Friday, January 29, 2016

Japan in trouble – lowers key rate to below zero – Aftenposten



Den japanske sentralbanken overrasket verdens finansmarkeder fredag da den senket renten på bankenes innskudd i sentralbanken til minus 0,1 prosent.

Børsen opp, yen ned

Børsene i Asia og Europa steg på den uventede nyheten fra Tokyo, mens den japanske valutaen yen falt mot andre store valutaer.

Les også

Hovedstyret i sentralbanken var delt i synet på om det er behov for å senke renten til under null. 5-4 stemte for rentekuttet, skriver nyhetsbyrået Reuters.

- Dette er en aggressiv tilnærming med «pisk og ingen gulrot» for å stimulere investeringene ettersom innskytere i hovedsak blir straffet for å sitte på kontanter, sier Martin King i rådgivningsselskapet Tyton Capitol Advisor i Tokyo til det britiske nyhetsbyrået.

Sa noe annet i forrige uke

Med fredagens beslutning må japanske banker betale for å plassere penger i sentralbanken. Hensikten er å få dem til å låne ut pengene i stedet. Dette kan få opp investeringene i næringslivet og folks forbruk.

Så sent som i forrige uke sa sentralbanksjef Haruhiko Kuroda at han anså negativ rente for å være riktig virkemiddel.

I en høring i nasjonalforsamlingen sa han at ytterligere pengepolitiske tiltak burde skje ved å utvide programmet for å kjøpe opp verdipapirer i markedet.





Trykker flere penger

Sentralbanken har mandat til å bruke inntil 80.000 milliarder yen (5700 mrd. kr) i året til slike oppkjøp.

Slike kvantiative lettelser i pengepolitikken, som dette kalles, omtales også som å sette i gang seddelpressen for å trykke mer penger.

Formålet med å senke renten til under null er å få opp prisveksten. Dette skal bidra til å få til større aktivitet i økonomien.

Les også

Flere land med negativ rente

Den ekstreme pengepolitikken med negativ styringsrente er innført i flere europeiske land det siste året.

Norge er ikke blant dem, men Norges Bank satte i fjor ned sin styringsrente to ganger til 0,75 prosent i fjor.

Noen norske økonomer utelukker ikke at også sentralbanksjef Øystein Olsen kan bli tvunget til å følge etter Japan, eurolandenes sentralbank ESB, Danmark, Sverige og Sveits som alle har innført negativ rente.

Japans særskilte prisproblem

Fallende priser og tidvis negativ prisvekst har vært et hovedproblem i Japans økonomi siden begynnelsen av 1990-tallet.

Les også

Dette rammer økonomien ved at folk og bedrifter utsetter å kjøpe varer og tjenester, og foreta investeringer, til senere under forventninger om at alt skal bli billigere.

Prisene i Japan falt 0,1 prosent fra november til januar. På årsbasis er prisstigningen 0,2 prosent.

Kraftig oppgang i oljeprisen

Oljeprisen var stabil over 35 dollar fatet i morgentimene. Siden mandag har prisen på nordsjøolje steget over 16 prosent.

Europeiske børser hadde steget rundt 1 prosent etter én times handel. Oslo Børs var opp 0,3 prosent.

LikeTweet

No comments:

Post a Comment