Monday, August 29, 2016

Lost 430 billion on shares – Dagens Næringsliv

Asia i dag

Verdens største pensjonsfond fikk for to år siden økte fullmakter til å investere i aksjer. Det har påført det japanske pensjonsfondet enorme tap.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Government Pension Investment Fund er verdens største pensjonsfond og forvalter 130000 milliarder yen (10600 milliarder kroner) – større enn det samlede årlige bruttonasjonalprodukter for Norge, Sverige og Danmark.

Brexit-smell

Pensjonsfondet har hatt over 90 prosent av verdiene plassert i passive investeringer. Denne andelen er redusert til 82 prosent det siste årer og har begynt å bli mer selektive i investeringene.

Japan har siden midten av 1990-tallet hatt svært lav rente – de siste seks månedene har det vært negativ rente. Det meste av investeringene har vært plassert i japanske statspapirer.

Det japanske finansdepartementet har gitt pensjonsfondet fullmakt til å drive en mer aktiv forvaltning og plassere en større andel i aksjer – både i Japan og i utlandet. Dette har påført pensjonsfondet store tap i år.

Ifølge kvartalsrapporten tapte Government Pension Investment Fund 5200 milliarder yen i kvartalet og reduserte verdiene i fondet til 129700 milliarder yen (10518 milliarder kroner). Det er to år siden fondet fikk fullmakt til å plassere inntil halvparten av investeringene i aksjer.

I de foregående seks kvartalene fikk pensjonsfondet et positivt resultat på 4100 milliarder yen. Målet er en årlig realavkastning på 1,7 prosent.

Direktør Norihiro Takahashi, som overtok som toppsjef i mars, skylder på markedsuroen etter at britene stemte for å forlate EU (Brexit) i slutten av juni – en uke før kvartalet ble avsluttet.

- Resultatet fra det britiske valget ble annerledes enn hva markedet forventet. De amerikanske sysselsettingsstatistikkene for mai var mye verre enn markedsforventningene. På grunn av dette styrket yenkursen seg kraftig og det globale aksjemarkedet stupte, sier han i en uttalelse.

Forventer aksjekjøp

Nikkei-indeksen ved Tokyo-børsen har falt med 12,1 prosent hittil i år. Det meste av dette fallet skjedde fra nyttår frem til midten av februar da nøkkelindeksen falt med 21,2 prosent. De siste seks månedene har den steget med fire prosent – over to prosent på mandag.

Pensjonsfondet vil ikke foreta endringer i investeringsstrategien og forventer å øke aksjeinvesteringene i inneværende kvartal. Ifølge beregninger Bloomberg har foretatt vil fondet foreta aksjeinvesteringer på over 400 milliarder kroner for å oppfylle investeringsstrategien.

Ved utgangen av juni var 13 prosent av selskapets verdier plassert i utenlandske obligasjoner og 21 prosent i utenlandske aksjer.

- De har handlingsrom til å kjøpe. Pensjonsfondet er en type investor som kjøper når aksjer faller og verdiene av investeringene deres faller, sier direktør Hideyuki Suzuki hos SBI Securities til Bloomberg.

Pensjonsfondet er en gigant på det japanske aksjemarkedet. For første gang har fondet offentliggjort en detaljert oversikt som viser i hvilke selskaper de har investert.

Største aksjonær

Pensjonsfondet er største aksjonær i over 120 børsnoterte japanske selskaper, blant annet bilprodusenten Hondo Motor og finansinstitusjonen Mitsubishi UFJ Financial Group. Det er nest største aksjonær i Toyota og blant de ti største i 99 prosent av selskapene.

Dette er oppkjøp og posisjoneringer de har foretatt de siste to årene som en del av det nye mandatet pensjonsfondet fikk fra finansdepartementet.

- Omfanget og tilstedeværelsen i børsnoterte selskaper er stort. Nå som de er ferdige med skiftet over til aksjer kan de begynne å være mer selektive i hvilke selskaper de kjøper seg inn i, sier global markedsstrateg Yoshinori Shigemi hos JPMorgan Asset Management i Tokyo til Japan Times.

Markedene

Nikkei-indeksen ved Tokyo-børsen har gjort et byks på mandag etter uro i forrige uke hvor investorer ventet på signaler fra den amerikanske sentralbanksjefen.

Talen til Janet Yellen ble tolket som at det går mot en renteøkning i USA. Dette har svekket den japanske yenen og har sendt aksjekursene på japanske eksportører som Toyota, Honda og Mitsubishi Electric mellom tre og fire prosent høyere.

En svakere yenkurs er positivt for eksportsektoren.

Antall oljerigger i produksjon i USA var på 406 i forrige uke – det samme som foregående uke, viser riggtellingen fra Baker Hughes. Antall gassrigger falt med to til 81. Dette er første gang å ni uker at ikke flere oljerigger er satt tilbake i produksjon.

LikeTweet

No comments:

Post a Comment