Monday, August 22, 2016

This is undoubtedly the week’s main event – Dagens Næringsliv

USA

Dette er utvilsomt ukens viktigste begivenhet, understreker analytikere.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Fredag vil sentralbanksjef Janet Yellen i den amerikanske sentralbanken Federal Reserve (Fed) tale i Jackson Hole. Anledningen er det årlige Kansas City Feds symposium, som pågår fra torsdag til lørdag.

- Markedene vil lete med lys og lykte etter tegn fra sentralbanksjefen om den kommende rentesettingen, skriver analytikere Marius Gonsholt Hov og Halfdan Grangård i en morgenrapport fra Handelsbanken Capital Markets.

De er ikke alene om å mandag understreke viktigheten av talen.

- Uken begivenhet er uten tvil Yellens tale i Jackson Hole på fredag (…) Talen har tittelen «Feds pengepolitiske verktøykasse» og her kan det åpenbart komme signaler som kan gi markedsutslag, skriver analytiker Camilla Viland i DNB Markets i meglerhusets morgenrapport.

Referat viser splittelse

Den amerikanske sentralbanken Federal Reserve (Fed) hevet i desember renten for første gang på nesten ti år – til 0,25-0,50 prosent.

I sentralbankens opprinnelige plan var det lagt inn hele fire renteøkninger i år. Likevel har rentekomitéen så langt i år valgt å holde renten i ro i intervallet. Bakgrunnen er tregere vekst og usikkerhet rundt hvordan arbeidsmarkedet faktisk utvikler seg.

I forrige uke kom referatet fra rentemøtet i juli. Dette viste at to av medlemmene i komiteen mente at det vil være riktig å heve renten i løpet av «kort tid».

- Noen av medlemmene forutsatte at de økonomiske forholdene snart vil berettige ytterligere et skritt på veien med å fjerne den lempelige politikken, heter det i referatet, ifølge CNBC.

Viland i DNB Markets understreker at referatet viser stor splittelse innad i komiteen.

- Noen vil heve ganske snart, andre mener at det ikke er nødvendig å heve renten i det hele tatt. Markedet håper nå at Yellen kan gi større klarhet om veien videre, skriver hun mandag morgen.

DNB Markets venter renteøkning først i desember. Viland tror at Yellen på fredag vil legge vekt nøkkeltallene fremover – og understreke at disse vil bli avgjørende for hvor raskt renten settes opp.

Flere Fed-uttalelser

Den siste uken har vært preget av endel svingninger i amerikanske renteforventninger, påpeker analytikerne i Handelsbanken Capital Markets. De viser til både det ferske referatet samt uttalelser fra Fed-topper.

Torsdag gjentok sjefen for New York Fed, Bill Dudley, sitt budskap om at tiden for en renteøkning nærmere seg, ifølge TDN Finans. Senere samme dag kom nok en regional Fed-sjef, John Williams fra San Francisco Fed, med uttalelser myntet på å heve forventningene til første renteøkning, meldte nyhetstjenesten.

Analytikerne i Handelsbanken Capital Markets tror ikke at Yellen vil gi konkrete signaler om tidspunktet for neste heving.

- Men vi ser en mulighet for at hun slutter opp om de relativt positive beskrivelsene av økonomien som vi har hørt i det siste; i så fall vil sannsynligheten for en heving i desember trekkes ytterligere opp, mener de.

Venter ikke økning

Den neste rentebeslutningen offentliggjøres 21. september.

- Dersom sentralbanken tenker på en septemberøkning, vil de helt klart bruke tiden fram til møtet til å forberede markedet og fredagens tale peker seg ut som svært egnet, mener sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets.

- Det er for øyeblikket priset 12 prosent sannsynlighet for en økning i september og Fed vil nok ha den godt over 50 prosent dersom de tenker på septemberøkning, skriver han i meglerhusets morgenrapport.

Ifølge Bruce er det gode argumenter for økning. Nordea Markets venter likevel ikke at renten settes opp på neste møte.

- Fed-kommentarene i det siste kan like godt være mynter på at markedet bare priser i underkant av 50 prosent sannsynlighet for økning innen desember. Fed virker også ekstremt engstelig for å feile på oppsiden. Inflasjon skal vi nok håndtere, virker det som de tenker, men ved en eventuell ny nedgang har vi lite å gi. Stadige nedjusteringer av deres anslag på det langsiktige rentenivået og på likevektsledigheten trekker i samme retning, mener han.

Følg markedene med DN Investor

Hør DNs podcast: Nordmenn lånefinansierer forbruket som aldri før, kan dette gå bra? Er laksefesten over? Og disse aksjene burde kostet null kroner på Oslo Børs.

 

Anbefalt av DNtv:

LikeTweet

No comments:

Post a Comment