Verden
Dette blir vinnere og tapere de neste årene, ifølge Det internasjonale pengefondet, som nedjusterer sine vekstanslag.
Artikkelen er lagt til i din leseliste.
Det internasjonale pengefondet (IMF) gikk natt til tirsdag ut med sine fremtidsprognoser for verdensøkonomien, og tegnet et svakere utviklingsbilde enn tidligere antatt i oktober i fjor.
Fondet mener den totalte økonomiske veksten det neste året vil bli på 3,5 prosent – en nedgang på 0,3 prosentpoeng. Dette vil trolig ta seg opp til 3,7 prosent i 2016, ifølge IMF.
Årsaken til nedjusterringen er blant annet den lave oljeprisen, som har mer enn halvert seg siden sommeren i fjor. Prisen for et oljefat er tirsdag morgen 48,55 dollar.
- Lavere oljepris har positive veksteffekter for importlandene. Likevel justerer IMF veksten kun opp for USA, der det ventes en BNP-vekst på 3,6 prosent i år og 3,3 prosent neste år, skriver seniorøkonom Knut A. Magnussen i DNB Markets i morgenrapporten tirsdag.
- Lavere oljepris er ikke nok til å oppveie for utsiktene til svakere etterspørsel, tilføyer analytiker Joachim Bernhardsen i Nordea Markets i sin morgenrapport.
Skeptisk
- Januar-anslagene viser at den amerikanske veksten holder seg godt oppe ved inngangen til det nye året, påpeker Magnussen.
Også i Storbritannia anslås økonomien å vokse for 2015 og 2016 til henholdsvis 2,6 prosent og 2,4 prosent. Situasjonen ser derimot mørkere ut i både Norge og eurosonen.
For eurosonen ventes det en lavere oppgang enn først anslått på 1,1 prosent i år og 1,6 prosent neste år.
- Vi er skeptisk til om det vil gå så bra neste år. For Fastlands-Norge anslås 1,6 prosent og 2,1 prosent. Også her ligger vi klart lavere enn konsensus, forklarer Magnussen.
Den største nedjusteringen kom imidlertid for Russland, som nå ventes å falle med 3,0 prosent i år. Også i Japan er prognosene justert litt ned til henholdsvis 1,2 prosent og 0,6 prosent i år.
- Solid vekst
Seniorøkonomen mener likevel IMFs forventede vekst på 3,5 prosent er «solid vekst i et historisk perspektiv».
- Stadig mer av vekstbidraget kommer imidlertid fra Kina, hvor BNP ventes opp 6,8 prosent i år og India med forventet vekst på 6,3 prosent i år, hvilket betyr økt sårbarhet dersom disse økonomiene skulle bremse opp, forklarer han.
BNP-veksten i Kina ble høyere enn forventet med 7,3 prosent i fjorårets fjerde kvartal. Den totale veksten på 7,4 prosent i 2014 er likevel den laveste i landet på 24 år.
Den sterkeste driveren i verden er nå USA, ifølge sjeføkonom Kaushik Basu i Verdensbanken.
- Den globale økonomien drives av en enkelt motor, den amerikanske, uttalte han i forrige uke, før han la til:
- Dette skaper ikke rosenrøde utsikter for verden.
LES OGSÅ: Protector venter markert inntektsvekst
– Iskanten vil forsvinne til slutt
Bellona krever at oljedirektøren må gå
No comments:
Post a Comment