Wednesday, September 10, 2014

Fester grip SAS ‘customer General – E24

Fester grip SAS 'customer General – E24

Den 1. april 2012 trådte Eivind Roald inn i SAS-ledelsen som konserndirektør for Salg og Marked.

Roald kom fra jobben som norgessjef i IT-selskapet HP og har siden inntreden i flybransjen vært med på å løfte SAS etter at det tradisjonsrike flyselskapet var timer unna konkurs i november 2012.

Når SAS nå tar nye grep for å øke lønnsomheten i den beintøffe konkurransen, befester også Eivind Roald sin posisjon som én av de mektigste personene i SAS utenom toppsjefen selv, Rickard Gustafson.

SAS sin avdeling for kommersielle tjenester slås nemlig nå sammen med salgs- og markedsavdelingen, og hele den nye enheten skal ledes av Roald.

Det betyr at Eivind Roald i realiteten har ansvaret for alt du som flypassasjerer møter fra tiden du booker billetten, videre gjennom besøket på flyplassen, inn på flyet og EuroBonus-poengene du kan heve etter reisen.

Dette inkluderer både lounger, flymaten og andre områder som har ligget i komersielle tjenester tidligere. Det han ikke styrer er flykjøp, rutenett, personal, og andre driftstjenester som IT og bakketjenester.

- Nå får nordmannen grep om alt som er kunderelatert, sier Roald og humrer når E24 treffer han på et møterom på Oslo Lufthavn.

Skal bli kjappere på foten

Målet med den store omstillingen er klar: SAS skal bli enda kjappere på foten og ha et mye mer helhetlig tilbud.

- Vi skal få opp farten vår på «time to market», sier finansdirektør Göran Jansson til E24 om omorganiseringen.

Finansdirektør Göran Jansson i SAS.
Finansdirektør Göran Jansson i SAS.

Bransjebegrepet han referer til betyr tiden det tar fra en beslutning eller en idé er vedtatt til det er lansert for kundene.

- Vi reduserer også kostnader og kundetilbudet blir mye mer ensartet, sier Eivind Roald, som lover at kundefokuset skal bli enda større under hans ledelse.

Det er i Eivinds nye avdeling at mange av de 300 administrasjonsstillingene i Sverige skal kuttes, et kutt som ble varslet før sommeren. 

Etter det E24 forstår har SAS-sjef Rickard Gustafson gitt Eivind Roald et svært fritt spillerom for å drive gjennom den moderniseringen og de endringene som man mener er nødvendige.

Eivind Roalds avdeling spiller en nøkkelrolle i SAS sin strategi om å styrke merkevaren SAS, slik at folk er villige til å bla opp litt ekstra. Det hele kan sammenlignes med den suksessen Apple har hatt de siste årene.

Roald forteller at det allerede er bestemt at loungene i Oslo og Stockholm skal bygges ut. I tillegg vurderer flyselskapet nå på å opprette en slags lounge-light på flere mindre norske flyplasser.

<b>KJAPP PÅ FOTEN:</b> Med sin energiske og direkte stil skal konserndirektør Eivind Roald nå løfte kundeopplevelsen i SAS ytterligere. Her er han avbildet sammen med Inger Christofferson (t.v.) og Marianne Singsaas på utenriksloungen til SAS på Oslo Lufthavn.
KJAPP PÅ FOTEN: Med sin energiske og direkte stil skal konserndirektør Eivind Roald nå løfte kundeopplevelsen i SAS ytterligere. Her er han avbildet sammen med Inger Christofferson (t.v.) og Marianne Singsaas på utenriksloungen til SAS på Oslo Lufthavn.

Selskapet lanserte i mai i år den første innenriksloungen i Norge på Oslo Lufthavn. Den og hurtigkøene i sikkerhetskontrollen i Oslo, Bergen og Stavanger (FastTrack) er allerede et svært populært tilbud, ifølge SAS.

- EuroBonus kommer også til å få flere tilbud, sier Roald.

Ett nytt tilbud som kommer er et slags valutakort som man kan lade opp, få bonuspoeng, og deretter ta ut penger i utlandet uten å måtte ut med store gebyrer.

- Alt dette går på å leve opp til målet vårt, om å gjøre livet ditt enklere.

- Glad for at vi har en nordmann i ledelsen

Omorganiseringen av avdelingene i SAS får støtte av Anneli Nyberg. E24 treffer styrelederen i fagforeningen SAS Norge Kabinforening (som opprinnelig stammer fra Braathens-tiden) inne på SAS-kontorene på Oslo Lufthavn.

- Jeg tror den omorganiseringen er påkrevd og nødvendig for å kunne se helheten, sier hun og referer til det tilbudet kundene opplever ute på reise.

Nylig ble det kjent at Nyberg er valgt inn som representant i luftfartskomiteen til Det internasjonale transportarbeiderforbundet (ITF).

<b>MEKTIG TALSKVINNE:</b> Som nyvalgt representant til luftfartskomiteen i Det internasjonale transportarbeiderforbundet er Anneli Nyberg klar for å kjempe for sine medlemmer i SAS.
MEKTIG TALSKVINNE: Som nyvalgt representant til luftfartskomiteen i Det internasjonale transportarbeiderforbundet er Anneli Nyberg klar for å kjempe for sine medlemmer i SAS.

Nyberg forteller at hun ikke har hatt så mye med Roald å gjøre i sin rolle, men at samarbeidet hittil har gått bra.

- Både under krisen i 2012 og senere har vi hatt et godt samarbeid, sier hun og legger til:

- Jeg er veldig glad for at vi har en nordmann i ledelsen.

Finansdirektør Göran Jansson i SAS har flere positive ting å si om sin norske direktørkollega, men avviser at det å ha en nordmann i ledelsen påvirker selskapet nevneverdig.

- Det første jeg vil si er at Norge er det største markedet vårt. Eivind er en veldig ordentlig og flink mann, men vi ansetter altså ikke basert på nasjonalitet, sier en lett humrende finansdirektør på telefon fra Stockholm.

- Hva slags egenskaper og erfaringer har han tatt med til SAS?

- Han kom fra en bransje som er vant til en svært tøff konkurranse, der omstilling er viktig, hvor man hele tiden må lytte til kundene, der man må finne nye kaneler og være på ballen som bare det. Den erfaringen har vi svært god bruk for, sier Jansson, og referer til Eivind Roalds tidligere jobb som sjef for IT-selskapet HP i Norge.

Selv om SAS ikke ansetter direktører basert på nasjonalitet, så har den svenske finansdirektøren imidlertid et kompliment å gi Eivind Roald, basert på at han er norsk:

- Han er veldig åpen og direkte.

LikeTweet

No comments:

Post a Comment