Monday, August 22, 2016

Statoil will cut offshore with 600 man – Aftenbladet.no

Ledelsen i Statoil orienterte de ansatte om sin beslutning om å redusere bemanningen offshore på mandag. Det skal skje gjennom programmet «driftsbemanning 2016-2019».

Dte var TV2 som først meldte dette mandag.

Stavanger Aftenblad skrev så seint som i juli at Statoil vurderte å kutte i offshorebemanningen. Innen 2016 skal hver femte ansatte i statsoljeselskapet  være kuttet, ned til 21.000.

I dag er det omlag 4000 ansatte i Statoil i sokkelbemanningen. Statoil UPN, den såkalte oppstrømsdivisjonen. Blant disse er det også landansatte. 500 offshoreansatte i Statoil ble nedbemannet i fjor. Det skjedde ved frivillig avgang og pensjon.

Nå står de ved en ny nedbemanningsrunde – som varer fram til utgangen av 2019.

Mer enn 600 stilinger i spill

- Vi har besluttet en del tiltak som skal gi et effektivisering over tid. Tiltakene vil samlet gi et potensiale på i overkant av 600 årsverk innen utgangen av 2019. Bemanningsrammen skal vi jobbe med videre i organisasjonen, sier Morten Eek, mediekontakt for Statoils drifts- og leteaktiviteter på norsk sokkel til Aftenbladet.

- Mange går av med pensjon i denne perioden og felt fases ut av drift, slik som Veslefrikk og Volve. Så kommer behovet for nye stillinger, på grunn av innfasing av Gina Krog, Aasta Hansteen og Johan Sverdrup. Vi må se alt dette i sammenheng når bemanningsrammen legges, men nedbemanningsmålet om 600 stillinger er definert, sier Eek.

Å kutte inntil 600 nye vil bety 15 prosent nedbemanning.

LES OGSÅ

Fagforeningen Industri Energi protesterer kraftig. De kaller prosessen et “spill for galleriet” og hevder at nedbemanningen vil skape økt byråkrati og “nye flaskehalser”. Fagforeningen frykter også for sikkerheten offshore ved den dramatiske nedbemanningen.

Stritter imot

Fagforeningen har strittet i mot endringene, men ledelsen i Statoil har brukt styringsretten sin.  IE mener prosessen strider mot både Arbeidsmiljøloven, Petroleumstilsynets regelverk og den norske modellen.

- Vi har hatt en prosess sammen med Statoil. Men underveis i prosessen så vi tidlig at de hadde bestemt seg. Etterhvert ble det brudd i gruppa. Vi måtte ut for at arbeidstakerne skulle få fram sine bekymringer rundt sikkerheten, sier Per Stenar Stamnes, konserntillitsvalgt for i IE i Statoil til Aftenbladet.

- Det er det totale omfanget av omleggingen som gjør oss bekrymret, sier Stamnes.

Endret driftsmodell og kutt i bemanningen samtidig gjør at usikkerheten er stor.

- Vi har ingen muligheter til å påvirke framover. De har bestemt seg. Derfor har vi også valgt å trekke oss fra den videre prosessen. Ettersom vi er uenig i både organiseringen og bemanningsreduksjonen.

Ikke oppsigelser

Det er ikke oppsigelser Teige frykter. Det er mange som skal pensjoneres de neste åra og derfor slutter. Samtidig kommer ny aktivitet inn, med Johan Sverdrup-utbyggingen. Derfor er den reelle nedbemanningen større, fordi aktiviteten øker, mens bemanningen reduseres.

Etter store endringer av offshorevirksomheten i 2009, har vi gjort mye evalueringsarbeid og forbedringer. Nå rives det ned igjen. Vi tror ikke på gjennomføringen og vi tror ikke på effekten av det. Folk mister motivasjonen og engasjementet. Dette er en verre enn det vi fikk presset over oss i 2009, det kom i kjølvannet av fusjonen mellom Hydro og Statoil og integrering av de to organisasjonene.

Kampanjevedlikehold kaller Statoil den nye arbeidsmodellen.

Tidligere nedbemanningsrunder har vært krevende – også i Statoil:

Statoil er langt unna målet om frivillig nedbemanning 

En dramatisk og uventet omfattende beslutning, i og med at bemanningen i offshoresektoren allerede er skåret til beinet, mener Teige.

LES OGSÅ

- Vi frykter både at dette vil føre til at risikonivået øker, og at driftseffektiviteten går ned. Det vil føre til et inntektsfall for Statoil i milliardklassen, sier han.

Frivillig avgang

Statoil-ledelsen håper å få tatt mye av nedbemanningen gjennom såkalt naturlig avgang, blant annet fordi mange er ventet å gå ut i pensjon de neste årene.

- I tillegg kommer utfasing av felter, og ikke minst vil nye felter som kommer i drift, danne grunnlag for at stillinger kan flyttes, sier Eek.

LES OGSÅ:

«Reiten snakker som en gretten gubbe i Muppet Show»

Eldar Sætre: – Et veldig krevende kvartal

Statoil er langt unna målet om frivillig nedbemanning 

LikeTweet

No comments:

Post a Comment