Thursday, January 28, 2016

Oil prices rise on statements by Russia’s Energy Minister – E24

Prisen på et fat Nordsjøolje steg bratt torsdag ettermiddag etter at russiske nyhetsbyråer og internasjonale medier melder at den russiske energiministeren åpner for at det kan være på tide å justere produksjonen av olje.

Få nyhetene og reaksjonene først i Aksjelive

– Det er flere som posisjonerer seg for et produksjonskutt, sier oljeanalytiker Torbjørn Kjus i DNB til E24 kort tid etter at nyheten ble kjent.

– Nå foregår det et møte i Russland. Lederne for de russiske oljeselskapene ser ut til å ta til orde for at de bør samarbeide med OPEC om produksjonskutt. Det er nye toner fra Russland. Det er også kommet meldinger om at Saudi-Arabia kan komme til å kutte sin produksjon med 5 prosent, sier Kjus.

Dersom Saudi-Arabia og Russland kutter kommer man fort opp i et produksjonskutt på én million fat per dag, mener han.

Oppdatering 16:30: Fire delegater fra OPEC sier at de ikke har hørt om noen møteplaner for å diskutere produksjonskutt.  Det neste planlagte toppmøtet i OPEC er i juni.

Til Bloomberg sier Jason Bordoff, direktør for Center on Global Energy Policy ved Columbia University i New York, at «det er mulig at uttalelsene fra Russland kan ha vært en test for å sjekke hvordan OPEC vil reagere på tanken om et felles kutt i produksjonen».

Vi følger saken direkte i E24 Aksjelive

Prispress

De lave oljeprisene som har preget verdens og norsk økonomi det siste halvannet året, skyldes i stor grad at det produseres langt mer olje enn det som etterspørres.

Siden har oljekartellet OPEC, Russland og USA – der det har skjedd en revolusjon av billig oljeproduksjon de siste årene – vært i en stillingskrig der det har vært høyst uklart hvem som skulle gi seg først. Flere av Opec-landene har nemlig sagt gjentatte ganger at det ikke vil komme på tale med ensidige kutt i produksjonen. 

Men presset har ikke avtatt på verdens to største enkeltstående produsenter av olje – Russland og Saudi-Arabia – av den grunn.

Og nå er det nettopp Russlands energiminister Alexander Novak som har uttalt at landet er klart for å møte de andre store oljeeksportørene i verden for å diskutere en potensiell «koordinering av produksjonen».

Aka kutt.

Seriøs reaksjon

Markedsreaksjonen viser at de siste utsagnene fra Novak og Russland i alle fall foreløpig tas seriøst.

Slik gikk oljeprisen da nyheten ble kjent, den røde boksen viser utviklingen etter at uttalelsene ble kjent.

På børsen ble det også jubel, Statoil var en periode opp over ni prosent, Seadrill er opp rundt 17 prosent, Subsea 7 opp snaue 11 prosent og seismikkselskapet PGS opp over 11 prosent.

Sjekk denne listen:

– Ikke helt sikre

Oljeanalytiker Torbjørn Kjus i DNB  Markets.
Oljeanalytiker Torbjørn Kjus i DNB Markets.

Nå gjenstår det likevel å se om meldingene faktisk vil føre frem til at OPEC og andre produsenter tar grep.

For selv om Saudi-Arabia er Opecs sterkeste spiller, og dermed har innflytelse på mange av medlemmene der, er det en mektig Opec-nasjon som ikke er på god fot med saudiene om dagen: Iran.

Iran har også nylig fått lempet på sanksjonene som verdenssamfunnet har hatt mot landets oljeindustri. Det kan i seg selv bane vei for at Iran trapper opp produksjonen, noe som vil motvirke eventuelle andre kutt.

Dermed er det et russisk-saudisk-iransk triangel som nå må komme til en løsning:

– I tillegg kan resten av OPEC komme på banen, og Irak er på glid. Da gjenstår det bare at Iran ikke oppskalerer produksjonen for fullt. Jeg tror Saudi-Arabia og Russland kan kutte hvis Iran går med på det.

– Hvor troverdige er disse meldingene?

– Vi er ikke helt sikre ennå. Vi får vel dette litt mer sikkert i løpet av de neste dagene. Det hadde vært fint med noen offisielle uttalelser fra politiske ledelse.

Novak-snakk

Oppgangen kommer altså etter at den russiske energiministeren Novak har uttalt at det er fornuftig å diskutere situasjonen i oljemarkedet, og at eksportlandene i OPEC forsøker å organisere etmøte med andre produsenter neste måned. Det melder blant andre Reuters.
Uttalelsene har satt fart i oljeprisen, hvor ethvert tegn på at oljeproduksjonen kan bli kuttet slik at overtilbudet blir redusert, blir tolket som et positivt tegn for prisen. 

Nyheten kommer også bare to dager etter at Iraks oljeminister kom met uttalelser som også ble tolket som at Saudi-Arabia og Russland var på gli for å kutte.

Koordinering av produksjonen

Wall Street Journal rapporterer at den russiske energiministeren sier at landet er klart for å møte de andre store oljeeksportørene i verden for å diskutere en potensiell «koordinering av produksjonen». Avisen siterer det russiske nyhetsbyrået RIA.
Avisen skriver videre at russiske talsmenn tidligere har avvist at man har planer om å kutte produksjonen, blant annet fordi det er vanskelig gitt været i de regionene den meste av produksjonen i Russland foregår.
Den russiske energiministeren skal imidlertid ha sagt at situasjonen «har endret seg noe» i sine uttalelser torsdag.
Russland er hardt rammet av oljenedturen, og ettersom landet ikke har et oljefond, har prisfallet rammet landets offentlige økonomi hardt.
Landet produserer nå på nivåer vi ikke har sett siden den kalde krigen.

LikeTweet

No comments:

Post a Comment