Wednesday, August 17, 2016

Corruption Expert if indicted sales manager: – E24

Torsdag ble det kjent at Økokrim dropper korrupsjonssaken mot Kongsberg Gruppen – men at tidligere salgssjef Dag Tore Sekkelsten tiltales for å ha bedrevet «omfattende økonomisk utroskap».

Han var salgssjef i datterselskapet Kongsberg Defence & Aerospace da en rekke kontrakter med rumenske myndigheter ble inngått i perioden 2000-2008.

Sekkelsten er tiltalt for å ha tappet Kongsberg Gruppen for minst 180 millioner kroner.  Han nekter straffskyld.

Korrupsjonsforskere E24 har snakket med sier at de stusser på at én mann kan ha stukket unna 180 millioner kroner alene.

– Her er det ikke snakk om kun ett råttent eple som har ødelagt, men en bedrift som har blitt avslørt, sier korrupsjonsforsker Petter Gottschalk ved Handelshøyskolen BI.

- Salgssjefen har blitt gjort til syndebukk, som ofte tilfelle er i slike saker. Jeg er skuffet over at topplederne går fri.

 <p><b>TILTALT:</b> Dag  Tore Sekkelsten</p>

TILTALT: Dag Tore Sekkelsten

Tina Søreide, professor og korrupsjonsforsker ved NHH, har vanskelig for å skjønne, basert på informasjonen som nå er fremme, hvordan salgssjef Sekkelsten alene kan ha tappet selskapet i en slik skala som tiltalen nevner.

– Dette er en pussig sak fordi han tilsynelatende har underslått 180 millioner ved å skjule det som «tomme» transaksjoner til agenter og underleverandører, sier hun til E24.

Avsluttet etterforskning

–  Slike transaksjoner forbinder vi normalt med bestikkelser, og da noe som gjerne skjer til fordel for selskapet, påpeker hun.

– Det ville være forunderlig om dette er gjort kun for hans egen personlige vinning. Det blir spennende å følge saken, sier professoren.

Økokrim har henlagt korrupsjonssiktelsen mot selskapet «etter bevisets stilling».

 <p>Professor og korrupsjonsforsker  Tina Søreide ved NHH.</p>

Professor og korrupsjonsforsker Tina Søreide ved NHH.

Hvis selskapet ikke er involvert, skulle de være offer for underslaget, påpeker Søreide.

– Vi har imidlertid hatt flere saker internasjonalt der man har endt opp med at det er individer som blir holdt ansvarlig når det i utgangspunktet har sett ut til å være selskapet som var involvert og tjent på forholdene. Hva vi kan anta om forholdene i denne saken begrenser seg til hva som kan bevises.

Det er uansett vanskelig å tro at salgssjefen har handlet alene.

Hennes professorkollega på BI, Petter Gottschalk, mener det er synd at Økokrim ikke har funnet beviser for ytterligere tiltaler.

– Det er opplagt at han ikke er den eneste i selskapet som har vært involvert i dette, enten det gjelder kjennskap eller direkte involvering, mener han.

– Men systemet er jo slik at Økokrim kun kan ta saker til retten som de tror de kan bevise.

Økokrim har avsluttet etterforskningen, og vil ikke fortsette å lete etter andre involvert i selskapet, ifølge førstestatsadvokat Marianne Djupesland i Økokrim.

– Selskapet har i dag påpekt at det har vært en læring i denne saken, med tanke på hvordan dette kunne skje uten at noen har oppdaget det. Men det er ikke rettet mistenke mot andre personer i selskapet, sier hun.

– Mener dere at Sekkelsten kan ha gjort dette helt alene, uten noens kjennskap?

– Ja. Det kan se ut til at det har vært tilfelle.

– Beriket seg selv

Forholdene Økokrim har etterforsket gjelder leveranser av avansert kommunikasjonsutstyr til hæren i Romania, med en anslått verdi på over 1,4 milliarder kroner.

Det man nå tar ut tiltale for, er det Økokrim beskriver som «tapping» av minst 180 millioner kroner fra disse kontraktene.

Pengene skal ha vært fordekt som betalinger til agenter og en underleverandør, mens de altså fant veien til salgssjefen og hans partnere, ifølge Økokrim.

– Pengene er benyttet til å berike salgssjefen og andre utenfor selskapet, skriver Økokrim i tiltalen.

Saken fortsetter under annonsen.

Fikk sparken

Kongsberg Gruppen hyret inn granskingsavdelingen til revisjonsselskapet PWC i 2012, for å bistå da saken ble rullet opp.

Høsten 2013 besluttet ledelsen, etter dialog med PWC, å legge vekk saken – fordi man ikke fant noen forhold som tilsa at man skulle gå videre.

 <p>Førstestatsadvokat Marianne  Djupesland i Økokrim.</p>

Førstestatsadvokat Marianne Djupesland i Økokrim.

Økokrim fikk dog tak i rapporten, og fattet interesse.

Den interne etterforskningen endte i at salgssjef Sekkelsten ble avskjediget i 2015.

Kommunikasjonsdirektør Ronny Lie i Kongsberg Gruppen sier styret og styreleder forut for siktelsene i 2014 ikke kjente til PWC-rapporten.

