Wednesday, August 31, 2016

Norway slams, but growth surprises – Dagens Næringsliv

Norge

Den økonomiske aktiviteten mellom april og juni overrasker, viser ferske tall.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Den viktigste indikatoren på aktiviteten i norsk økonomi viser et land i lavgir, men byr på en aldri så liten overraskelse.

Veksten i norsk fastlandsøkonomi var på 0,4 prosent i andre kvartal sammenlignet med kvartalet før, viser tall fra Statistisk sentralbyrå onsdag, som konkluderer med “svak, men økende vekst i fastlandsøkonomien”. En vekst på 0,1 prosent var ventet, ifølge TDN Finans.

“I oljerelaterte industrinæringer er det et blandet bilde av utviklingen: nedgang i noen næringer og oppgang i andre, blant annet i verftsindustrien. Når det gjelder andre vareproduserende næringer, fortsatte den klare veksten i bygge- og anleggsnæringen, mens tradisjonelt fiske og fiskeoppdrett ble noe redusert”, heter det i SSB-rapporten.

Les også: Kronekursen styrker seg

Husholdningenes konsum økte med 0,4 prosent i 2. kvartal etter en vekst på 0,6 prosent de to foregående kvartalene. Varekonsumet var uendret fra 1. til 2. kvartal, mens tjenestekonsumet økte. Husholdningenes konsum i utlandet var på tilnærmet samme nivå i 2. kvartal som i kvartalet før.

Totalt økte bruttoinvesteringene i fast kapital med 0,1 prosent i 2. kvartal i år etter stort sett å ha falt de to siste årene. Oljeinvesteringene var ned, mens investeringene i fastlands-Norge økte, første og fremst i tjenesteytende sektor.

Foreløpige beregninger viser at sysselsettingen ble redusert med 0,1 prosent i 2. kvartal 2016. Målt i antall personer var nedgangen på vel 3000, ifølge SSB. Også for de tre foregående kvartalene viser de foreløpige tallene et liknende sysselsettingsfall.

Det var i forkant store sprik i økonomenes vekst-anslag.

Estimater TDN Finans har innhentet fra seks økonomer, viser en gjennomsnittlig vekstforventning på 0,1 prosent. Estimatene varierer mellom en uendret utvikling og en vekst på 0,3 prosent. I første kvartal steg fastlands-BNP med 0,3 prosent, som også er det reviderte tallet, opplyser SSB onsdag.

“Vi anslår en vekst på 0,0 prosent k/k. Dette er tilsynelatende godt under Norges Banks anslag på 0,3 prosent, men kraftproduksjonen, som Norges Bank pleier å se igjennom, trekker ned 0,2 prosentpoeng i vårt anslag”, skriver Nordea Markets i sin morgenrapport.

Nordea fremholder at utfallet ikke vil ha stor innvirkning på septembermøtet i Norges Bank, dersom dette slår til. Eventuelle markedsreaksjoner som følge av utfallet på nedsiden, ventes korrigere raskt tilbake, mener banken.

DNB Markets ventet BNP-veksten til 0,2 prosent, basert på at det blir en liten oppgang for det private forbruket i andre kvartal, som i første, og at dette løftes av økt forbruk av tjenester.

“Også for investeringene venter vi kun svak oppgang. Her er det imidlertid viktig å skille mellom fastlandsinvesteringene, der vi venter oppgang, og oljeinvesteringene, der vi venter nedgang”, skriver DNB Markets i dagens morgenrapport.

Les også: Sjeføkonom: Mener Norge styrer mot resesjon og negative renter

Oljefondet shopper i San Francisco

Oljefunn for Røkkes oljeselskap

DNB-sjefen: -  Det vil gå trått i ett års tid til  

Se DN spesial: Oljekrisen. Er den over?

Alt om oljemessen ONS 2016

Følg markedet med DN Investore

LikeTweet

No comments:

Post a Comment