Monday, August 22, 2016

Hollande, Merkel and Renzi promises new chapter – E24

Statoil opplyser til E24 at selskapet i våres startet en prosess der behovet for driftsbemanningen på norsk sokkel de neste tre årene har blitt evaluert, og at det har blitt identifisert tiltak med et effektiviseringspotensial på «vel 600» årsverk.

Mediekontakt for Statoils drifts- og leteaktiviteter på norsk sokkel, Morten Eek, påpeker imidlertid at det er for tidlig å si hva dette konkret vil ha å si i forhold til stillinger.

– Om vi bruker muligheten godt nå, vil en kunne planlegge for mye naturlig avgang, som det kommer betydelig av fremover i forbindelse med at ansatte går ut i pensjon. Noen felt skal også fases ut, og det vil da være mulig å ta ned noe bemanning naturlig på den måten, sier han.

Ifølge TV 2, som først meldte om nyheten, har ledelsen i konsernet orientert de ansatte om de mulige kuttene mandag.

Frykter høyere risiko

Nyheten vekker bekymring hos de ansatte.

En dramatisk og uventet omfattende beslutning, i og med at bemanningen i offshoresektoren allerede er skåret til beinet, mener konserntillitsvalgt Bjørn Asle Teige i fagforeningen SAFE.

– Vi frykter både at dette vil føre til at risikonivået øker, og at driftseffektiviteten går ned. Det vil føre til et inntektsfall for Statoil i milliardklassen, sier han.

Eek forsikrer om at sikkerheten står i høysetet når effektiviseringsprosessen skal gjennomføres.

 <p>Morten Eek, pressetalsmann i  Statoil for drift- og leteaktiviteter på  norsk sokkel.</p>

Morten Eek, pressetalsmann i Statoil for drift- og leteaktiviteter på norsk sokkel.

– Det er klart at vi er opptatt av å gjøre dette på en trygg og god måte. Derfor vil vi ha et eget utvalg som ser på risikoen knyttet til endringene i driftsmodellen på den norske sokkelen. Målet er helt klart at effektiviseringsprosessen skal gi et fortsatt høyt sikkerhetsnivå på norsk sokkel, samtidig som man trygger arbeidsplasser og forlenger levetiden på feltene, sier han.

Nye behov

Eek minner ellers om at Statoil har flere større prosjekter på gang, og opplyser at de også i den kommende treårsperioden har stillinger som skal besettes.

Han trekker frem oppstart på Gina Krogh i 2017, Aasta Hansteen i 2018 og kjempefeltet Johan Sverdrup i 2019.

– I sum ser vi at det vil være reduksjoner i antall stillinger på noen områder, men at nye stillinger kommer til i samme periode, sier han.

Arbeidet med å kartlegge behovet fortsetter gjennom høsten.

– Vi skal se på bemanningsrammene på norsk sokkel. Vi skal effektivisere, men fortsatt rekruttere fagarbeidere, og vi tar fortsatt inn lærlinger. Målet er å ha en driftssikker og lønnsom sokkel for fremtiden.

Stort effektiviseringsarbeid

Det har tidligere blitt kjent at alle Statoils ansatte har kunnet søke sluttpakke i forbindelse med en stor runde nedbemanninger i 2016. Selskapet har tidligere varslet kutt på mellom 1.100 og 1.500 faste ansatte i det inneværende året.

I tillegg har bruken av innleid arbeidskraft blitt betydelig redusert.

Denne prosessen har vært på konsernnivå og ikke omfattet virksomheten på norsk sokkel, som utgjør omtrent 5.000 stillinger.

Statoils store effektiviseringsarbeid startet for alvor mot slutten av 2013, og ble presentert av daværende Statoil-sjef Helge Lund på kapitalmarkedsdagen i London i februar 2014. Siden har etterfølgeren Eldar Sætre fulgt opp.

I tillegg til reduksjon i arbeidsstokken, forsøker Statoil å effektivisere gjennom blant annet ny teknologi og økt kontroll over prosjekter som uføres av underleverandører.

Det har en periode vært kjent at det har vært oppdragsgivers marked i oljesektoren, hvilket har medført nedbemanning også i en rekke leverandørselskaper.

No comments:

Post a Comment