Sunday, February 1, 2015

- 8 to 4 job far into eternity tempted not – Dagens Næringsliv

- 8 to 4 job far into eternity tempted not – Dagens Næringsliv

Karriere

Trude Tvedt (33) hadde god lønn og stabil jobb som økonomisjef da hun «hoppet av» og startet for seg selv. Stadig flere gjør som henne.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

- Å gå ut av fast jobb for å starte mitt eget selskap var et helt bevisst valg. Jeg ønsket mer fleksibilitet og har ikke angret på valget mitt et sekund, sier Trude Tvedt.

1 av 3 amerikanere er frilansere i dag – 42 millioner. Ifølge Forbes vil 50 prosent at alle fulltidsarbeidere i USA være frilansere innen 2020. Og selv om arbeidsmarkedet i Norge er annerledes enn i USA og ønsket om en trygg, fast jobb er sterkt forankret i den norske folkesjela, er trenden definitivt i ferd med å bre seg også her hjemme.

- Jobbene i fremtiden blir mer flyktige enn før. Dette fører til at man må ta mer ansvar for egen utvikling og arbeidssituasjon. Antall faste stillinger vil gå ned, i stedet blir det flere konsulent- og prosjektbaserte oppdrag, sa karriereekspert Tim Rosenkilde til DN tidligere denne uken.

Les hele saken her: – Vi må regne med en ny «normal» i jobblivet

Samler seg i grupper og deler kontor

Carine Zeier, som er digital forretningsutvikler hos Zeier & co., er enig med Rosenkilde.

- Flere og flere høyt utdannede folk velger bort fast ansettelse for en frilanstilværelse, selv om de ikke jobber i «skyen». Jeg har gjort dette selv i 18 måneder, på feltet forretningsutvikling med kommersialisering av ny teknologi. I mitt nettverk ser jeg at det er flere høyt utdannede innen andre yrkesretninger som gjør det samme: Arkitekter, journalister, regnskapsmedarbeidere, programmerere og andre. De samler seg gjerne i nettverksgrupper på Linkedin og deler kontor med hverandre for å få et fagmiljø rundt seg, sier Carine Zeier.



Carine Zeier i dialog med sin kunde, Tore Heldrup Rasmussen, som er kommersiell direktør i Norwegian Property.

Hun tror trenden vil tilta i årene fremover:

- Vi kan jo ofte skule mot USA for å se hvilke jobbtrender som også vil komme hit, selv om omfanget ikke vil være like stort. Og selv om mange nordmenn liker tryggheten med fast jobb, er det å drive for seg selv en god måte å bruke kompetansen sin på. Du får også langt mer fleksibilitet, sier Zeier, som har holdt foredrag om temaet i et nettverk for uavhengige it-rådgivere som hun er medlem av.

- Må hele tiden være på topp

Trude Tvedt har jobbet med revisjon i KPMG og var økonomisjef i Uno-x Finans, et selskap i Reitan-gruppen, før hun bestemte seg for å starte for seg selv. I dag driver hun selskapet Sherpa Økonomi, der hun leier seg ut som økonomisjef og også tar ansvar for hele økonomifunksjonen til selskaper som engasjerer henne.

- Jeg var i svangerskapspermisjon med mitt andre barn, og da han begynte i barnehagen i august ifjor, begynte jeg med full kraft å bygge selskapet. Jeg hadde tenkt på det en stund – og plutselig virket timingen perfekt. En 8 til 4-jobb langt inn i evigheten fristet ikke. Jeg så for meg et annet jobbliv, forteller 33-åringen.

Hun elsker fleksibiliteten jobbsituasjonen gir henne og synes hverdagen er mer spennende enn før.

- Jeg kan jobbe mye i perioder, så er det stille i andre perioder. Én dag kan jeg være økonomisjef hos én kunde, den andre dagen kan jeg ha andre arbeidsoppgaver hos et annet firma. Det er en tøff jobb, for du må hele tiden være 100 prosent faglig oppdatert og dyktig operativ. Du må tenke kontinuerlig salg og mersalg for å få ballen til å fortsette å rulle – og motivasjonen må være på topp hver eneste dag. Men dette gjør at jobben min aldri blir ren rutine, det skjer alltid noe nytt, sier Tvedt.

- Noe annet som driver meg

- Hender det at du savner tryggheten ved en fast jobb?

- Det tenker jeg ikke så mye på. Men vissheten om at jeg, med min kompetanse, trolig kan finne meg en fast jobb som er relativt godt betalt er betryggende. Og at jeg er autorisert regnskapsfører med en portefølje i bunnen gir en viss forutsigbarhet, er også gull verdt, sier hun.

- Men det er noe annet enn trygghet og lønn som driver meg. Jeg vil utnytte ressursene mine bedre – og jeg er så heldig å være i et marked som dirrer. Mange selskaper skriker etter å kunne profesjonalisere økonomifunksjonen sin. Jeg får stadig nye oppdrag og jeg har mer jobb enn jeg har tid til å gjøre selv. Derfor har jeg ansatt en person i Ålesund som falt for konseptet mitt, sier Trude Tvedt.

Les også:

Er ambisiøse, vil klatre fort – og glemmer å ta ferie

Flyplass-testen – jobbintervjuets skjulte felle

- Ikke glem x-faktoren din når du er på jobbintervju

LikeTweet

No comments:

Post a Comment