Olje
Oljeselskaper som Statoil vil produsere mindre olje på norsk sokkel de neste fem årene, ifølge Det internasjonale energibyrået (IEA).
Artikkelen er lagt til i din leseliste.
– Vi er litt mer pessimistiske, sier Antoine Halff, direktør for oljeindustri og marked i Det internasjonale energibyrået (IEA), om Norges utsikter innenfor olje og gassbransjen.
Han møtte likesinnede til seminar i Olje- og energidepartementet tirsdag for å snakke om byrået analyse av oljemarkedet frem mot 2020, som ble offentliggjort forrige uke. Norsk oljeproduksjon vil falle fra 1,9 millioner fat per dag til 1,7 millioner fat daglig, ifølge IEA. Oljedirektoratet anslår en produksjon på 1,8 millioner fat daglig i 2019. Russland og Norge trekkes frem som taperne på det internasjonale oljemarkedet de neste fem årene.
– Vi mener Norge er et høykostland for oljeproduksjon, og at det derfor vil bli færre investeringer og mindre oljeproduksjon de neste fem årene, sier Halff.
Russland straffes hardt med en miks av lavere oljepriser, valutakollaps og internasjonale sanksjoner.
«USA er vinneren»
Sjefanalytiker Halff mener oljeselskapene blir nødt til å kvitte seg med flere ansatte de neste årene.
– Vi ser en periode med mer stress. Oljeselskapene må fortsette å kutte kostnader, revurdere nye prosjekter og nedbemanne staben. Det siste er selvsagt ikke ønskelig, men nødvendig for å tilpasse seg økonomiske realiteter, sier Halff.
Mens land som Russland, Norge, Brasil og Mexico spås fem tøffe år, utpekes USA som vinneren. Festen i USA fortsetter til 2020 til tross for en rekke dårlige nyheter – nedgang i antall rigger som henter opp olje i USA, selskaper som går konkurs og streik ved raffineriene.
– Enkelte selskaper vil lide, riggkontrakter kanselleres og produksjonsveksten reduseres, men jeg ønsker ikke å være melodramatisk. USA vil komme styrket ut av dette, fordi industrien blir tvunget til å drive mer effektivt. Resultatet blir at USA vil ta en større markedsandel, sier Halff.
Han får støtte fra analytiker Trond Omdal i meglerhuset Pareto.
– USA er utvilsomt en vinner av lave oljepriser som den største forbrukeren. Oljeindustrien kommer til å overleve til tross for konkurser og store verdifall, sier Omdal.
Thina M. Saltvedt, analytiker i Nordea mener IEA tar for lite i når de anslår USAs skiferoljeproduksjon til 5,2 millioner fat per dag innen 2020.
– Lagernivåene er historisk høye, og jeg tror derfor produksjonen øker rundt én million fat per dag mer enn IEAs prognose, sier Saltvedt.
Dyr lærdom
Oljeprisen har falt kraftig etter at kartellet av oljeeksporterende land (Opec) i november valgte å ikke kutte i produksjonen. Siden juni har prisen falt rundt 60 prosent. Tirsdag ettermiddag ble et fat nordsjøolje solgt for drøye 60 dollar.
– Jeg tror ikke målet til Opec var å drepe USAs skiferproduksjon, men å forvare markedsandelen. Og til en viss grad har de lykkes. Opec vil oppjustere produksjonen i 2016, men det gjenstår å se hva som skjer, sier Halff i IEA.
Statoil skrev ned verdier for 18 milliarder kroner ifjor, blant annet etter tap i skifervirksomheten på land i Nord-Amerika. Halff påpeker at det er viktig å skaffe seg erfaring fra skiferindustrien.
– Ja, de har lært, men de fleste vil si at det har vært en dyrekjøpt erfaring. Og det ser ut som det tar tid før det tar av utenfor USA, parerer Omdal.
USA er i dag verdens største produsent av væsker, som olje, naturgass og biodrivstoff, ifølge IEA.
– Det betyr ingenting hvem som er nummer én. Saudi-Arabia vil uansett være den med størst kapasitet i all uoverskuelig fremtid, sier Halff.
Les hele avisen
No comments:
Post a Comment