– Styret har i ettertid stilt seg spørsmål om saksbehandlingen i administrasjonen var forsvarlig. Og konklusjonen var at ja, det var den, og det var også konklusjonen fra eksternt juridisk hold. Men listen for å ta slike saker opp i styret vil ligge lavt i fremtiden, sier Lie.

– Styret mener å ha håndtert saken på en grundig og forsvarlig måte, sier han.

(saken fortsetter under bildet.)

  <p><b>PRESSEKONFERANSE:</b>  Administrerende direktør i Kongsberg Gruppen  Walter Qvam og styreleder Finn Jebsen under en  pressekonferanse i 2013, etter at selskapet da ble  siktet for grov korrupsjon i forbindelse med  leveranser til Romania. Det er i dag besluttet at  det ikke reises tiltale mot selskapet, og  anklagene legges bort. En tidligere ansatt er  imidlertid satt under tiltale for økonomisk  utroskap mot Kongsberg.  <a  class=""  href="http://e24.no/jobb/kongsberg-gruppen/walter-qvam-gir-seg-i-kongsberg-gruppen/23603789">Qvam  varslet sin avgang som konsernsjef</a>  tidligere i år, etter å ha ledet  selskapet siden 2008. Saken - hvor selskapet  altså ikke er tiltalt - skjedde før han  ble ansatt.</p>

PRESSEKONFERANSE: Administrerende direktør i Kongsberg Gruppen Walter Qvam og styreleder Finn Jebsen under en pressekonferanse i 2013, etter at selskapet da ble siktet for grov korrupsjon i forbindelse med leveranser til Romania. Det er i dag besluttet at det ikke reises tiltale mot selskapet, og anklagene legges bort. En tidligere ansatt er imidlertid satt under tiltale for økonomisk utroskap mot Kongsberg.  Qvam varslet sin avgang som konsernsjef tidligere i år, etter å ha ledet selskapet siden 2008. Saken – hvor selskapet altså ikke er tiltalt – skjedde før han ble ansatt.

Økokrim: – Penger i egen lomme

Økokrim ønsker ikke å gå konkret inn på hvor mye penger de mener har gått til salgssjef Sekkelsten personlig.

– Det er en relativt sett mindre andel enn totalbeløpet på 180 millioner, sier førstestatsadvokat Marianne Djupesland i Økokrim.

– Er det mindre enn halvparten?

– Ja, det er det.

– Hvor mye mindre?

– Økokrim mener å kunne bevise at det dreier seg om en mindre andel av det beløpet, men dette skal vi komme tilbake til under rettssaken.

Pengene har ifølge Djupesland gått til den tidligere salgssjefens egne selskaper.

– Det som vi mener har skjedd er at han har «tappet» Kongsberggruppen, ved å utbetale store summer for avtaler han visste bare var «luft», for å si det forenklet. Da har han handlet i strid med sin arbeidsgivers interesser.

(saken fortsetter under bildet.)

 <p><b>SVINDLET:</b>  Ifølge tiltalen fra Økokrim tappet den  tidligere salgssjefen verdier for 180 millioner  kroner fra kontrakter underselskapet Kongsberg  Defence Communications inngikk i Romania mellom  2000 og 2008. Mannen nekter straffeskyld for  påstandene om økonomisk  utroskap.</p>

SVINDLET: Ifølge tiltalen fra Økokrim tappet den tidligere salgssjefen verdier for 180 millioner kroner fra kontrakter underselskapet Kongsberg Defence Communications inngikk i Romania mellom 2000 og 2008. Mannen nekter straffeskyld for påstandene om økonomisk utroskap.

– Hvordan havnet pengene hos Sekkelsten?

– Det er avdekket innviklede pengestrømmer og kompliserte selskapsstrukturer, hvor salgssjefen i samarbeid med utenlandske personer har fått ut penger fra Kongsberg-gruppen. Pengene er sluset til selskaper i såkalte skatteparadiser, deretter er det blitt gjort en «split», slik at noe har gått til videre til ham selv. Noe er også tatt ut i kontanter uten at vi da vet hvem som til slutt nøt godt av pengene.

Betydelig i norsk målestokk

NHH-professor Tina Søreide beskriver saken som betydelig, både i norsk og internasjonal målestokk.

– Dette er et stort underslag, selv om vi har eksempler på enda større saker, sier hun.

Søreide mener det er spesielt ett aspekt det er sentralt å finne ut av.

– Det ville være interessant å vite hvordan disse betalingene henger sammen med virksomheten i Romania, og om de samme agentene og underleverandørene også har vært involvert i å skaffe kontrakter til Kongsberggruppen.

Dag Tore Sekkelsten har ikke besvart VG/E24s henvendelser. Hans forsvarer Christian B. Hjort sier at den tidligere salgssjefen ikke ønsker å uttale seg i detalj om den alvorlige tiltalen.

Advokaten sier imidlertid dette på vegne av sin klient:

– De avtaler han inngikk i Romania på vegne av Kongsberg var i Kongsbergs interesse. Så han erkjenner ingen straffskyld for utroskap.

No comments:

Post a Comment