Rente
Den uvanlige situasjonen kan tvinge Norges Bank til å ta grep, mener analytiker.
Artikkelen er lagt til i din leseliste.
Norges viktigste renter har for vane å gå noenlunde i takt. Det er også meningen. Norges Bank bruker nemlig den ene, styringsrenten, til å påvirke nivået på de andre, rentene i pengemarkedet.
Pengemarkedsrentene danner nemlig grunnlag for en rekke lån i Norge. Rentene på mange obligasjonslån og bankenes lån til bedrifter og husholdninger er satt med utgangspunkt i pengemarkedsrentene.
Og det er nettopp disse rentene ut til publikum Norges Bank forsøker å påvirke ved å gjøre endringer i styringsrenten.
Det siste året har imidlertid styringsrenten og den viktigste referanserenten i pengemarkedet, tremånedersrenten, skilt lag.
Til tross for to rentekutt har pengemarkedsrenten knapt falt. Og den siste tiden har den i tillegg begynt å stige (se graf).
Mens forskjellen mellom styringsrenten og tremåneders pengemarkedsrente ifjor var på rundt 0,25 prosentpoeng er den i dag på nærmere 0,60 prosentpoeng.
Ifølge siste utgave av pengepolitisk rapport ventet Norges Bank at denne forskjellen i gjennomsnitt ville være på 0,28 prosentpoeng i tredje kvartal.
Kan føre til innstramning
Analytiker Kristoffer Kjær Lomholt i Danske Bank peker i en oppdatering denne uken på at sentralbanken trolig bør foreta seg noe om den ønsker å unngå at rentene ut til publikum blir høyere.
«Dersom Norges Bank ikke reagerer i løpet av de neste seks ukene, inkludert det neste rentemøtet 22. september, ved enten å kutte styringsrenten eller gjøre noe med den stramme likviditeten, vil de høye pengemarkedsrentene føre til en faktisk innstramning i pengepolitikken i Norge», skriver Kjær i oppdateringen.
En slik utvikling ønsker trolig ikke Norges Bank i en tid med fortsatt lav vekst og lav oljepris. Danske Bank-analytikeren peker på at Norges Bank kan utløse ytterligere kronestyrkelse ved å la være å gjøre noe, noe som vil ha en ytterligere innstrammende effekt på økonomien.
«Derfor tror vi det er for tidlig å avlyse lettelser fra Norges Bank på kort sikt og vi forventer at den vil gjøre noe med likviditeten direkte og/eller kutte renten i september», skriver Kjær.
Mener oppgangen er midlertidig
Sjeføkonom Shakeb Syed i Sparebank 1 Markets peker i likhet med Kjær på at oppgangen i norske pengemarkeder skyldes forhold utenfor landets grenser. I oktober gjennomføres det en pengemarkedsreform i USA som allerede har ført til oppgang i rentene pengemarkedet for dollar. Siden det ikke finnes et eget norsk kronemarked, går lånene i det norske pengemarkedet via dollar. Derfor får dollarrenter direkte betydning for renter i kronemarkedet.
Syed mener imidlertid effekten fra dollarrentene er midlertidig.
- Jeg tror ikke de kommer til å kutte renten på grunn av dette, sier Syed.
Han peker på at sentralbanken kunne kuttet renten allerede dersom den hadde trodd at påslaget mellom styringsrenten og pengemarkedsrenten var varig høyere.
- Men de tror ikke dette er varig. Det har vi svaret på, sier Syed og viser til at sentralbanken i siste prognoserapport fra juni forventet lavere påslag i pengemarkedsrenten fremover.
- Hadde det vært slik at man så at bankene repriset lånene sine med høyere rente både til person- og bedriftsmarkedet på grunn av høyere pengemarkedsrente, så hadde det vært et argument for rentekutt. Men det har jo heller ikke skjedd, sier Syed.
Følg markedet med DN Investor
Jappesignal: Nordmenn lånefinansierer forbruket som aldri før, kan dette gå bra? Er laksefesten over? Og disse aksjene burde kostet null kroner på Oslo Børs.
Vi vil høre fra deg! Hva synes du om Finansredaksjonen? Gi oss gjerne tilbakemelding her.
No comments:
Post a Comment