«Mye tyder på at aktiviteten i norsk industri fortsetter nedover, men i et betydelig lavere tempo enn i andre halvdel av 2015»
Slik karakteriserte Norsk Forbund for Innkjøp og Logistikk (NIMA) den ferske innkjøpsjefindeksen (PMI) som de utarbeider i samarbeid med Danske Bank.
Totalindeksen endte på 48,4 i februar ned fra 49,2 i januar. Dette markerte et nytt fall for indeksen, som steg 2,1 punkt fra desember til januar.
Indeksverdier under 50 indikerer forventninger om nedgang i aktiviteten, mens indekser over 50 indikerer forventninger om oppgang.
– Det var i første rekke et fall i ordreindeksen som trakk ned, mens det kun var mindre endringer i de andre delindeksen. Til tross for en nedgang i ordreindeksen i februar, opplever innkjøpslederne et fortsatte stabilt produksjonsnivå i industrien, skriver Svein-Egil Hoberg i NIMA – Norsk Forbund for Innkjøp og Logistikk i pressemeldingen.
Motvinden er over
– Tallene i dag var omtrent som ventet. Vi ser heller på den langsiktige trenden, som viser at det fortsatt er nedgang, men at den er noe lavere enn den var ved bunnpunktet i fjor. Dette kan tyde på at noe av motvinden fra oljeindustrien er i ferd med å avta, sier sjeføkonom Frank Jullum i Danske Bank til E24.
Han legger imidlertid til at dette ikke betyr at han venter en kraftig rekyl for norsk industri, men at fallet vil være noe lavere.
Forrige måned skrev NIMA at PMI-tallene indikerte en soloppgang for norsk industri. Jullum mener det kanskje var en noe optimistisk betegnelse.
– Det er fortsatt nedgang, men den virker noe lavere enn tidligere. Om du vil kalle dette en soloppgang eller en lysning i horisonten får være opp til deg. Norsk industri går fortsatt en tøff tid i møte, sier Jullum.
Global trend
Mens Jullum ser lyspunkter i tirsdagens PMI-tall mener sjeføkonom Jan Ludvig Andreassen at dette er nok et tegn på at industrien verden over nå sliter med å holde aktiviteten oppe.
– Tallene fra Norge er i utgangspunktet noe volatile for meg, men de peker i samme retning som de vi så fra Kina i morges, nemlig at industrien er inne i en slags global resesjon, sier han til E24.
Sjeføkonomen norsk PMI kun er en av mange indikatorer som peker mot rentekutt i Norge senere denne måneden.
– Nå som kronen er på vei til å stryke seg mener jeg det er svært viktig at vi får et nytt rentekutt fra Norges Bank for å motvirke den underliggende trenden i industrien, sier Andreassen.
Preget av oljeprisen
På forhånd ventet DNB at norsk PMI ville falle helt ned til 48,2 i januar, men tross lave oljepriser virker norsk industri å ha stabilisert seg.
Mye kan tyde på at andre deler av industrien er i ferd med å hente inn noe av det kraftige fallet i oljeselskapenes produksjon. Tirsdag morgen er oljeprisen opp 0,76 prosent til 36,71 dollar per fat.
– Jeg tror utsiktene for industriproduksjonen er svakere enn det PMI-en indikerer, sier makrostrateg Joachim Bernhardsen i Nordea Markets til E24.
– Etterspørselen fra oljesektoren vil falle i år også, noe som vil gjøre det til nok et hardt år for oljerelatert industri. Det verste fallet er nok imidlertid bak oss, men utsiktene er neppe så lyse som PMIen indikerer, slår han fast.
No comments:
Post a Comment