Jobbintervju
Toppkarakterer i seg selv er ikke nok hvis det er det «lille ekstra» som avgjør. Knut Masdal og Fredrik Holm Jansen har «det». Slik finner du din egen x-faktor.
Artikkelen er lagt til i din leseliste.
- Alle våre interns utmerker seg ved at de er ekstremt flinke, smarte og har den «driven» som gjør at de i utgangspunktet skiller seg ut fra mengden. Men én intern kan ha en helt annen x-faktor enn en annen intern, sier rekrutteringsansvarlig Maria Brevik i Deloitte.
De siste fire ukene har Knut Masdal (24) og Fredrik Holm Jansen (24) hatt hvert sitt internship i Deloitte i Oslo. Begge guttene hadde det «lille ekstra» – noe som tidlig ble tydelig, ifølge Brevik.
- Når man blir innkalt til et jobbintervju hos oss er man i utgangspunktet god nok rent faglig. Svært mange har toppkarakterer. Men hvis man ikke klarer å fremheve sin egenverdi og formidle sin skjulte x-faktor – da er det lett å falle igjennom, sier Maria Brevik.
Knut Masdal fra Valdres ble olympisk mester i slalåm i ungdoms-OL i 2007. I dag er skiambisjonene lagt på hylla og i stedet spiller han 2.divisjonsfotball for Ullern.
- Et idrettsresultat alene gir deg ikke x-faktoren, men gode idrettsprestasjoner kan si noe om tilstedeværelsen din, at du liker å stå på, er godt motivert og mestrer tøffe arbeidsoppgaver. Knut måtte selvfølgelig svare på hvordan resultatene fra hans idrettskarriere kan overføres til arbeidslivet og en karriere i Deloitte – og det gjorde han på en god måte, forklarer Maria Brevik.
- Jeg har hatt fire hektiske uker her som har vært veldig lærerike, og jeg søkte meg hit fordi Deloitte kan tilby arbeidsoppgaver som trigger meg, sier 24-åringen, som går fjerdeåret på BI på siv.øk, retning Business, Law, Tax & Accounting.
- Ikke redd for å legge hodet på blokka
Fredrik Holm Jansen har en annen x-faktor: Han har vært leder for Næringslivsutvalget på NHH, og går nå sisteåret på Norges Handelshøyskole.
- Jeg har også, gjennom mindre verv, vært med på å arrangere Uken og NHH Symposiet og er veldig glad i utfordringer, sier han.
- Fredrik har bevist at han har lederegenskaper og særlige «people skills». Bakgrunnen hans avslører at han liker å utfordre seg selv og ikke er redd for å legge hodet på blokka. Dessuten var han flink i jobbintervjuet til å eksemplifisere hvordan vervene hans har forberedt han på arbeidslivet og forklare hva han kan bidra med her i bedriften, sier Maria Brevik.
- Må kunne fremheve dine egne sterke sider
Hun understreker at faglig styrke er helt essensielt når en nyutdannet søker jobb i et stort revisjons- og konsulentselskap, men hun er overrasket over hvor mange som ikke klarer å fremheve sine egne sterke sider når de kommer til intervju.
- Man må ikke være veldig utadvendt eller ha hatt tillitsverv eller toppidrettsprestasjoner for å si at man har x-faktoren, understreker hun. Du må bare være klar over hva som er din x-faktor og hvordan denne kan være viktig for en potensielle arbeidsgiver.
Her er hennes eksempler på typiske x-faktorer arbeidsgivere ser etter:
- Særlige «people skills»: Du kommer godt overens med andre mennesker, du er flink til å smalltalke og blir godt likt.
- Kommunikasjonsegenskaper og presentasjonsteknikk: Du eier rommet når du kommer inn og har en tendens til å vekke interesse hos andre.
- Modighet: Du stiller kritiske, interessante spørsmål som utfordrer andre.
- Entreprenørskills: Du viser et tydelig ønske om å skape noe.
- Stort engasjement: Du brenner for en spesiell interesse eller viser tydelig engasjement for et felt.
- Utstrakt ro og seriøsitet: Du er behagelig å være i rom med og viser at du er seriøs, selv om du ikke skravler i vei.
- Særlig tilstedeværelse: Du viser med tydelige eksempler at dette virkelig er en jobb du kan tenke deg, du viser stor interesse for stillingen og evne til refleksjon.
- Ingen forventer at du skal være god i alt
Karriererådgiver Mette Manus i Manus Motivasjon er enig i at mange er dårlige til å «selge seg inn» på jobbintervjuer.
- Det hjelper ikke å ha toppkarakterer hvis alle de andre kandidatene også har det. Da må man ha tenkt nøye over sine sterke sider, ellers er det lett å falle igjennom. For å skille deg ut må du finne ut hva som gjør deg unik, samtidig som du fremstår seriøs og ærlig, sier hun til DN.
Flere studenter bør være mer aktive i studietiden for å bygge en sterk cv, for eksempel ved å engasjere seg i en organisasjon, mener hun.
- Det viser at du har stor kapasitet og ikke bare tenker på studier. Husk at ingen arbeidsgivere forventer at du skal være god i alt, de er ikke på jakt etter en potet. Men du bør være veldig klar over hva du er ekstra god på – hva som er ditt fremste fortrinn og dermed din x-faktor, sier Mette Manus.
Les også: Flyplass-testen – jobbintervjuets skjulte felle
Sjefen – din viktigste ressurs
Norske sjefer kjenner det på gikta
No comments:
Post a Comment