Oljefondet
Oljefondet snudde nedtur til opptur i andre kvartal.
Artikkelen er lagt til i din leseliste.
Statens pensjonsfond utland, også kalt oljefondet, leverte betydelig bedre avkastning mellom april og juni i år sammenlignet med fjorårets periode, ifølge kvartalsrapporten onsdag. Kronestyrkelse og britisk utmelding av EU påvirker resultatet.
Rentepapir-byks
Avkastningen på fondet investeringer i aksjer, rentepapirer og eiendom var på 1,3 prosent, tilsvarende 94 milliarder kroner.
- Etter en periode med relativt rolige markeder i begynnelsen av kvartalet, førte Brexitavstemningen i Storbritannia til et fall i Europa. Markedene hentet seg imidlertid relativt raskt inn igjen, men med store sektorforskjeller. Det var blant annet svak avkastning for finansselskaper, sier nestleder Trond Grande i Norges Bank Investment Management (NBIM) i en melding onsdag.
l Oljefondet er på drøyt 7000 milliarder kroner fordelt på aksjer, obligasjoner og eiendom.
l Forvaltes av Norges Bank Investment Management (NBIM).
l Gjennomsnittlig årlig avkastning siden 1998 er på 5,52 prosent.
Vis mer
Ifjor tapte oljefondet 73 milliarder (-0,9%) kroner i andre kvartal på grunn av lave renter og et svakt aksjemarked i USA.
Negativt i eiendom
Avkastningen på fondets aksjeinvesteringer var på 0,7 prosent i andre kvartal (-0,2), mens avkastningen på rentepapirer var på 2,5 prosent (-2,2).
På aksjesiden var det investeringer i kraft, helse og vannforsyning som utviklet seg best, mens konsum- og finansaksjer trakk var svakest, ifølge NBIM.
Avkastningen for europeiske aksjer var ned tre prosent mens amerikanske aksjer var opp 3,3 prosent. Asia og fremvoksene markedene var opp 1,8 prosent og 3,1 prosent, respektivt.
Eiendomsinvesteringene fikk en avkastning på -1,4 prosent (2,0). Rentenivåene i de utviklede markedene falt gjennom andre kvartal, og særlig etter folkeavstemningen i Storbritannia. Det var statsobligasjonene som ga størst avkastning i perioden, opplyser NBIM.
Rundt en fjerdedel av rentepapirporteføljen er plassert til negativ rente, primært i eurosonen og i Japan. Rentene falt kraftig i kjølvannet av Brexit-avstemningen, samtidig som pundet svekket seg, opplyser NBIM.
- Obligasjonsinvesteringene fikk en kursgevinst på grunn av fallende rentenivåer. På lang sikt er dette imidlertid negativt for fremtidig avkastning på renteinvesteringene, sier Grande.
- Det lånes stadig lengre, til stadig lavere renter. I porteføljen har det medført at rentefølsomheten har økt, sier han på dagens presentasjon.
Kraftig kronebidrag
Det positive kvartalet etterfølger en svak start på året. Avkastningen i årets tre første måneder var på -0,6 prosent, eller -85 milliarder kroner. Det gir et samlet urealisert gevinst på 9 milliarder kroner i første halvår.
I andre kvartal ble 24 milliarder tatt ut av fondet. Kroneststyrkelsen bidro til å øke fondets verdi med 28 milliarder kroner.
- Lavere tilførsel fra petroleumsinvesteringene enn før gjør at fondet mer avhengig av fondets avkastning, sier visesentralbanksjef Egil Matsen i Norges Bank under dagens presentasjon.
Per utgangen av juni utgjorde oljefondets forvaltningskapital 7177 milliarder kroner. Per onsdag morgen var verdien på omlag 7300 milliarder kroner.
Den samlede avkasntingen siden oppstarten av oljefondet er på 2685 milliarder kroner, ifølge Matsen. Siden oppstarten har fondet hatt en årlig meravkastning på 0,24 prosent, ifølge kvartalspresentasjonen.
Fondet var ved utgangen andre kvartal investert med 59,6 prosent i aksjer, 37,4 prosent i rentepapirer og 3,1 prosent i eiendom. Oljefondet har en uttalt langsiktig ambisjon om at eiendomseksponeringen skal være inntil fem prosent.
Per utgangen av 2015 var oljefondet investert i over 9000 selskaper i 78 land. Oljefondet stemte på omlag 7000 generalforsamlinger i andre kvartal, opplyser fondet under dagens presentasjon.
Les også: Folketrygdfondet knuste markedet med lakseaksjer
Nordmenn er mest villige til å betale for nettaviser
Borekjempe legges i opplag i Norge
Se DNtv:
No comments:
Post a Comment