– De tiltalte har anket over domfellelse, og da har også vi anket den ene frifinnelsen, sier aktor Marianne Djupesland til E24.
Fire personer i den tidligere toppledelsen i Yara ble i fjor sommer dømt til mellom to og tre års fengsel for forholdene i tingretten.
- Tidligere konsernsjef Thorleif Enger ble dømt til tre års fengsel.
- Tidigere direktør for Yaras vekststrategi, Daniel Clauw, ble dømt til to års fengsel.
- Tidligere juridisk direktør Ken Wallace ble dømt til to år og seks måneders fengsel.
- Tidligere konserndirektør Tor Holba ble dømt til to års fengsel.
Rettssaken dekket to tilfeller av mistenkt korrupsjon: Bestikkelse av sønn av en tidligere oljeminister i Libya, og bestikkelse av sønnen til en indisk statssekretær.
Både påtalemyndigheten og de fire som var tiltalt har anket saken.
Franskmann føler seg fremmedgjort
Franske Clauw ble i tingretten dømt for India-forholdene, men frifunnet for Libya-forholdene. Det har fått også aktoratet til å anke.
– Når det gjelder Libya-forholdene kan Clauw ikke forstå hvorfor han må gjennom dette igjen, sier mannens forsvarer, advokat Fredrik Berg i advokatfirmaet Hjort.
– Han hadde ikke noe med dette å gjøre. Når det gjelder forholdene i India har det ikke skjedd noe ulovlig, og vi vil be om frifinnelse, sier Berg til E24.
Berg peker på at et nytt stridstema vil bli behandlet ved ankeforhandlingene.
– En endring av straffeloven som er trådt i kraft etter dommen i tingretten gjør at man ikke kan forfølge utlendinger som ikke har bodd i Norge for handlinger i utlandet så lenge det ikke er utført noen handlinger i Norge.
Påtalemyndigheten mener at Clauw fortsatt kan tiltales etter de nye reglene.
– Clauw bor i Frankrike, er fransk statsborger og møter norske regler, norsk språk og føler seg fremmedgjort, sier Berg.
Tidligere juridisk direktør Ken Wallaces forsvarer, Arild Dyngeland, vil ikke kommentere saken på nåværende tidspunkt.
(saken fortsetter under bildet.)
Varslet nye bevis
Thorleif Engers forsvarer, Ellen Holager Andenæs, har blant annet varslet nye bevis.
– Det dreier seg blant annet om flere sentrale vitner som ikke ble hørt sist, noe som gjør at saken blir bedre opplyst, sa hun til NTB søndag.
Holager Andenæs har ikke besvart E24s henvendelser. Heller ikke Tor Holbas forsvarer, Nadia Christina Hall, har svart E24s opprigninger.
Aktor, Marianne Djupesland i Økokrim, ba opprinnelig tingretten om seks års fengsel for Enger og Clauw, syv års fengsel for Wallace og tre års fengsel for Holba.
Til E24 sier aktoren at da de tiltalte anket domfellelse, var det naturlig også for påtalemyndigheten å anke:
– Da har også vi anket den ene frifinnelsen av franskmannen samt straffeutmålingen. Det var naturlig i sammenhengen, sier Djupesland.
Norges største korrupsjonssak
Når ankeforhandlingen begynner vil aktor først presentere bevisene, og deretter skal en jury ta stilling til skyldspørsmålet.
Hvis juryen svarer ja på skyldspørsmålet, vil det deretter bli en vurdering av hvor lang straffen bør være.
Da aktor Marianne Djupesland i Økokrim presenterte sin påstand i Yara-saken i midten av mars i fjor, sa hun at «dette er den mest alvorlige korrupsjonssaken vi har hatt i Norge så langt». Det gjelder både korrupsjonens art og beløpets størrelse.
– Det har vært en vanskelig sak å etterforske, fordi vi har måttet innhente mye av bevisene fra utlandet, sier Djupesland.
No comments:
Post a Comment