Tidligere var hovedrollen til børsene å være en markedsplass for aksjer, og de tjente størsteparten av pengene sine på dette. Nå er situasjonen helt annerledes og børsene tjener mer penger på ulike oppgjørsfunksjoner og salg av data, sier forvalter Peter Warren til E24.
– På en måte er børsene i ferd med å bli teknologibedrifter, og det er stor konkurranse mellom dem for å sikre seg kunder. Dermed er stordriftsfordeler blitt stadig viktigere, fortsetter han.
Han mener dette kan være bakgrunnen for at London Stock Exchange og Deutsche Börse nå slår seg sammen til en gigantisk institusjon.
– Fordelene ved å gjøre dette er at en reduserer kostnadene, og skaffer seg færre konkurrenter. Dermed kan en fokusere på å videreutvikle teknologien som er blitt så viktig fremfor å slåss om markedsandeler, sier Warren.
Han legger til at børsene hele tiden må fokusere på å være bedre enn konkurrentene sine på teknologi, for ikke å bli ansett som for dyre for selskapene som vurderer å registrere seg på en børs. dersom børsene blir for dyre vil flere trolig heller velge alternative markedsplasser, mener forvalteren. Sammenslåingen kan dermed være et strategisk grep av børsene for å sikre seg markedsfortrinn.
– De blir den viktigste aktøren i Europa, og en stor aktør sett i global sammenheng. Konkurransen mellom børsene er sterkt intensivert de siste årene og de er avhengige av å ligge foran konkurrentene, sier Warren.
– Enorme stordriftsfordeler
– Tror du vi vil se flere sammenslåinger?
– Ja, det tror jeg fordi det er enorme stordriftsfordeler i bransjen. Jeg tror vi fortsatt vil ha nisjebørser som spesialiserer seg på valutamarkedet eller lignende markeder, men jeg tror konkurransen om generell aksjehandel vil bli så sterk at det ikke lønner seg for de mindre aktørene, sier Warren.
– Tror du en eventuell Brexit kan sette en stopper for denne sammenslåingen?
– Nei, jeg tror dette er en trussel som allerede er lagt inn i beregningene. Det eneste som kanskje endrer seg, er at hovedsetet bli i Frankfurt i stedet for London, sier Warren.
Har forhandlet siden februar
Fusjonen kan resultere i en europeisk børsgigant, så lenge ikke den blir veltet, skriver Bloomberg Business.
Den britisk-tyske alliansen vil få en dominerende posisjon i Europa, hvor den videre kan ekspandere til både Asia og USA, skriver Bloomberg videre.
Sammenslåingen forventes å være gjennomført innen slutten av 2016 eller i løpet av første kvartal av 2017, ifølge pressemeldingen.
Ifølge Bloomberg annonserte selskapene 23. februar at de var i forhandlinger om en avtale.
Dette skal være tredje gangen at Deutsche Börse forsøker å kjøpe seg opp i LSE siden år 2000.
Det britiske finansselskapet London Stock Exchange Group eier London Stock Exchange, Borsa Italiana og FTSE Group, og har hovedkontor i London.
Deutsche Börse eier børsen i Frankfurt, og har hovedkontor i den tyske byen.
No comments:
Post a Comment