Asia i dag
Artikkelen er lagt til i din leseliste.
Prisen på melk er halvert på internasjonale markeder på grunn av det kinesiske markedet. Dette utgjør en alvorlig risiko for New Zealands økonomi.
Melkebønder på New Zealand har økt produksjonen kraftig gjennom flere år og finansielle investorer har stilt villig med kapital.
Etterspørselen etter råmelk fra den nyrike middelklassen i Asia sendte prisene høyere i over ti år. Det har vært en nesten umettelig tørst etter melk.
Selger melk med tap
Det er overproduksjon av melk- og melkeprodukter hos eksportører. De internasjonale prisene har falt med rundt 50 prosent det siste året.
- Det vil ta seks måneder før utsiktene bedrer seg, sier analytiker Susan Kilsby hos NZX Agri til Reuters.
Etter flere skandaler i Kina, hvor lokale produsenter hadde blandet farlige kjemikalier i melkeprodukter, økte etterspørselen etter melk fra utlandet kraftig – til tross for høyere priser. Kinas nyrike tok ingen sjanser og valgte å betale for importert melk.
Nå har kinesiske produsenter fått tilbake noe av tilliten. De har kuttet prisene kraftig og lokale kunder tar sjansen på å kjøpe lokalprodusert melk og andre meieriprodukter. Melkeprodusentene selger med tap.
- Globale markedskrefter sender prisene lavere. Dette har spredd seg til alle eksportører i hele verden. For seks måneder siden var det kun melkebønder på New Zealand som var i denne posisjonen, sier Kilsby.
Risiko for økonomien
Sentralbanken på New Zealand advarte nylig om at prisfallet på melk- og meieriprodukter utgjør en alvorlig risiko for landets økonomi. New Zealand, som har under fem millioner innbyggere, er verdens største eksportør av melk. Rundt 95 prosent av produksjonen eksporteres.
Den globale melkeproduksjonen vil være rundt 8,6 prosent høyere i år enn den var i 2011, ifølge det amerikanske landbruksdepartementet.
Milliarder fra investorer
Kinesiske og internasjonale investorer har satset milliardbeløp på å bygge moderne gårdsanlegg tilrettelagt for melkeproduksjon i Kina – og i andre land med produksjon for det kinesiske markedet.
Det amerikanske investeringsfondet KKR & Co. investerte 150 millioner dollar sammen med et kinesisk selskap for å importere flere tusen melkekyr til Kina. KKR solgte seg ut av selskapet i fjor.
Huaxia Dairy Farm utenfor Beijing har 18000 melkekyr. De skal øke antallet med 7000 i år. Dette er lavere enn det opprinnelige målet om å ha 30000 melkekyr på bås ved kommende årsskifte.
- I dag er jeg glad vi ikke ble større, sier styreformann Charles Shao til Dow Jones Newswire.
Nye melkeopsjoner og futures
Finansinvestorer får deler av skylden for overproduksjonen. Melkebønder har fått tilgang til billig kapital for å utvide produksjonen kraftig. Kinesiske importører har fylt lagrene maksimalt med melkepulver i takt med fallende priser.
Finansmarkedet Euronext vil lansere nye finansprodukter, blant annet futures og opsjoner, hvor investorer og melkeprodusenter bedre kan håndtere risikoen fra de store prissvingningene på melk- og meieriprodukter.
Vestens økonomiske sanksjoner mot Russland har også ført til en nesten full stopp i eksporten av meieriprodukter fra Europa.
Lover fortsatt høy vekst
Den japanske sentralbanken innrømmer det er en utfordring å skape prisvekst i landets økonomi, men de fastholder på at «Abeonomcs»-politikken som kjøres i fellesskap med regjeringen vil gi resultater.
Referatet fra sentralbankstyremøtet som ble avholdt i januar viser at styremedlemmene er positive til utsiktene for den japanske økonomien. Den lave oljeprisen har vært positivt for handelsbalansen, men gjør det vanskeligere å innfri inflasjonsmålet for 2015.
Styremedlemmene var enige om at lavere oljepriser er godt nytt for den japanske økonomien og også for verdensøkonomien.
«Medlemmene delte den oppfatning at den svakere prisveksten gjenspeiler nedgangen i råoljeprisen, en svekkelse av yenkursen og virkninger fra regjeringens tiltak – blant annet en utsettelse av en ny økning av salgsskatten», skriver sentralbanken i referatet fra møtet.
Japan hadde en kortvarig resesjon i fjor etter at salgsskatten ble økt fra fem til åtte prosent. En ytterligere økning til ti prosent er utsatt fra april til oktober neste år.
«Prognosene for økonomisk vekst vil sannsynligvis bli høyere enn hva vi presenterte i oktober. Den japanske økonomien vil vokse et høyere tempo», mener sentralbanken.
Japan fikk en årsjustert økonomisk vekst på 2,2 prosent i fjorårets siste kvartal. Optimismen har fortsatt inn i 2015. Eksporten økte med 17 prosent i januar. Nøkkelindeksen ved Tokyo-børsen er på det høyeste nivået på nesten 15 år.
Markedene
Europeiske markeder er lettet etter det virker som det har kommet på plass en avtale mellom Hellas og EU. Det er liten aktivitet ved aksjemarkedene da markedene. Kina, Taiwan og Vietnam holder fortsatt stengt for kinesisk nyttår og mange har fortsatt fri.
Den japanske airbagprodusenten Takata vil få dagsbøter på 14000 dollar for at de ikke har samarbeidet med amerikanske myndigheter. Selskapets airbager har ikke blitt utløst i en rekke alvorlige ulykker i blant annet Florida og California.
No comments:
Post a Comment