Sverige
Det er akutt mangel på kokker i Sverige, ifølge bransjeorganisasjonen Visita.
Artikkelen er lagt til i din leseliste.
– Kokkemangelen er akutt og et av de alvorligste problemene vi står overfor nå, sier Peter Thomelius i Visita.
Stadig færre søker seg til restaurantbransjen i Sverige, samtidig som næringen vokser, konstaterer han.
En av årsakene til kokkemangelen er at mange kvinner forlater yrket, mener Kristina Holmsen, som er kokkelærer ved Internationella restaurangskolan i Stockholm.
Røff mannskultur
Bransjen er preget av en røff mannskultur, noe som kanskje avskrekker mange jenter fra å satse på kokkeyrket, sier hun.
Det er en myte, mener lederen ved Restaurangakademien i Stockholm, Markus Löfgren.
– En slik sjargong fins ikke bare i kokkebransjen, men også i mange andre yrker, blant annet innen byggenæringen, sier han.
Håndverket forsvinner
Mangelen på dyktige kokker som brenner for yrket, vil resultere i dårligere kvalitet på maten som serveres på svenske spisesteder, frykter han.
– Håndverket forsvinner ofte til fordel for konkurransemomentet i undervisningen. Det premieres i kokkekonkurranser, samtidig som elevene kanskje ikke vet hva som er bak og fram på en oksefilet, sier Löfgren.
– Drivkraften bør være kjærlighet til yrket, ikke bare å konkurrere og bli kjendis, mener han. (©NTB)
No comments:
Post a Comment