Forsvaret
Disse øvelsene skal sile ut de beste kandidatene. Fem egenskaper er vesentlige.
Artikkelen er lagt til i din leseliste.
I mer enn to uker har 528 kandidater kjempet om en plass ved Forsvarets befalskole. Kun 246 av dem, rundt halvparten, kommer gjennom nåløyet.
Sommeropptaket er omtrent tre ganger så stort.
For til forskjell fra opptak til sivil høyere utdanning må kandidatene til lederutdanning i Forsvaret kjempe i 15 dager om endelig skoleplass – med en rekke tester fysisk og mentalt, forklarer infomedarbeider Simen Rudi i Hæren.
- Hvem er det som tar tak og spiller lederen sin god? Hvem sørger for at laget klarer å oppnå målet?, spør han.
Det er det Kaptein Manav Kumars oppgave å finne ut. Siden 2013 har han deltatt som selektør og veileder for Hæren, og plukket ut ledertalenter til både Hærens Befalsskole og Krigsskolen. Og det gjøres ved å skåre kandidatene på bestemte egenskaper.
- Vi skal selektere ledere, og er derfor på jakt etter vilje og et ønske om å lede, forklarer Kumar, og ramser opp de viktigste lederegenskapene:
- Evne til å ta selvstendige og gode beslutninger
- Evne til å ta initiativ
- Vise omsorg
- Håndtere usikkerhet
- Skape tillit
To faser
For å finne de aller beste kandidatene, må søkerne bestå to faser med ulike oppgaver. Oppgavene er laget slik at selektørene skal få observasjoner av atferd knyttet til egenskapene de skal finne.
Dette kan være testing av fysisk yteevne, samarbeidsevne eller kognitiv kapasitet.
- I den første fasen gjennomføres fysiske tester, personlighetstest, og et intervju. Deretter fortsetter dem som har bestått den første fasen til opptakets andre fase, forklarer Kumar.
Fase to er en feltøvelse hvor kandidatene settes sammen til lag på rundt åtte personer.
- Der blir de tvunget til å samarbeide med andre de ikke kjenner. I tillegg påfører vi en del fysisk og mental belastning gjennom opptaket, dette gir gruppeprosessen ekstra fart, samtidig som kandidatene i større grad gir en reell fremstilling av seg selv når de er slitne.
Må ha omsorg
Personene som skal lede, må både kunne gi og få tillit – samt ha omsorg for troppen sin. De må også ha vist at de takler usikkerhet på en god måte.
Se videoer:
- Som leder i Forsvaret kan du havne i situasjoner preget av stor grad av usikkerhet, der beslutningene som tas kan få store konsekvenser.
- Hvordan skiller en kandidat med utdanning fra Forsvaret seg i forhold til en kandidat med «ordinær» utdanning fra høyskole eller universitetet?
- Jeg vet vi er dyktige til å fokusere på oppdragene vi er satt til å løse, samt ta vare på medarbeiderne vi er satt til å lede, sier Kumar.
Han forklarer at ledelse på laveste nivå i Hæren er et direkte samspill mellom leder og gruppen.
- Vi er derfor svært godt trent på å ivareta og utnytte kapasiteten i personellet. Til tross for at vi går i uniform, er vi forskjellige, og vi er avhengige av å trekke ut de ulike styrkene i et lag for å kunne løse oppdragene våre.
LES OGSÅ: NTNU blir landets største universitet
– Vi må regne med en ny «normal» i jobblivet
- FOS er en 15 dagers lang seleksjonsperiode.
- Målsetningen er å finne de best kvalifiserte og mest motiverte elevene til Forsvarets skoler.
- Opptaket samler ulike fagmiljøer innen seleksjon i Forsvaret.
- Under opptaket blir kandidatene selektert på bakgrunn av en medisinsk vurdering, fysiske tester og personlige egenskaper.
Kilde: Hæren
Vis mer
- Søkertall: 1288
- Innkalt: 705
- Oppmøte: 528
- Antall skoleplasser: 246
Kilde: Hæren
Vis mer
No comments:
Post a Comment