Monday, August 22, 2016

Asia today: – It is the most hated stock market in the world – Dagens Næringsliv

Asia i dag

Fremvoksende aksjemarkeder har satt årsbeste den siste uken, men investorer skyr kinesiske børser. Kinesiske bankaksjer er de billigste i verden. Bankene har sannsynligvis store, skjulte misligholdte lån i balansen.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Investorer har brukt det siste året på å slikke sårene etter å ha blitt brent da de kinesiske børsene nesten kollapset for ett år siden. Myndighetene måtte trå til med en redningsoperasjon – med hjelp fra finansinstitusjoner og storaksjonærer i en «dugnad».

Historisk undervekt

Nøkkelindeksen ved Shanghai-børsen har falt med 12,3 prosent siden nyttår. Til sammenligning har samleindeksen MSCI Emerging Markets, hvor fremvoksende markeder inngår, steget med 16,9 prosent.

Det er blitt enklere for internasjonale investorer å handle aksjer i Kina siden høsten 2014, men få lar seg lokke.

- Det er det meste forhatte aksjemarkedet i verden. Utenlandske investorer har aldri tidligere vært mer undervekt på Kina enn de er nå, sier analysesjef for Asia hos den sveitsiske storbanken Julius Baer Group, Mark Matthews, til CNBC.

Han mener dette kan være i ferd med å snu. Internasjonale investorer har jaktet verden rundt på investeringer i år – godt hjulpet av rekordlave renter og billig kapital. Han tror at Kina kan bli det neste målet.

- Det er mange årsaker til å se på Kina. Kjerneinflasjonen øker, det er forbedret inntjening, valutareservene har vært stabile de siste syv månedene, valutaen har slutte å falle og mindre regionalbanker har begynt å hente inn frisk kapital, sier han.

Fan av Shenzhen

I forrige uke bekreftet kinesiske myndigheter at de vil åpne for at utenlandske investorer kan handle aksjer ved Shenzhen-børsen via Hong Kong-børsen via «Stock Connect». En tilsvarende ordning ble etablert mellom børsene i Shanghai og Hong Kong høsten 2014.

Mindre selskaper, ofte grunnlagt av entreprenører, benytter Shenzhen-børsen for å hente inn kapital. Shenzhen har vært et forsøkslaboratorium for økonomiske reformer i Kina i nesten 40 år.

- Jeg er en stor fan av Shenzhen-børsen og tror at folk må se nærmere på børsen og foreta egne undersøkelser. Børsen representerer en pulserende del av den nye økonomien i Kina – ikke bare teknologi. Mange av de veldrevne private selskapene utenfor teknologisektoren er der, som Ping An Insurance og China Merchants Bank, sier Mark Matthews.

Nøkkelindeksen ved Shenzhen-børsen ble tredoblet på vel ett år frem til i juni i fjor. Den ligger over 35 prosent lavere enn toppnoteringen fra vel 14 måneder siden.

Skeptisk til banker

Etter finanskrisen i 2008-09 rykket kinesiske frem og overtok europeiske og amerikanske – målt i børsverdi. Investorer er skeptiske til hva som skjuler seg i balansene i form av misligholdte og råtne lån og har sendt kursene kraftig ned.

Storbanken Bank of China prises til vel fem ganger forventet inntjening (pe) og har en børsverdi på 151 milliarder dollar. Amerikanske Wells Fargo, som er verdens største bank målt i børsverdi, prises til mer enn det dobbelte basert på forventet inntjening.

Bankanalytiker Leon Qi hos Daiwa Capital Markets tror de kinesiske bankene har store skjulte misligholdte lån og må tilføres ny kapital. Meglerhuset har brukt tre ulike metoder for å se hvor sårbare de største bankene er.

«Vi mener at reelle misligholdte lån ligger på mellom seks og 18 prosent», konkluderer Qi hos Daiwa.

Må tilføres kapital

Bankene oppgir at misligholdte lån ligger på godt under to prosent.

«Våre stresstester viser at det er uunngåelig at bankene ikke tilføres ny kapital. Mislighold på 18 prosent er det kritiske nivået for at bankene skal forbli solvent», skriver Qi hos Daiwa Capital Markets.

Han mener at dette allerede er priset inn i kinesiske bankaksjer, men utelukker ikke sjokk i aksjemarkedet når bankene må tilføres frisk kapital.

«Det er for tidlig å si om hele banksektoren vil bli tilført kapital snart. Vi tror at markedet gradvis vil prise inn en nedsiderisiko når det er negative makroøkonomiske nyheter eller for banksektoren. Det vil legge en demper på bankaksjene», skriver Daiwa Capital Markets i rapporten.

Markedene

De asiatiske børsene er retningsløse på mandag formiddag. Tokyo-børsen har en svak oppgang etter at sentralbanksjefen i et intervju indikerte at det rom for å sende renten lavere. Sentralbanken innførte negativ rente i slutten av januar.

Den japanske valutaen har svekket seg med 0,5 prosent mot amerikanske dollar på mandag.

Nordsjøolje (Brent 1. posisjon) har falt med 75 cent (-1,47%), men klarer fortsatt å holde seg over 50 dollar fatet med en pris på 50,13 dollar.

Årsaken er blant annet den siste ukesrapporten fra Hughes Baker som viser at produksjonen ble igangsatt ved 10 oljerigger i USA den siste uken.

Det totale antallet 406 er rigger, viser den ukentlige riggtellingen som Baker Hughes la frem fredag kveld. Dette er åttende uke på rad der antallet aktive oljerigger øker.

Vi vil høre fra deg! Hva synes du om Finansredaksjonen? Gi oss gjerne tilbakemelding her.

LikeTweet

No comments:

Post a Comment