Wednesday, March 2, 2016

- To accept wage cuts is like pee in his pants – Aftenposten



Stadig flere ansatte i leverandørindustrien godtar stillings- og lønnsreduksjoner for å redde arbeidsplasser.

Tirsdag skrev Offshore.no at stillingsreduksjoner berger 56 jobber i åtte måneder i brønnselskapet Archer.

Og fra 1. mars ble lønnen til ansatte innen vedlikehold, modifikasjon og operasjoner i Aker Solutions kuttet med 5 prosent.

Flere offshorerederier, blant dem Olympic, har tatt lignende grep i løpet av det siste året.

Men ikke alle jubler over denne formen for kostnadskutt. Fagforeningen Safe mener de ansatte som takker ja til slike ordninger begår en stor feil.

Fagforbund for ansatte i energisektoren, til lands som til havs.

Navnet er en forkortelse for Sammenslutningen av fagorganiserte i energisektoren.

Partipolitisk uavhengig forbund tilknyttet Yrkesorganisasjonenes Sentralforbund, YS.

- Å redusere stillingsprosent og lønn for å berge arbeidsplasser i en kort periode, er som å pisse i buksen, sier Owe Ingemann Waltherzøe, organisasjonssekretær i Safe til det vestlandske næringslivsnettstedet sysla.no.

Sprer seg til andre næringer

Han får støtte av daglig leder Roar Eilertsen i De Facto, som er et kunnskapssenter for fagorganiserte.



- Når ansatte i et konkret selskap velger å gå ned i lønn, så kan det virke fornuftig der og da. Men problemet er at ansatte i andre selskap tvinges til å følge etter for å opprettholde konkurransekraften. Og når dette brer om seg, rammer det kjøpekraften til de som jobber i disse selskapene, noe som igjen fører til at problemene i oljeindustrien i større grad forplanter seg til andre deler av næringslivet, sier Eilertsen.

- Men det må da være et bedre alternativ enn å miste jobben?

- Kanskje for den enkelte, men samfunnsøkonomisk vil det i de fleste tilfeller være en bedre strategi å akseptere permitteringer og oppsigelser når det ikke er grunnlag for drift.

- Men fagforeningene i selskapene støtter jo i stor grad disse tiltakene?

- Ja, og det er fordi de settes under et enormt press som tvinger frem kortsiktige løsninger. Det reelle alternativet burde jo vært politiske tiltak som begrenset problemene i påvente av en ny oppgang, sier Eilertsen.

- Lønn ikke hovedproblemet

Owe Ingemann Waltherzøe i Safe mener at ansatte som godtar lønns- og stillingsreduksjoner sørger for at feil kostnader kuttes.

- Vi mener at lønnen ikke er hovedproblemet. Når ansatte velger å gå ned i stilling og lønn, så vil dette i mange tilfeller føre til at bedriften ikke presses til å kutte de kostnadene som virkelig bør kuttes. Vi er alle kjent med begrepet «offshorepriser» som betyr at oljeselskapene har betalt urimelig mye for varer og tjenester. Her er det mye å hente. Samtidig gir slike tiltak i mange tilfeller bare en kortsiktig og falsk forhåpning om å beholde jobben.

Han advarer også mot privatøkonomiske konsekvenser;

- Vi ber alle som vurderer å godta et kutt i stilling eller lønn om å tenke seg godt om. Sjekk også, med for eksempel NAV, hvilke konsekvenser dette kan ha for den enkeltes rettigheter ved uførhet, pensjon, forsikringer og lignende, sier han.

Brønnselskapet Archer, der John Fredriksen er største aksjonær, meldte denne uken om et større underskudd i fjerde kvartal. Selskapet, som blant annet er eksponert mot den amerikanske energisektoren, sliter med vanskelige markedsforhold. Selskapet gjør store nedskrivninger i perioden, hvilket gir et tap for kvartalet på 244,1 millioner dollar, tilsvarende drøyt 2,1 milliarder kroner, skriver E24.no.

Les også

- Prekær situasjon

Vi får nå ukentlige henvendelser hvor bedriftene ønsker kutt i lønn. Det er flere bedrifter som forhandler om lønnskutt med de tillitsvalgte. Foreslått kutt i lønn varierer fra 2,5 % til 10 %. Videre er det flere medlemmer som har fått “tilbud” om å gå ned i lønn som kontakter oss, meddeler NITOs juridiske sjef, Erlend Aarsand.

Lønnskutt er kjent fra mange sektorer. En medlemsundersøkelse NITO gjennomførte i januar viser at 4,1 prosent av ingeniørene opplevde lønnskutt i fjor. Ingeniørene er ikke alene.

Juridisk sjef Erlend Aarsand opplever at mange bedrifter tror det “bare er å kutte lønnen”.

- Det skal være en prekær situasjon i bedriften før man skal akseptere lønnskutt. Lønnskutt er som regel bare aktuelt der det er snakk om overlevelse for bedriften og for å berge arbeidsplasser, sier Aarsand.


Tips til ansatte som presenteres for lønnskutt

NITOs juridiske sjef, Erlend Aarsand, er opptatt av at en bedrift ikke ensidig kan kutte i den enkeltes lønn, og kommer med følgende tips:

  1. Tillitsvalgte kan ikke avtale på vegne av deg at du skal ned i lønn, du må selv gi en uttrykkelig aksept.
  2. Det bør forhandles om kutt i andre kostnader enn lønn.
  3. Det skal være ingen, eller færre oppsigelser eller permitteringer i lønnskuttperioden.
  4. Arbeidstiden skal reduseres tilsvarende kuttet i lønn.
  5. Lønnsreduksjonen må være midlertidig.
  6. Lønnsreduksjonen skal tilbakebetales ved endt lønnskuttperiode.
  7. Lønnsreduksjonen skal også omfatte ledelsen (i utgangspunktet i fastlønn, ikke bare kutt i bonusordninger).
  8. Lønnsreduksjonen avbrytes ved bestemte oppnådde resultater i perioden, lønnsreduksjonen tilbakebetales da de ansatte.
  9. Lønnsreduksjonen aksepteres under forutsetning om at det ikke utbetales utbytte/konsernbidrag til konsern/eiere i lønnskuttperioden.
  10. Alle ansatte og alle fagforeninger må akseptere lønnskuttet for at den enkelte skal være bundet av avtalen om lønnskutt.

- De som eventuelt sies opp under en lønnskuttperioden, skal ha ordinær avlønning i oppsigelsestid, og få etterbetalt lønnskuttet de har hatt i perioden. De ansatte har vært med på en form for dugnad, og spørsmålet kan også få betydning ved en konkurs i bedriften, sier Aarsand.

LikeTweet

No comments:

Post a Comment