Thursday, March 17, 2016

Norges Bank does not rule out negative interest rates – Aftenposten



Som ventet ble renten på bankenes innskudd i Norges Bank (styringsrenten) satt ned med 0,25 prosentpoeng – fra 0,75 prosent til 0,5 prosent.

- Er dette første gang dere nevner negativ rente?

- Ja, det er første gang det skjer. Vi utelukker ikke å innføre negativ rente, sier Olsen til Aftenposten og fortsetter:

- Jeg vil understreke at mest sannsynlig får vi ikke negativ rente, men vi gir et signal om at handlingsrommet på nedsiden ikke stopper ved null. Ved nye, store forstyrrelser kan ikke negativ rente utelukkes, sier han.

Et signal til omverdenen

- Nevner dere muligheten for negativ rente først og fremst for å gi et signal?

- Det er naturlig at når rentebanen vår (se grafikk) nærmer seg null, for det gjør den, er det naturlig at man er bevisst på og har analysert om null er den nedre grensen eller om den er på nedsiden av null. Vi har tydelig konkludert, og nå signalisert at denne grensen er på nedsiden av null.

Norges naboland og viktigste handelspartnere – Sverige, Danmark og de 19 eurolandene i EU – har allerede innført negative renter.



Det samme har sentralbankene i Japan og Sveits gjort.

Større usikkerhet

- Dere snakker mye om usikkerhet når vi nærmer oss denne nedre grensen. Hva er grunnen til denne usikkerheten?

- Det er et godt spørsmål, for vi beveger oss inn i et krevende terreng. Det går på flere ting. Når renten kommer under null – dersom den gjør det – så oppstår noe usikkerhet når dette får gjennomslag i bankenes renter. Internasjonale erfaringer viser at det kommer, men kanskje ikke fullt gjennomslag, sier Olsen.

En annen usikkerhetsfaktor er hvordan negative renter påvirker folks adferd, både når det gjelder investeringer og sparing.

- I tillegg har du virkningen av lavere rente på de sårbare finansielle systemene. Da tenker jeg på hensynet til finansiell stabilitet. Boligpriser og gjeld kan skyte ny fart. Til sist er det usikkerhet knyttet til at enda lavere renter kan gi uønsket risikotagning i det finansielle systemet.

Kan bankenes renter øke?

- Er dere bekymret for at bankene skal ta større påslag – øke rentene – når usikkerheten øker?

- Nei, vi er ikke bekymret. Når vi analyserer, legger vi til grunn at vi får gjennomslag i bankrentene. Dersom vi observerer at det ikke skjer, altså at bankene tar et større påslag, er det noe vi vil ta hensyn til ved neste rentesetting. Så det er noe som vil kunne påvirke renten.

- Dersom bankene ikke setter ned rentene, men tar et større påslag, hvordan påvirker det rentesettingen i neste runde?

- Isolert sett, og jeg understreker at det er isolert sett, så trekker det mot en litt lavere rente, svarer Olsen.

Nedjusterer veksten

- Veksten i norsk økonomi har vært lavere enn ventet, og vekstutsiktene er noe svakere enn tidligere lagt til grunn, skriver Norges Bank i sin pengepolitiske rapport.

Lønnsveksten ser ut til å bli lavere enn i fjor.

Norges Bank venter at arbeidsledigheten kommer til å stige litt mer enn anslått i desember da den var på 4,5 prosent.

Kronen tok en U-sving

Svekkelsen av norske kroner mot andre lands valutaer, har bedret konkurranseevnen til norske bedrifter.

Da meldingen om rentekuttet kom i går formiddag, ble kronekursen umiddelbart sterkere, men falt tilbake utover dagen.

1 dollar kostet 8,38 kroner mot 8,59 kroner dagen, ifølge Norges Banks midtkurser. Prisen for 1 euro var 9,48 kroner mot 9,50 kroner onsdag. Svenske kroner var nær uendret på 1,02 kroner, mens prisen på britiske pund var 12,12 kroner mot 12,07 kroner onsdag.

Lav renten lenge

Norges Bank nedjusterer den såkalte referansebanen for styringsrenten (se grafikken) de nærmeste årene.

I de analyser som presenterer i bankens pengepolitiske rapport, anslås styringsrenten å avta til rundt 1/4 prosent mot slutten 2016 for så å stige til nær 3/4 prosent mot slutten av prognoseperioden (2019).

- Med en slik bane for styringsrenten tilsier analysene at prisveksten blir værende nær 3 prosent den nærmeste tiden, før den gradvis avtar til mellom 1½ og 2 prosent i 2019, skriver hovedstyret i Norges Bank i sin begrunnelse for rentekuttet.

Venter nytt rentekutt

Alle bankøkonomer var på forhånd samstemte i sin vurdering av at Norges Bank kom til å kutte renten på torsdagens møte.

De er like samstemte i at det kommer enda et rentekutt senere i år, enten på rentemøtet til hovedstyret i juni eller i september.

Derimot er de mer usikre på om renten kommer til å bli senket til null innen utgangen av året.

LikeTweet

No comments:

Post a Comment