Reisetips med annonselenker
Sliter med å betjene milliardlån og utelukker ikke oppsigelser.
Det Røkke-kontrollerte oljeselskapet Det norske sliter stort som følge av den lave oljeprisen. Nå må selskapet kutte over 760 millioner kroner og reforhandle gjelden sin.
På spørsmål fra Nettavisen om det blir oppsigelser, svarer selskapets administrerende direktør Karl Johnny Hersvik:
- Jeg kan ikke utelukke oppsigelser.
Hersvik er godt i gang med å gjennomføre kostnadskuttene.
- Vi skal kutte med mer enn 100 millioner dollar. Mye er allerede vedtatt og vi har kommet godt i gang allerede. Det skal være ferdig innen sommeren 2015, sier Hersvik.
Nær brudd på lånebetingelser
Selskapet, som kontrolleres av Røkkes Aker med 49,99 prosent, fikk et underskudd før skatt i fjerde kvartal 2014 på 197 millioner dollar, tilsvarende halvannen milliard norske kroner etter dagens kurs. Dette var 22 millioner dollar bedre enn i samme kvartal året før, men likevel langt fra godt nok.
Selskapet er nå i nær dialog med sine kreditorer. Blant annet sliter selskapetstort med obligasjonslånet DETNOR02 som krever en justert egenkapitalprosent på mer enn 25 prosent, mens den per dags dato er på i overkant av 15 prosent. Det blir imidlertid først brudd hvis dette skjer to kvartaler på rad.
- Vi tror vi kan skaffe mer gjeld, både sikret og usikret gjeld. Vi kan ikke utelukke en egenkapitalemisjon, sier finansdirektør Alexander Krane.
Obligasjonslånet er på 1,9 milliarder kroner og handles i dag til 95 av pari, det vil si med en rabatt på fem prosent. Kupongen på lånet er på 3-måneders NIBOR pluss fem prosent. NIBOR står i dag i 1.36 prosent.
- Vi er komfortable med at vi finner en løsning på vår finansielle struktur, sier på en presentasjon.
Mer gjeld
I tillegg har selskapet langsiktig rentebærende gjeld av en reservebasert lånefasilitet på tre milliarder dollar. Den har en er en syvårig fasilitet med et bankkonsortium bestående av 17 banker. Lånet har sikkerhet i selskapets andeler i utviklings- og produksjonslisenser i Norge. Renten på lånet er LIBOR pluss en margin på 2,75 prosent per år, samt en margin på benyttet kreditt på 0,25 prosent eller 0,5 prosent, avhengig av hvor stor del av lånet som er trukket opp.
På spørsmål fra en analytiker i salen om det ikke ville bli vanskelig å reforhandle gjelden med en egenkapital på 15 prosent, så gjør finansstrukturen relativt «stretched», ville ikke finansdirektør Krane svare.
Det skal heller ikke være aktuelt å selge eierandeler.
- Vi har ingen planer om å selge eiendeler, sier Hersvik.
Krangler om kjempefelt
En av selskapets viktigste eierandeler er sin andel i feltet Johan Sverdrup i Nordsjøen.
Der krangler de med de andre investorene om hvor stor eierandel selskapet til slutt skal sitte på.
De øvrige partnerne er Statoil, Lundin, Petoro og Maersk Oil.
Foreløpig eier Det norske 11,8933 prosent, i påvente av hva myndighetene vil vurdere hvor stor andelen skal bli.
En endring i andelen vil kunne bety verdier for flere hundre millioner kroner.
- Vi tenker på aksjonærenes verdier, og dermed kunne vi ikke signere avtalen, sier Hersvik.
Inntil en endelig fordeling foreligger, har departementet avgjort at Statoils forslag til fordeling skal ligge til grunn: Statoil 40,0 prosent, Lundin 22,1 prosent, Petoro 17,8 prosent, Det norske oljeselskap 11,9 prosent og Maersk Oil 8,1 prosent.
- Vi vet ikke hvor lang tid dette vil ta før en avgjørelse blir tatt, sier han videre.
Johan Sverdrup er en såkalt elefant, navnet oljeindustrien har på felt hvor det kan utvinnes minst 500 millioner fat olje, da det er forventet utvinnbare ressurser her på 1,7 og 3 milliarder fat oljeekvivalenter.
Oljeselskapet planlegger å investere mellom 950 millioner dollar og en milliard dollar i 2015. Feltet Ivar Aasen får mest med 45 prosent, mens Alvheim får 35 prosent. På Johan Sverdrup vil det bli brukt 15 prosent.
Det norske faller med 2,3 prosent på Oslo Børs.
No comments:
Post a Comment