Friday, August 26, 2016

Kongsberg Gruppen get help of the defense sector when oil market is under pressure – E24

Kongsberg Gruppen slapp fredag morgen resultater for andre kvartal som viste en bedring i marginene selv om omsetningen falt litt tilbake, hovedsakelig på grunn av de tøffe tidene i oljesektoren.

Driftsresultatet var noe bedre enn analytikernes konsensusforventning lå på i forkant.

Aksjen svingte litt opp ved børsåpning, men ligger ned 0,8 prosent tre timer inn i børsdagen. Les mer om kvartalstallene her.

Teknologi- og industrikonsernet må i disse dager lene seg mer på shipping- og forsvarsmarkedene for å sikre resultatene og aktivitetsnivået.

I tillegg har man satt i gang store satsinger ut mot andre maritime segmenter utenom oljen.

Dette bidrar blant annet til økte inntekter fra fiskenæringen og salg av produkter innen marin robotikk.

I sine prognoser for resten av året venter selskapet at «et generelt styrket» forsvarsmarked vil løfte resultatene i konsernet, og det er blant annet økt global usikkerhet og terroraktivitet som har fått flere land til å sette i gang med nye innkjøp og forsvarsinvesteringer.

Kongsberg Gruppen er delt inn i tre hoveddivisjoner hvorav to av dem driver innen forsvarssektoren.

For Kongsberg Defense venter man økt omsetning i andre halvår sammenlignet med samme tid i fjor, og på linje med første halvår i år.

Det vil i så fall gi en omsetningsvekst fra 4,1 til 4,5 milliarder kroner.

Her det salg av komponenter til fly, luftvernsystemer og missiler som blant annet kan gi økte inntekter fremover.

Når det gjelder Kongsberg Protech Systems venter selskapet økte inntekter i andre halvår, både sammenlignet med starten av året og sammenlignet med samme periode i fjor.

Til sammenligning ventes inntekter og marginer i Kongsberg Maritime, som er svært eksponert mot olje, offshore og shippingmarkedene, å falle i andre halvår.

(saken fortsetter under bildet.)

 <p><b>VARSLET NYE  KUTT:</b> Geir Håøy, konsernsjef i  Kongsberg Gruppen, har måttet sette i gang  nye kutt i Kongsberg Maritime i august på  grunn av oljebremsen. Økte inntekter fra  forsvarssektoren og andre næringer utenfor  oljen bidrar til å holde selskapets  resultater relativt stabile. Arkivbilde.</p>

VARSLET NYE KUTT: Geir Håøy, konsernsjef i Kongsberg Gruppen, har måttet sette i gang nye kutt i Kongsberg Maritime i august på grunn av oljebremsen. Økte inntekter fra forsvarssektoren og andre næringer utenfor oljen bidrar til å holde selskapets resultater relativt stabile. Arkivbilde.

Usikker på tidsrammen

Protech Systems har i noen år hatt relativt lav aktivitet sammenlignet med tidligere, fordi man har gått fra en fase der man leverte mange nye fjernstyrte våpenstasjon, blant annet til USA, til hovedsakelig å drive service og ettersalg i nyere tid.

Som E24 tidligere har skrevet, har selskapet over lang tid brukt store ressurser på aktiv markedsføring verden rundt av sine nye våpenstasjoner, og da særlig mediumcaliber-systemet kalt MCT-30.

Med våpenstasjoner menes plattformene med våpen som kan plasseres på kjøretøy eller skip.

I desember i fjor ble det kjent at forsvarsgiganten General Dynamics hadde valgt Kongsbergs våpenstasjon til å være en del av et større oppgraderingsprogram av de pansrede kjøretøyene kjent som Stryker.

I månedene siden den kunngjøringen har Kongsberg mottatt foreløpig mottatt mindre ordrer fordi programmet fortsatt er i en tidlig fase.

Det er likevel snakk om ordrer som til sammen hadde kommet opp i drøye 200 millioner kroner ved utgangen av juni.

Hvis den amerikanske hæren er fornøyd med de første enhetene og setter i gang en bestilling for deler eller hele flåten sin, vil ordresummene derimot økte til milliardbeløp for det norske konsernet.

Både investorer og analytikere har i noen år ventet spent på nyhetene rundt salget, og Stryker-programmet ser ut til å bli den første virkelig store kunden av de nye våpenstasjonene. 

– Løsner salget av mediumcaliberstasjonen nå?

– Nå skal vi levere første ordre i Stryker-programmet og så får vi se hva som skjer etter det, sier konsernsjef Geir Håøy i Kongsberg Gruppen til E24.

– Det er jo klart at vi har store forhåpninger, men vi vet ikke så mye før vi kommer dit. Det viktige nå er at vi får en god leveranse på denne kontrakten, og så får vi se hva US Army bestemmer seg for.

Saken fortsetter under annonsen.

Han legger til at han engang ikke tør å spå når det kan komme nye ordrer fra den amerikanske hæren på den nye våpenstasjonen, fordi det er usikkert når man vil ta en beslutning.

– Det viktigste er at vi gjør en god jobb, og til og med leverer bedre enn forventet, på den kontrakten vi har, legger Håøy til.

– Gir kontrakten med General Dynamics og den amerikanske hæren «goodwill» i andre land?

– Vi jobber med flere muligheter, både i Europa og andre deler av verden. Men det har i hvert fall ikke svekket oss, og de fleste merker jo at vi har fått en slik kontrakt.

Ordknapp om finsk oppkjøp

Under kvartalspresentasjonen fredag fikk ledelsen spørsmål fra analytikerne om hva slags planer de har etter oppkjøpet i det finske forsvarskonsernet Patria. Kongsberg Gruppen eier nå halvparten av konsernet, som igjen har en stor eierandel i den norske ammunisjons- og rakettmotorprodusenten Nammo.

Eierskapet i Patria bidro med 60 millioner ekstra til resultatene til Kongsberg Gruppen, og en analytiker beskrev Patrias resultater i år som «eksepsjonelt gode» overfor E24.

Finansdirektør Hans Jørgen Wibstad var likevel rask til å tone ned forventningene fremover, selv om man fortsatt forventer en god fremdrift for Patria. Kongsberg-ledelsen ønsket ikke å tallfeste hvor mye de tror Patria vil bidra med i regnskapene i tiden fremover.

Ledelsen var også ordknappe om hva slags planer de har for samarbeidet mellom Kongsbergs forsvarsdivisjoner og det finske konsernet. Patria er blant annet store innen pansrede kjøretøy til militær bruk.

– Har dere gjort noen beslutninger når det gjelder samarbeid om spesifikke produkter eller salg?

– Det er for tidlig å kommentere. Vi er godt i gang og jobber målrettet innenfor noen gitte områder. Patria og Kongsberg har sammenfallende produkter og kompetanse, så vi ser på hvordan vi skal utnytte dette fremover, sier konsernsjefen til E24, og legger til at de har fem team som jobber med gitte ansvarsområder.

No comments:

Post a Comment