– Alle øyne på Yellen i dag, skriver sjeføkonom Erik Bruce i Nordeas morgenrapport.
«Ukens viktigste begivenhet», har andre kalt Jackson Hole-symposiet.
Den årlige sentralbanksjef-konferansen på «bygda» i Wyoming har samlet topper siden 1978, og på talerlisten er blant andre økonomiprofessorer, utsenderinger fra den europeiske sentralbanken samt Marianne Nessén fra Sveriges Riksbank.
Talen alle venter på dog, er Federal Reserve-sjef Janet Yellen.
Investorer venter i spenning på om den amerikanske sentralbanksjefen vil komme med indikasjoner på når USA vil sette opp renten, samtidig som det ventes uttalelser om hvordan de ser for seg utviklingen i amerikansk økonomi på lang sikt.
Kommer i desember?
Yellen går på talerstolen klokken 08.00 Wyoming-tid, 16.00 norsk tid. Hennes tale har tittelen «Feds pengepolitiske verktøykasse».
– Det er neppe de langsiktige betraktningene markedet vil fokusere på, skriver Bruce i nordeas morgenrapport.
– Har Fed tenkt på september-økning som en reel mulighet så er dette tidspunktet å få opp renteforventningene, men vi tviler på at budskapet blir så aggressivt.
Desember er dog favoritten, med over 50 prosent sannsynlighet.
Dette forventer Nordea fra dagens tale:
- Yellen vil muligens diskutere fordeler og ulemper ved et høyere inflasjonsmål.
- Tror ikke Yellen vil annonsere renteøkning i september.
- Argumentene for en renteøkning i år er betraktelig styrket med sterke arbeidsmarkedstall, og markedene har nå glemt brexit.
- Finansielle forhold burde gi et løft til den amerikanske økonomien fremover.
Ifølge USA Today vil det ikke komme noen overraskelser, men heller en pekepinn på når en mulig renteøkning kan komme.
– Det vil ikke komme noen monumentale avsløringer ved Jackson Hole. Yellen er ikke typen til å bruke slike taler for store politiske endringer, sier Jamie Cox, partner ved Harris Financial Group, til USA Today.
Flere tror at det renteøkningen tidligst vil komme i desember, men de siste ukene har flere sentrale medlemmer i sentralbanken gitt uttrykk for at den bør komme tidligere – allerede i september.
Bakgrunnen for dette er at de vil ha fortsatt fortgang i økonomien for å styrke sysselsetting og inflasjon ifølge Financial Express.
Bruce skriver at forventningene til talen er skrudd i været, og det skal nå være 20 prosents sannsynlighet for en renteøkning i september.
Sterke tall
USA har kunnet vise til to sterke måneder med jobbvekst.
– Hvis rapporten for august, som kommer 2. september, er solid, venter vi at sentralbanken setter opp renten i september, sier sjeføkonom Michael Gapen ved Barclays, til Marketwatch.
Fersk statistikk viste tirsdag en vekst i salget av nye boliger i USA på 12,4 prosent i juli. Dette innebærer en økning til 654.000, mens det på forhånd var ventet 580.000.
Samtidig som juli-tallet ble sluppet, revideres juni-anslaget ned med 10.000 til 582.000.
Salget i juli er ifølge Dow Jones det beste siden 2007.
Den nevnte innkjøpssjefsindeksen fra USA har tikket inn noe svakere enn ventet. Markits PMI fra industrien endte på 52,1 i august. Det var på forhånd ventet 52,7. Tilsvarende måling for juli lå på 52,9.
Ifølge estimater hentet inn fra 62 økonomer av Wall Street Journal, er sannsynligheten 20 prosent for en renteoppgang i september, skriver Marketwatch.
Sentralbanken gjennomførte på tampen av fjoråret sin første renteheving på nær ti år.
Den gang ble det indikert at fire rentehevinger ville komme i år.
Foreløpig fasit er null.
– På bedringens vei
Sjeføkonom i Nordea, Eric Bruce mener Yellen må finne den rette balansen i talen. Han tror det er mest sannsynlig at sentralbanken ikke ønsker å heve renten så tidlig som i september. Samtidig tror han vi får se en renteheving i løpet av året.
Saken fortsetter under annonsen.
– Det er vanskelig balansegang. Jeg tror holdningen i Fed er at det kommer en renteheving i år, men sannsynligvis ikke i september. Da må hun forberede markedene på en renteheving i talen, men samtidig ikke gi signaler om at dette vil skje i september, sa Bruce til E24 onsdag formiddag.
Likevel mener sjeføkonomen at de makroøkonomiske forholdene ligger godt til rette for en renteheving allerede i september.
– Arbeidsmarkedet er på bedringens vei, arbeidsledigheten ligger på et nær normalt nivå og lønnsveksten begynner å tikke oppover. Samtidig er de finansielle forholdene mer gunstige nå enn ved årsskiftet, med en noe svakere dollar, sier sjeføkonomen.
Han tror imidlertid at sentralbanken heller ønsker å komme med rentehevingen litt for sent enn litt for tidlig.
– Jeg tror de er engstelige for å gå for fort frem, fordi det kan skape uro i markedene. De er veldig redd for å drepe oppgangen i økonomien, fordi de ikke har så mye å gi hvis det begynner å gå dårligere, sier Bruce.
No comments:
Post a Comment