Monday, August 29, 2016

500 lose their jobs in Norpost – E24

Saken oppdateres.

De såkalte sonenøklene gir tilgang til postkasser som er bak låst dør. Selskapet forklarer at de ikke får tilgang til disse nøklene.

 – Det er en stor tragedie at 500 ansatte mister jobben i Norpost. Årsaken er at Samferdselsdepartementet har latt Posten Norge har sette konkurransen ut av spill ved å holde på sonenøklene til postkasser rundt omkring i hele landet, skriver Vibeke Hammer Madsen, sjef i Virke i en pressemelding.

Postens sonenøkler er system-/universalnøkler som gir tilgang til flere bestemte postkasseanlegg i geografisk avgrensede områder.

Dagens Næringsliv opplyser at selskapet fra før av hadde rundt 900 ansatte. Dermed forsvinner over halvparten av jobbene i Norpost.

Posten: – Kan ikke utlevere nøkler

Posten mener de ikke kan utlevere nøklene til postkasseanleggene i boligblokker uten å ha et rettslig grunnlag for det.

– Jeg stiller meg sterkt undrende til hvordan sonenøkler plutselig skal være årsaken til oppsigelser hos Norpost. De har konkurrert med Posten om levering av post i 30 år, blant annet brev og blad som veier over 50 gram, sier konserndirektør for kommunikasjon, Elisabeth H. Gjølme i Posten Norge i en pressemelding.

Ønsker like vilkår

EUs postdirektiv åpnet for konkurranse om levering av brev og småpakker i Norge fra 1.1.2016. I pressemeldingen skriver Norpost at de har forholdt seg til at dette skulle bli en realitet, men at Posten nekter å dele nøkler med dem.

Ifølge selskapet strider dette med hva Samferdselsdepartementet mener er lovens intensjon.

– Det skulle har vært konkurranse i dette markedet etter at den nye postloven trådte i kraft 1.1.2016. Norpost har basert sin virksomhet på at det skal være konkurranse på like vilkår. Når dette ikke har inntruffet mister 500 ansatte nå jobben, skriver Virke-sjef Vibeke Hammer Madsen i pressemeldingen.

– Med tungt hjerte

Administrerende direktør Hege Stenmarck i Norpost synes det er en trist beskjed å gi.

– Det er med tungt hjerte Norpost i dag måtte meddele 500 ansatte at de ikke lenger har noe arbeid. Nedbemanningen skyldes at konkurransen i postmarkedet er satt ut av spill fordi Posten ikke vil dele sonenøkler til postkasser, skriver Stenmarck i pressemeldingen. 

Posten mener de har stilt opp på alle måter

Siden spørsmålet kom opp, har Posten Norge gitt innspill til Samferdselsdepartementet med tanke på en eventuell endring av regelverket, skriver Posten i pressemeldingen.

– Vi har stilt opp på alle måter for å bidra til avklaring på dette spørsmålet. Saken ligger nå hos myndighetene, og jeg oppfatter det som urimelig å hevde at vi hindrer konkurranse i postmarkedet. Posten Norge er betrodd et stort ansvar på vegne av postmottakerne, og vi er avhengig av at alle juridiske, økonomiske og praktiske aspekter er avklart, sier Gjølme.

No comments:

Post a Comment