Friday, January 22, 2016

Longed contract to Aker Solutions Shall determine how Asgard ship … – E24



Den 13. januar i år ble det kjent at det nå var blåst nytt liv i utbyggingen av Trestakk-feltet i Norskehavet.

Ni måneder etter at Statoil og partnerne ExxonMobil og Eni la prosjektet på is, annonserte man den 13. januar i år at man hadde fattet konseptvalget for feltet.

Prosjektet ble utsatt for å få ned kostnadene, og etter å ha utsatt beslutningsprosessen for å gå tilbake til «tegnebrettet» har man nå klart å kutte utbyggingskostnadene med rundt 30 prosent.

Ifølge en uttalelse fra olje- og energiminister Tord Lien (Frp) vil prosjektet nå koste rundt ni milliarder kroner.

Går alt etter planen, vil de omtrent 65 millioner fatene oljeekvivalenter med olje og gass, hvorav 50 millioner er olje, bli utvunnet fra 2018.

Statoil og partnerne har fortsatt ikke fattet den endelige investeringsbeslutningen, som er ventet en gang i løpet av året, og det er dermed ikke klart hvem som faktisk skal stå for utbyggingen.

Aker Solutions har imidlertid sikret seg et par kontrakter for forhåndsarbeidet som skal gjøres før utbyggingen kommer i gang. I tillegg har selskapet fått opsjoner på å muligens få stå for deler av utbyggingsarbeidet.

Det kommer frem i en melding som selskapet la ut på intranettet sitt i dag.

Aker Solutions vil ikke opplyse størrelsen på kontraktene overfor E24, men dette er utvilsomt etterlengtede millioninntekter for selskapets MMO-virksomhet (vedlikehold og modifikasjon) som har måttet nedbemanne og kutte kraftig i kjølvannet av oljeprisfallet. Selskapet fikk blant annet ikke fornyet en viktig rammeavtale innen MMO med Statoil før jul.

E24 får opplyst at det særlig er Trondheims-kontoret til Aker Solutions’ MMO-virksomhet som skal gjøre mye av arbeidet i de nye kontraktene.

Les om de tøffe tidene i Aker Solutions: Legger ned i Tromsø – utelukker ikke flere kutt

Utnytter gammel traver

Trestakk-feltet vil bli bygget ut som et rent undervannsfelt (subsea) som kobles til Åsgard-feltet.

Dermed får Statoil utnyttet produksjonsskipet som har vært i drift på Åsgard A siden mai 1999 til å ta imot oljen og gassen fra Trestakk.

Her er en oversikt over avtalene Aker Solutions nå har fått:

  • Den første er en såkalt FEED-kontrakt (forhåndsingeniør- og designarbeid) for tilkoblingen av Trestakk-utbyggingen tilbake til Åsgard A-feltet, inkludert hvilke modifikasjoner som må gjøres på produksjonsskipet på Åsgard A.
  • I tillegg har de fått en opsjon på å utføre ombyggingen av dekket (topside) på produksjonsskipet på Åsgard A, slik at det kan ta imot produksjonen fra Trestakk.
  • Den andre avtalen innebærer at Aker Solutions skal gjennomføre en konseptstudie for fremtidig produksjon på Åsgard A med lavere brønntrykk (Low Well Production Project). Dette vil kunne legge til rette for videre produksjon på Åsgard.

Ifølge Aker Solutions starter både FEED-arbeidet og konseptstudien med en gang, og arbeidet vil pågå utover vinteren og våren.

Hvis Statoil innløser opsjonene i kontrakten, vil Aker Solutions arbeide med begge de to prosjektene frem til endelig ferdigstillelse i 2019, ifølge selskapet selv.

Statoil opplyser til E24 at det ikke er tildelt noen ytterligere kontrakter til Aker Solutions eller andre så langt.

I tillegg til kontraktene som nå er utlyst skal det gjennomføres studier (FEED) og etter hvert utbygging av selve subsea-anlegget på Trestakk, men her er kontraktene altså ikke tildelt per dags dato.

Les også: Lundin-sjefen roser Statoils milliardkutt – men kjører solo på nabofeltet

No comments:

Post a Comment