Thursday, January 28, 2016

Russia – Saudi Arabia proposes global oil production cuts – Aftenposten



OPEC-kjempen Saudi-Arabia har ifølge Russland foreslått et globalt kutt i oljeproduksjonen på opp til 5 prosent. Oljeprisen spratt opp da nyheten kom.

Nordsjøolje ble omsatt for over 36 dollar fatet, en oppgang på nesten 6 prosent, etter kunngjøringen, før den sank til under 34 dollar utover ettermiddagen torsdag.

Dersom påstanden fra Russland stemmer, kan vi stå overfor den første universelle avtalen på over et tiår om å dempe produksjonsoverskuddet som har bidratt sterkt til et kraftig fall i oljeprisen det siste året.

Russlands energiminister Aleksander Novak sier Saudi-Arabia har foreslått at verdens oljeproduserende land kutter produksjonen med opp til 5 prosent. For Russland – verdens største oljeprodusent, vil det innebære et kutt på rundt 500.000 oljefat per dag.

- Dette er et tema som diskuteres, det er for tidlig å snakke om, sa Novak til pressen etter å ha røpet forslaget fra saudiaraberne.

Fire OPEC-delegater sier imidlertid til nyhetsbyrået Bloomberg at de ikke har hørt at det planlegges noen samtaler.

Prøveballong?

Ifølge Bloombergs kilder er det neste planlagte møtet i oljekartellet først i juni.



- Det er mulig at Russland lodder stemningen for å finne ut hvordan OPECs medlemsland vil reagere på ideen om kutt, sier Jason Bordoff, direktør for Center on Global Energy Policy ved Columbia University til Bloomberg.

Norge utenfor

Markedene verden over reagerte imidlertid umiddelbart på ryktene om en forestående avtale. Et globalt kutt i dette omfanget vil nemlig umiddelbart redusere det globale produksjonsoverskuddet, som overskrider etterspørselen med én million fat om dagen.

Både Russland, USA og Norge står utenfor oljekartellet OPEC. Den russiske energiministeren sier et ministermøte kan være på trappene mellom OPEC og andre oljeland. Russland er klar for slike samtaler, men Norge vil ikke delta i noen oljeregulering.

- Norge har ingen planer om produksjonsregulerende tiltak, sier informasjonssjef Ella Ege Bye Mørland i Olje- og energidepartementet til Dagens Næringsliv.

Krevende

Arbeiderpartiets energipolitiske talsmann Terje Lien Aasland påpeker overfor samme avis at Norge er en såpass liten råoljeprosent i forhold til OPEC-land og Russland at norske kutt ikke monner.

- Det er de store aktørene med betydelige reserver og store volumer, som begynner å kjenne det nå, sier han og tilføyer at også for Norge har de lave oljeprisene vært krevende.

Oljeprisen var nede i 27 dollar fatet tidligere i januar – den laveste nivået på tolv år og en kraftig fall fra toppnoteringen på 115 dollar fatet for halvannet år siden.

Skiferoljeboomen i USA og OPECs pumping av mer olje inn i markedet i kampen om markedsandeler, har mye av skylda.

I fjor ble det på verdensbasis produsert 96,3 millioner fat olje per dag. Bare 94,5 millioner fat per dag ble konsumert. Hver dag ble dermed om lag 1,8 millioner fat lageret, ifølge ukeavisen The Economist.

LikeTweet

No comments:

Post a Comment